Sağlık Uzmanlardan korkutan 'stres çarkı' uyarısı

Uzmanlardan korkutan 'stres çarkı' uyarısı

Paylaş
Uzmanlardan korkutan 'stres çarkı' uyarısı

Uzmanlar, özellikle son zamanlarda çocukların ellerinden düşürmediği 'stres çarkı'nın, dikkat dağınıklığına hatta bağımlılığa yol açabileceği uyarısında bulundu

Pedagog Doç. Dr. Tuncay Dilci, çocukların stresli oldukları için 'stres çarkı'nı almadıklarını ifade ederek "Çocuk ile stres kavramı arasındaki ilişki, çocuğun oyun ve oyalama araçlarından yoksunluğundan kaynaklıdır. Bu boşluk doldurulmazsa çocuğun panik halde olması, sıkılması şeklindeki halleri tabii ki stres gibi görünür" diye konuştu.

'STRES YOK, OYUN AZLIĞI VAR'


Eskiden topaç, fırıldak ya da tahta parçalarıyla oyun ihtiyacının karşılandığını anımsatan Doç. Dr. Tuncay Dilci, "Toplum üzerinde etki eden birtakım mekanizmaları kullanarak bazı ticari kazançlar elde ediliyor. 'Stres çarkı' da bunlardan biri. Çocuklarda stres yok, oyun ihtiyacının azlığı var" dedi.


7’den 70’e herkesin elinde! Stres çarkı nedir?


Doç. Dr. Tuncay Dilci, 'stres çarkı'nın sürekli kullanımın çocuğun derse olan dikkatini azaltacağına da işaret ederek ABD, İngiltere, Birleşik Arap Emirlikleri gibi bazı ülkelerde ürünün öğrencilere yasaklandığını söyledi.

'Stres çarkı'nın çocuklar üzerinde olumsuz etkiler bırakabileceğini vurgulayan Doç. Dr. Tuncay Dilci, şu değerlendirmede bulundu:


ANNELER-BABALAR DİKKAT!


"Bu araçlar çocukların gelişim dönemlerinde küçük kas gelişiminin daha sağlıklı yürümesi için belki bir fırsat olabilir. Zaman geçirme ve oyalama aracı olarak görülse de otistik ya da dikkat eksikliği olan çocukların ’stres çarkı’nın dönüşünü sürekli takip etme eğiliminde olmaları, onlarda dikkati toplamak için kullanılabilir ancak stres çarkı sağlıklı çocukta antisosyal kişilik gelişimine zemin hazırlayabilir. Farklı ve dikkat çekici renklerin bu cihaz üzerinde kullanılması sağlıklı çocuklarda o renkleri bilinç altında takibe zorlayacağı için dikkat dağınıklığına neden olabilir. Çocukların gelişim döneminde 14-15 yaşına kadar bu olumsuz etkileri gözlemlenebilir. Bu nedenle ailelerin çocuklarına bunu kullandırtma noktasında dikkatli olmaları gerekir."


'BAĞIMLILIK YAPIYOR'


'Stres çarkı'nın stresi azalttığına dair bilimsel bir çalışmanın olmadığını da işaret eden Doç. Dr. Tuncay Dilci, "Yetişkinlerin kullandığı tespih bile uzun süre kullanıldığında bağımlılık haline gelebiliyor. Kişi elinde gereç yoksunluğu yaşıyor ve sürekli arayış içerisinde tedirgin oluyor. Bu 'stres çarkı' ile çocuk arasında bir bağ gelişebilir ve çocuk bağımlı olabilir" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı