Uzmanından glütensiz lezzetler

Uzmanından glütensiz lezzetler


Besin duyarlılığı, besin alerjisi ve çölyak hastalığı... Bu tanımları belki de şimdiye kadar hiç duymadınız. Yumurtaya ya da deniz ürünlerine alerjisi olanları düşünün ya da süt ve süt ürünlerine karşı duyarlılık gösterenleri.

Besin duyarlılığı ya da besin alerjisi olan bu kişiler bazı besinleri tükettiğinde vücutları reaksiyon gösterir. Bir de çölyak hastalığı var. Bu hastalıkta ise kişilerin buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan bir tür protein olan glütene karşı duyarlılığı söz konusu. Yaklaşık üç ay önce ben de bir çölyak hastası olduğumu öğrendim.

O tarihten sonra da bu tanımları tüm detaylarıyla incelemeye başladım. Çölyak hastalığının tek tedavisi glüten içeren besinleri hayatımızın sonuna kadar beslenme rejimimizden çıkarmak yani glütensiz bir diyet. Bu aslında hiç de kolay değil...

Çikolata, bisküvi, makarna, ekmek, pasta asla yenilmemesi gereken besinler arasında akla ilk gelenler. ‘En sevdiklerim’ listesinde yer aldıklarını söylememe sanırım gerek yok...

Mutfakta, ‘aramızda tatsızlık çıkmasın’ diye üzerinde oğlumun, eşimin ve benim adları yazılı nutella kavanozlarının sayısı sonsuza dek 2’ye indi mesela... Bu kadarla kalsa iyi... Bir de katkı maddesi içeren gıdalar yasaklar arasında. Peki geriye ne kalıyor? Bu sorunun cevabını bulmak da kolay değil.

Çünkü hazır gıdaların birçoğu glüten içeriyor. ‘Çölyaklılar ne yiyebilir? Hamur işlerinin, tatlıların yerini ne alabilir’ derken geçtiğimiz hafta ‘Glütensiz Gurme Lezzetler’ adlı bir kitabın tanıtım davetiyesiyle karşılaştım. Sanki bu davet bana gönderilmişti...

Kitabın yazarı dört yıl önce bazı besinlere karşı duyarlı olduğunu öğrenip kendisini yepyeni ve sağlıklı bir beslenme rejiminin içinde bulan Sedes Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Aslıhan Koruyan Sabancı. Kitap; Türk mutfağı üzerine hazırlanan, besin analizleri içeren, dünyada ve Türkiye’deki ilk glütensiz yemek kitabı olma özelliği taşıyor.

İki yılda hazırlanan, 320 sayfadan oluşan kitap, Akdeniz ve Ege mutfağından kolay bulunan malzemelerle hazırlanan, denenmiş, pratik ve leziz 170 tarif içeriyor. Kitapta yer alan her tarif özel besin analizi tablosuyla da içerdiği vitamin ve mineraller konusunda okurlara detaylı bilgiler sunuyor.

Kitapta besin duyarlılığı, besin alerjisi, çölyak hastalığı ve sağlıklı bir bağışıklık sistemi (Immun sistem) için beslenme önerileri konuları İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muazzez Garipağaoğlu tarafından açıklanıyor.

Bu arada böyle bir probleminiz olmasa bile glütensiz beslenmenin doğaldan incelme ve kilo verme anlamına geldiğini aklınızın bir köşesinde tutmanızda fayda olabilir.

Glütensiz beslenmenin aynı zamanda sağlıklı bir diyet yapmanın yolu olduğu geçtiğimiz hafta Dr. Mehmet Öz’ün Pazar Postası’ndaki yazısında yer almıştı...

NTV Yayınları’nın basıma hazırladığı ‘Glütensiz Gurme Lezzetler’ kitabı, bu anlamda da dönem dönem el altında tutmanızda fayda olabilir. Gratis, D&R ve seçkin kitabevlerinde 75 TL’den satışa sunulan kitabın İngilizce versiyonu da yaklaşık bir ay sonra piyasada olacak.

Kitabın satışından elde edilecek gelirin bir kısmının İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı Anabilim Dalı ve İstanbul Çocuk Hematoloji Onkoloji Derneği’ne bağışlanacak. İşte kitaptan birkaç pratik tarif...

