Beden Sağlığı Uzmanlar uyardı: Pirinç ve bulguru sakın kavurarak pişirmeyin!

Uzmanlar uyardı: Pirinç ve bulguru sakın kavurarak pişirmeyin!

Paylaş
Uzmanlar uyardı: Pirinç ve bulguru sakın kavurarak pişirmeyin!

Türkiye’de beslenme eğitimine ihtiyaç olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Funda Elmacıoğlu "Pirinç ve bulgur kavurunca lezzetli olabilir ama sağlık bozucu hale geliyor" dedi. Peki pirinç ve bulgur nasıl pişirilmeli? İşte cevabı

Türkiye’de beslenme eğitimine ve doğru pişirme tekniklerinin öğretilmesine ihtiyaç olduğunu aktaran İstinye Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Funda Elmacıoğlu, "Eskiden beslenme ’karın doyurmak’ olarak algılanırdı, günümüzde bu algı tamamen bitti. Beslenmek, sizin yaşam kalitenizi artırmak, daha az hastalanmak, daha zeki çocuklara sahip olmak, daha çok bilgi üretip depolayabilmek, yeni projelerde yer almak algılarını taşıyor" diye konuştu.

KAVURMAK B VİTAMİNİNİ YOK EDİYOR

Bulgur veya pirincin halk arasında uygulanan pişirme tekniğinin yanlış olduğu dile getiren Prof. Dr. Funda Elmacıoğlu, "Pirinci veya bulguru önce kuru ısıda kavuruyorsunuz, ondan sonra suyunu koyarak kendi tekniğinize göre pişirip tüketime hazır hale getiriyorsunuz. Ancak pirinç ve bulgurun kavrulmadan pişirilmesi gerekiyor. Kavurma işlemi tahıl grubundaki bütün B grubu vitaminlerini tahrip ediyor. Erişteyi evinizde hazırlıyorsunuz ama makarnayı haşlayıp suyunu attığınızda bütün B grubu vitamini suya attığınız için o makarnadan sadece enerji alarak karnınızı doyuyorsunuz, fazlaca da besin öğesi almıyorsunuz" ifadelerini kullandı.



Bulgurun dünyada popülaritesinin çok yüksek olduğunu kaydeden Prof. Dr. Funda Elmacıoğlu, "Ancak bulgur Anadolu’nun 2 bin yıllık geleneği. Siz bulguru kuru ısıda yağla uzun süre kavurduğunuzda daha lezzetli olduğunu ifade edebilirsiniz ama sağlık bozucu hale getirirsiniz" dedi.

VİTAMİN EKSİKLİĞİ İLERİKİ YAŞLARI DA ETKİLİYOR

B grubu vitaminlerinin kas ve sinir sistemi için gerekliliği üzerinde duran Prof. Dr. Funda Elmacıoğlu, "Her vitaminin bir özelliği vardır. Suda eriyen vitaminler ve yağda çözülen vitaminler var. B grubu vitaminler suda eriyen organizmanın çok rahatlıkla absorbe ettiği vitaminler. Kas sinir sistemi ve bütün enerji fonksiyonları için gerekli bir vitamin. Bulguru veya pirinci kavurduğunuz zaman vitamine zarar veriyorsunuz. Zarar verdiğiniz vitamini organizmaya alamıyorsunuz. Alamadığınız vitaminin eksikliğini ise daha sonraki yaşamınızda mutlaka hissedeceksiniz" açıklamalarında bulundu.

PİRİNÇ VE BULGURU NASIL PİŞİRMELİ?

Pirinç ve bulgurun nasıl pişirilmesi gerektiğini de anlatan Prof. Dr. Funda Elmacıoğlu, "Örneğin pirinci ve bulguru kendi ölçüsünün 1 buçuk katı kadar kaynamış suyun içine atarak pişirmek lazım veya makarnayı hiçbir koşulda süzmeden suyunu çektirerek tüketmek daha sağlıklı" diyerek sözlerini tamamladı.

Gül KABA,Ömer HASAR/İSTANBUL,(DHA)

Haberin Devamı