Yaşam Uzayda çiçek yetiştirdiler

Uzayda çiçek yetiştirdiler

Paylaş
Uzayda çiçek yetiştirdiler

Uluslararası Uzay İstasyonu'nda yapılan deney başarıyla sonuçlandı, uzayda bitki yetiştirildi

Uluslararası Uzay İstasyonu'nda Paolo Nespoli isimli İtalyan astronotun deney için ektiği 14 tohumdan ikisi yeşerdi. Deney, ekip tarafından "çok güzel büyüyen iki bitkimiz var" şeklinde değerlendirildi.

İKİ AÇIDAN ÖNEMLİ

Haberin Devamı

İtalya'daki AGRO Uzay Araştırmaları Merkezi'ndeki çalışmaları sürdüren ekipten Marcia Pirolli, uzayda bitki yetiştirilmesinin iki açıdan önemli olduğunu söyledi: Besin sağlayabilmek ve psikolojik destek.

Uzaydaki astronotların taze sebze ve meyvelerle beslenmesinin önemli olduğunu söyleyen Pirolli, aynı zamanda uzayda yeşil bir çiçeğe sahip olacak astronotların psikolojilerinin de olumlu etkileceğini söylüyor.

Uzayda bitki yetiştirilebilmesine yönelik araştırmaların yoğunlaştığı bir diğer nokta ise bitkilerin büyük boyutlarda yetişmesine olanak sağlayacak bir "uzay serası".

Arizona Üniversitesi'nde yapılan bir deneyde, yapay sera koşullarında yetiştirilen bitkilerin bir astronotun ihtiyaç duyduğu günlük kalorinin yarısını, suyun ve oksijenin tümünü sağlayabildikleri gözlemlenmiş.

Haberin Devamı

Araştırma ekibinden Gene Ciacomelli, amaçlarının serada oluşturdukları ekosistemin enerji, oksijen ve suyu tekrar tekrar geri dönüştürerek bir kişinin ihtiyaçlarını karşılayabilecek hale gelmesi olduğunu söylüyor.

Böylece sera ortamında geliştirilen bitkilerin yaşayabilmesini sağlayan koşullar uzaya taşınabilecek ve aynı sonuçlar orada da alınabilecek.

(ntvmsnbc)