HABER: AYŞEGÜL SARSAR
agsarsar@posta.com.tr

Tarifler 2. sayfada...

SADE PANKEK

(6 kişilik) Malzemeler

2 yumurta, 1/2 su bardağı mısır unu, 1/4 su bardağı pirinç unu, 1/4 su bardağı kaymak, 1/2 yemek kaşığı kabartma tozu, 2 yemek kaşığı toz şeker, 6 yemek kaşığı akçaağaç şurubu, 2 yemek kaşığı tereyağı

Hazırlanışı: Yumurta, toz şeker, bir yemek kaşığı eritilmiş tereyağı ve kaymağı bir kasede kabarıncaya kadar çırpın. Hazırladığınız karışıma pirinç unu, mısır unu ve kabartma tozu ekleyerek iyice çırpın. Yapışmaz tavayı fındık büyüklüğündeki tereyağıyla yağlayın. Karışımdan biraz alarak tavanıza 10-15 cm çaplı bir pankek oluşturacak şekilde dökün. Pankeki üzerinde küçük baloncuklar oluşuncaya kadar orta hararetli ısıda pişirin, sonra diğer yüzünü çevirin. Pankekin lastik gibi olmaması için devamlı ters yüz etmekten kaçının. Tercihinize göre akçaağaç şurubu, taze dağ meyveleri, bal ya da dondurmayla servis edin.

 ÇITIR PATATES TOPLARI 3. sayfada...

ÇITIR PATATES TOPLARI

(6 kişilik) Malzemeler

6 orta boy patates, 1 su bardağı mısır unu, 2 yumurta, 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri, 1/4 demet taze dereotu, 1/4 demet taze maydanoz, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 su bardağı ayçiçek yağı (kızartma için)

Hazırlanışı: Patateslerin kabuklarını soyun, haşlayın ve iyice ezin. Dereotunu ve maydanozu ince ince doğrayıp patatese ilave ederek karıştırın. Peyniri, bir yumurtayı, mısır ununun yarısını ve tuzu ekleyip karıştırmaya devam edin. Karışımdan birer tatlı kaşığı büyüklüğünde alıp elinizle yuvarlak toplar yapın. Mısır ununun geri kalanını düz bir tabağa serin. Bir yumurtayı kaseye koyup çırpın. Hazırlamış olduğunuz patates toplarını önce yumurtaya, sonra da mısır ununa batırın, ayçiçek yağında kızartın.

 MÜCVER 4. sayfada...
 

MÜCVER

(6 kişilik) Malzemeler

3 orta boy kabak, 1 yumurta, 4 yemek kaşığı mısır unu, 50 gr (2 dilim) beyaz peynir, 3-4 adet taze soğan, 1/4 demet taze maydanoz, 1/4 demet taze nane, 1 tatlı kaşığı kabartma tozu, 1 tatlı kaşığı tuz, 3 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 yemek kaşığı ayçiçek yağı

Hazırlanışı: Kabakları soyun, rendeleyin, suyunu elinizle sıkıp büyük boy bir kaseye koyun. Mısır ununu, yumurtayı, ince ince doğradığınız taze soğanı, maydanozu, dereotunu ve naneyi ekleyip karıştırın. Çatal ile ezdiğiniz beyaz peyniri, zeytinyağını, kabartma tozunu ve tuzu ilave edip iyice karıştırın. Karışımdan azar azar alıp elinizle köfte şekli verin. Yapışmaz bir tavada, bir yemek kaşığı ayçiçek yağıyla mücverleri pişirin. Sarımsaklı yoğurt ve yeşil salatayla servis yapın.

 ŞEFTALİ TATLISI 6. sayfada...


