Ekonomi Uzmanlar ne diyor?

Uzmanlar ne diyor?

Paylaş
Uzmanlar ne diyor?

Uzmanlar ne diyor?

Orion Menkul Değerler Yönetim Kurulu Üyesi Murat Salar, "Avrupa’daki sorunun kısa vadede çözümünün kolay olduğunu düşünmüyorum" dedi.

Haberin Devamı

Murat Salar, dün gece Amerika’da olan işlemin teknik grafiklere etkisinin dışında çok endişe edilecek bir şey olduğunu düşünmediklerini, Amerika’daki işlemin arkasında bir hatanın olduğunu ve istenen bir satış olmadığını belirterek, piyasaların bunun etkilerini düzeltebileceğini söyledi.

Salar, Avrupa tarafındaki sorunun daha büyük olduğuna ve giderek arttığına işaret ederek, bu konuda Avrupalı liderlerin hızlı bir karar verip piyasaları tatmin etmesi gerektiğini vurguladı.

Bu kararsızlıkların fiyatların üzerindeki dalgalanmaların artmasına neden olduğunu belirten Salar, şöyle konuştu:

"Avrupa’daki sorunun kısa vadede çözümünün kolay olduğunu düşünmüyorum. Bu problemler ekonomik kararlarla çözülecek gibi gözükmüyor. Siyasi karar ve iradenin işin içine girmesi gerekiyor. Avronun geleceğinin nasıl olacağına karar verilmesi gerekiyor. Eğer Avrupa avro ile devam edecekse dalgalanmanın devam edeceğini düşünüyoruz. Yunanistan dışında diğer ülkelerin de devlet borçlarının itfa döneminde sorunların büyüyeceği gözüküyor. Avrodan vazgeçilip zor durumda olan ülkelerin avrodan çıkma gibi bir kararı olursa onların da sosyal sorunları oluşacaktır. Çünkü avro birlikteliği ekonomik bir birliktelik değil, daha çok siyasi ve sosyal kararlar sonucu oluşan bir birliktelik. AB’nin maliye politikaları konusunda da koordinasyona gitmesi gerekiyor. Burada maliye politikalarının merkezileştirilmesi gündeme gelebilir. Kalıcı bir çözüm için daha radikal kararlar alınması gerekir. Biz Yunanistan’ın sorununun durumun küçük bir parçası olacağını düşünüyoruz."

Haberin Devamı

KURLAR

Salar, Avrupa kaynaklı problemlerin önümüzdeki dönemde finans piyasalarında türbülans yaratacağını düşündüklerini ifade ederek, Türkiye’nin ihracat pazarlarında avroya çok bağlı olsa bile, ihracat pazarlarını çeşitlendirdiği dikkate alınırsa, ihracat tarafında çok endişe edilecek bir şey olduğunu düşünmediklerini belirtti.

Turizm sezonunun yaklaştığına dikkati çeken Salar, döviz tarafında likidite probleminden dolayı kurlarda bir yükseliş beklemediklerini ifade etti.
Salar, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

"Türkiye açısından problem oluşturabilecek şey faiz oranlarında radikal yükseliş... Onun dışındaki gelişmelerin Türkiye açısından kalıcı bir problem
yaratacağını düşünmüyorum. Borsada fiyatlarda geri çekilmeler yaşanacak gibi görüyoruz. Borsada 50 bin seviyeleri görülebilir. Bu süreçte fiyatlarda yukarı yönlü tepkiler olursa yatırımcıların bunları satış fırsatı olarak değerlendirmeleri gerekiyor. Dövizde ise 1,60’a yaklaştıkça Türk Lirasına geçiş
söz konusu olabilir. Faiz oranlarının yakından takip edilmesi lazım... Yukarı yönlü hareket piyasaları olumsuz etkileyebilir. Burada Merkez Bankası’nın
proaktif davranması çok önemli."