Gündem Uzun saçın sırrı ne?

Uzun saçın sırrı ne?

Paylaş
Uzun saçın sırrı ne?

Dün fotoğrafı dağıtılan canlı bombanın saçlarının en az 6-9 aylık bir uzunlukta olması neyi akıllara getirdi?

Taksim’deki saldırıda parçalanan intihar eylemcisinin baş-yüz görüntüleri dağıtıldı. Saçlarının en az 6-9 aylık bir uzunlukta olduğuna dikkat çeken uzmanlar, intihar eylemcisinin yurtdışından Türkiye’ye girmiş olduğu ihtimali üzerinde duruyor

Taksim’de Çevik Kuvvet noktasına düzenlenen canlı bomba saldırısında kullanılan patlayıcının türünün, Avusturya menşeli “SCH Fünye A4” plastik patlayıcı olduğu anlaşıldı. Bu patlayıcı türünün daha önce Devrimci Karargâh, DHKP-C ve PKK terör örgütlerince de kullanıldığı belirtildi. Kimliği tespit edilmeye çalışılan saldırganın uzun saçlı ve gözlüklü olduğu, omzunda ve sırtında iki çanta taşıdığı kamera kayıtlarından tespit edildi. Saldırının ardından parçalanan ceset üzerinden ayrılan baş -yüz görüntüleri de basına dağıtıldı.

32 kişinin yaralandığı patlamayla ilgili soruşturmayı sürdüren Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, canlı bombanın kimliğini, bağlı olduğu örgütü ve suç ortaklarını tespit etmek için “zamanda yolculuk” denilebilecek yeni bir yöntem uygulamaya başladı. Buna göre ekipler, çevredeki iş yerlerinin güvenlik kameralarından özel çekimlere kadar bütün görüntüleri topladı.

Haberin Devamı

Tarlabaşı tarafından geldi

Görüntüler büyük bir titizlikle incelenerek bombacının Taksim Meydanı’na Beşiktaş mı, Şişli mi yoksa Tarlabaşı tarafından mı çıktığı belirlenmeye çalışıldı. İncelenen görüntüler sonucunda uzun saçlı, güneş gözlüklü ve sırt çantalı bombacının Tarlabaşı tarafından Taksim Meydanı’na çıktığı tespit edildi.
Görüntüler birleştirildiğinde bombacının dolmuş minibüslerin durağından yukarı doğru yürüyerek çiçekçilerin önünden Taksim Meydanı’na çıktığı görüldü. Polis noktasının önünden geçen bombacının İstiklal Caddesi’nin girişine yaklaşınca tekrar geri döndüğü ve polis otobüsünün kapısına yöneldiği belirtildi.
Otobüse binmeye çalışan bombacı, araç koruma polisi tarafından fark edilince uzaklaştırılmaya çalışıldı. Bombacının direnmesi üzerine yaşanan arbede sonrası paniğe kapıldığı belirtilen bombacı, bel çantasında bulunan A-4 tipi bombayı patlattı. Ancak bombacının sırtında bulunan çantasında da patlamamış bomba bulunduğu tespit edildi. Yetkililer, görüntülerin incelendiğini patlama anı olan 10.40’tan geriye doğru gidişin devam ettiğini ifade etti.

Haberin Devamı

Baş-yüz görüntüleri dağıtıldı

Saldırının ardından parçalanan ceset üzerinden ayrılan baş-yüz görüntüleri de basına dağıtıldı. Çevredeki kameralarda, eylemcinin hareketlerini küçük kameralarla görüntüleyen iki kişinin de şüpeliler arasında olduğu, polisin bu kişilerin kimliklerini araştırdığı da kaydedildi.

Eylemde kullanılan patlayıcı türünün daha önce Devrimci Karargâh, DHKP-C ve PKK terör örgütlerince de kullanıldığı öğrenildi. Bu patlayıcı türünün Bostancı’da Devrimci Karargâh örgütüne yönelik düzenlenen ve terörist Orhan Yılmazkaya’nın öldürülüp emniyet amiri Semih Balaban’ın şehit olduğu ve bir vatandaşın da öldüğü baskında ele geçirilenlerle benzerlik gösterdiği bildirildi. Bombanın şiddetinin artması için buz kabına konulduğu tespit edildi. Patlama, Karacahmet Mezarlığı’nda termos içinde bulunan bomba ile Halkalı’da askeri servise düzenlenen bombalı saldırı ile benzerlik taşıyor. Emniyet kaynaklarından alınan bilgiye göre son 6 ay içinde 6 canlı bomba yakalandı.

Polise göre canlı bombanın açık renk elbisesi farklı anlamları işaret ediyor olabilir. Yetkililere göre beyaz renk ağırlıklı kıyafetlerin seçimi, intihar eylemcisinin kefeni ile eyleme geldiği gibi bir anlam içerebilir. Eylemci sıcak bölgelerden geldiği için de bu renk kıyafet giymiş olabilir.

İntihar eylemcisinin uzun saçlı olması ise soruşturmanın en kritik noktalarından birini oluşturuyor. Eylem sonrası ilk akla gelen PKK’nın militanlarının kırsalda, bitlenme ihtimaline karşı kısa saçlı olmaları, uzun saçlı intihar eylemcisinin kırsaldan gelmiş olma ihtimalini azaltıyor. Eylemcinin saçlarının en az 6-9 aylık bir uzunluğu içermesi ise terör uzmanları için diğer ihtimalleri gündeme getiriyor. Terör uzmanları, bu sebeplerden ötürü intihar eylemcisinin yurtdışından Türkiye’ye girmiş olduğu ihtimali üzerinde de duruyor.

Havalimanındaki tüm kamera görüntüleri bu ihtimal ışığında oluşturulan özel ekip gözetiminde tek tek inceleniyor.

Haberin Devamı

Atalay: Canlı bombanın suç kaydı yok, gözaltı da yok

İçişleri Bakanı Beşir Atalay da, dün İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün Vatan Caddesi’ndeki yerleşkesine geldi, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın’dan patlamayla ilgili bilgi aldı. Atalay, saldırganın kimliği, hangi örgüt adına eylem yaptığını ilişkin sorulara, “Elimizde bilgiler var ama bu konuda her zaman olduğu gibi tedbir gösteriyoruz” diye yanıt verdi. Atalay, olayda ikinci bir kişinin varlığının söz konusu olmadığını söyledi. Atalay “canlı bomba” olarak saldırıda bulunan ve olay yerinde ölen saldırganın suç kaydı bulunmadığını ve olayla ilgili gözaltı olmadığını da sözlerine ekledi. Atalay daha sonra yaralıları Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ziyaret etti.

Haberin Devamı

ERDAL KILINÇ - GÖKHAN KARAKAŞ İstanbul - İstanbul DHA - SEBİLE ÇETİN Bursa DHA