ŞEFTALİ TATLISI

(6 kişilik) Malzemeler

3 orta boy şeftali, 3 su bardağı toz şeker, 1 su bardağı çilek, 1 su bardağı frambuaz, 1 su bardağı tuzsuz badem, 1/2 su bardağı su, 6 top kaymaklı dondurma (isteğe bağlı), 1 tatlı kaşığı likör

Hazırlanışı: Çilek ve frambuazları bir su bardağı toz şeker ve likör ile beş dakika pişirin. Soğuduktan sonra bademleri ilave edip karıştırın. Şeftalileri ikiye bölün, çekirdeklerini çıkartın, yayvan bir tencereye dizin. İki su bardağı toz şeker ve yarım bardak su ile dört-beş dakika pişirin. Fırın tepsisini pişirme kağıdıyla kaplayıp üzerine şeftalileri dizin, 180 dereceye ayarladığınız fırında 10 dakika tutun. Pişirmiş olduğunuz frambuaz ve çilekleri servis tabaklarına paylaştırın. Üzerlerine şeftalileri teker teker dizin. Yanında dondurmayla servis edebilirsiniz.

ZEYTİNLİ MISIR EKMEĞİ 7. sayfada...


ZEYTİNLİ MISIR EKMEĞİ

(20 dilim) Malzemeler

2 buçuk su bardağı karabuğday unu (400 gr), 1 su bardağı mısır unu (200 gr), 180 ml. su, 90 ml süt, 25 adet tuzsuz zeytin, 1 buçuk tatlı kaşığı kuru maya, 2 tatlı kaşığı toz şeker, 2 tatlı kaşığı bal, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı tereyağı, 2 yemek kaşığı zeytinyağı

Hazırlanışı: Su ve sütü derin bir kap içine koyun. Üzerine mısır ve karabuğday unlarını ilave edin. Zeytin hariç diğer malzemeleri de ekleyip karıştırarak hamur yapın, üzerini kalın bir havluyla örtüp kabarması için yarım saat bekletin. Zeytinlerin çekirdeklerini çıkarın, hamura ilave edip hafifçe karıştırın. İnce uzun bir kek kalıbını yağlayın, hamuru kalıba dökün. Fırını 150 dereceye ayarlayıp bir saat pişirin. Ekmeğin pişip pişmediğini anlamak için kürdan bastırarak test edebilirsiniz. Hamur kürdana yapışmıyorsa ekmek pişmiş demektir. Soğumasını bekleyip kalıbı ters çevirerek ekmeği çıkarın.

 

İSPANYOL OMLETİ 8. sayfada...
 

İSPANYOL OMLETİ

(6 Kişilik) Malzemeler

6 yumurta, 1 boy kuru soğan, 1 çarliston biber, 1 kırmızı biber, 12 adet yeşil zeytin, 6 adet kurutulmuş domates, 3 dilim salam (isteğe göre pastırma, sucuk ya da sosis kullanılabilir), 3 diş sarımsak, 1/2 demet taze kekik, 1/2 tatlı kaşığı tuz, 2 yemek kaşığı zeytinyağı

Hazırlanışı: Soğan ve biberleri küçük küpler halinde doğrayın. Soğanı yapışmaz bir tavada zeytinyağıyla hafif pembeleşinceye kadar kavurun. Biberleri ilave edin. Hafif yumuşayıncaya kadar pişirin. Salamı, kurutulmuş domatesi, yeşil zeytini küçük küçük doğrayın, biber ve soğanları ilave edip karıştırın. Bir yumurtayı ayrı bir kapta çırpın. Hazırladığınız karışımı altı porsiyona ayırın, bir porsiyonunu yapışmaz bir tavaya koyun. Üzerine bir yumurtayı biraz tuz ile çırparak ilave edin. Hazırlamış olduğunuz İspanyol omletini ters yüz ederek pişirin. Bu işlemi diğer beş porsiyon için tekrar edin. Pişmesine yakın omletin üzerine taze kekik yaprakları serpiştirin. Sıcak servis yapın.

ZENCEFİL SOSLU SOMON FÜME 9.sayfada...

ZENCEFİL SOSLU SOMON FÜME

(6 Kişilik) Malzemeler

6 adet füme somon, 2 yemek kaşığı susam, 2 yemek kaşığı soya sosu, 1 tatlı kaşığı pirinç sirkesi, 1 tatlı kaşığı toz zencefil, 1 adet taze soğanın yeşil kısmı, 2 yemek kaşığı zencefil turşusu

Hazırlanışı:
Füme somonları soya sosu, pirinç sirkesi ve toz zencefil ile bir saat marine edin. Somonları servis tabağına dizip üzerine susam ve ince doğranmış taze soğanı serpiştirin. Zencefil turşusuyla servis yapın.

8
Yandex.Metrica