Beden Sağlığı Uzmanlardan önemli grip aşısı uyarısı

Uzmanlardan önemli grip aşısı uyarısı

Paylaş
Uzmanlardan önemli grip aşısı uyarısı

Herkesi yataklara düşüren kış hastalığı gribe karşı uzmanlar, aşılanmanın en etkili yol olduğunu belirtiyor

Türk İç Hastalıkları Uzmanlığı Derneği, Türk Toraks Derneği, Akademik Geriatri Derneği, Türk Kardiyoloji Derneği, Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu, Türk Tıbbı Onkoloji Derneği’nin de aralarında bulunduğu 14 tıp derneği, gribe ve grip aşısının önemine dikkat çekmek için bir araya geldi.

"GRİP ÖLÜME YOL AÇABİLİR"

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. Süda Tekin, "Genellikle toplumda nezle, soğuk algınlığı ile grip birbirine karıştırılıyor. Hapşırma, öksürük, burun akıntısı gibi bulguları girip ile karıştırıyorlar. İki hastalık birbirinden farklı. Gripte özellikle yüksek ateş, boğaz ağrısı, öksürük ve genel bir kas, eklem ağrısı, vücutta kırgınlıkla ortaya çıkar. Bu hastalık nezleden farklı olarak daha sonra alt solunum yollarına inerek solunum yetmezliğine yol açarak özellikle risk gruplarında ölüme sebep olabilir. Bizim korkumuz ve kaygımız bu. Bunları önlemek için başta risk grupları yani 65 yaş üzerindeki kişilere, sağlık çalışanlarına, kronik hastalıkları olanlara, kanser hastalıklarına, HIV pozitif hastalarına ve herkese bu aşıyı Dünya Sağlık Örgütü önermekte" diye konuştu.

"GRİP AŞISI UYGULANMADIĞINDA KİLOLARCA İLAÇ TÜKETİLİYOR"

Süda Tekin, "O kadar çok ilaç tüketimi var ki, aşının içerisindeki mikrogram civa tartışılıyor. Ancak aşı uygulanmadığında hastaneye gidip kilolarca ilaç tüketilebiliyor. Bunların yan etkisi gündeme getirilmiyor" dedi.

"DÜNYA GRİP AŞISININ YAPILIP YAPILMAYACAĞINI TARTIŞMIYOR"

Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal ise, "Her yıl mevsimsel gribin neden olduğu ölüm genç erişkinlerde yüz binde bir ile üç yüz binde bir arasında. Ancak bunun üzerine KOAH eklendiğinde, hasta 65 yaş üzerinde olduğunda, kalp yetmeliği olduğunda, onkoloji hastası olduğunda ya da gebe olduğunda, diyabet olduğunda ölüm oranı katlanarak gidiyor. Dünya artık grip aşısının yapılıp yapılmayacağını tartışmıyor" dedi.

Gülseli KENARLI-Akın ÇELİKTAŞ/İSTANBUL, (DHA)

Haberin Devamı