Ekonomi Uzaktan lazeri ilk Ford kullandı

Uzaktan lazeri ilk Ford kullandı

Paylaş
Uzaktan lazeri ilk Ford kullandı

Daha hafif, daha az yakıt tüketen araç tasarımına olanak sağlayan 'Uzaktan lazer teknolojisi'ni Türk otomotiv sanayinde ve dünyadaki Ford fabrikaları arasında ilk kez Ford Otosan kullanmaya başladı

‘Uzaktan lazer teknolojisi’ni, Türk otomotiv sanayinde ve dünyadaki Ford fabrikaları arasında ilk kez Ford Otosan kullanmaya başladı.

Haberin Devamı

Ford Otosan Kocaeli Fabrika Müdürü Haydar Yenigün, teknolojinin daha hafif, daha az yakıt tüketen araç tasarımına olanak sağladığını söyledi. Yenigün, “Bu teknoloji, mevcut sisteme göre yüzde 5 daha fazla yatırım gerektirirken, uygulama hızında 7-10 kat artış, işletme maliyetinde yüzde 30 düşüş sağlıyor” dedi.

Ekipmanda yüzde 40 kazanç

Teknolojinin ekipman ve alan kullanımında da yüzde 40 kazanç sağladığını belirten Haydar Yenigün, “Fabrikada Transit model araçlarda robotla uygulanan punta kaynağı kullanılıyordu.

Mühendislerin geliştirdiği teknolojiyle 1.4 metre mesafeden ışın göndererek, istenilen süreçte kesme ya da kaynatma işlemi yapılabiliyor” dedi. ‘Uzaktan lazer kaynağı’ Hollywood filmlerinde özel efekt uzmanlarınca hazırlanan büyüleyici sahneleri gerçeğe çeviriyor.

Haberin Devamı

Azınlık Raporu’ndan esinlenildi

Ünlü yönetmen Steven Spielberg’ün 2002’de çektiği, Tom Cruise’un başrolde oynadığı Azınlık Raporu filmi, 2054’te geçiyor ve yönetmenin geleceğin otomotiv üretim tesisi ile ilgili beklentilerini gösteriyordu. Şimdi benzer sahneler Kocaeli Fabrikası’nda yaşanıyor. Ford Otosan mühendislerinin filmden esinlenerek 2005’te çalışmaya başladığı teknoloji, Kocaeli’nde uygulamaya alındı ve 5 kıtaya ihraç edilen Transit’lerin üretiminde kullanılmaya başlandı.