Prof. Dr. Derin Kösebay Uzun süre kalırsa sorun çıkabilir
HABERİ PAYLAŞ

Uzun süre kalırsa sorun çıkabilir

Haberin Devamı

Kadınları gebelikten koruyan spiralin rahimde kalma süresi değişir. Ama 5 yılda bir değiştirilmesi sağlılıklı olur. Uzun süre kalan spiral nedeniyle kokulu akıntı ve ara kanama görülürse de bir an önce tedaviye başlanmalı

Spiral akıntıya neden olur mu?

29 yaşındayım, 8 yıldır spiralim var. Acaba kaç yılda bir değişmesi gerekiyor? Bir de spiral kokulu akıntıya neden olur mu? CEVAP Sevgili okuyucumuz, spiralin rahim içinde kalma süresi spiralin tipine ve özelliğine göre değişmekle beraber genelde 5 yılda bir değiştirmenin yararlı olduğunu düşünüyorum. Spiral uzun süre kalırsa akıntı ve özellikle kokulu akıntı hatta düzensiz ara kanamalar ortaya çıkarsa, bence spirali çıkarıp şikayetlerin geçip geçmediği kontrol edilmeli. Gerekirse tedavi verilmeli. Kanama anomalileri devam ederse gereken vakalarda rahim içinden parça da alınmalı. Bunları doktorunuz size anlatacak ve gereken tedaviyi yapacaktır. Yeter ki siz kontrollerinizi aksatmayın.

[[HAFTAYA]]

Bekara da yapılır mı?


Ben bekarım, kızkardeşim ve annemde rahim kanseri var. Sürekli kontrol altındayım. Geçenlerde gittiğim doktor smear testi yaptırmamın iyi olacağını söyledi. Sizce ne yapmalıyım? CEVAP Sevgili okuyucumuz, cinsel ilişkiye başlamamış birinde smear testi yaptırmak (Eğer bir şikayet yoksa) çok gerekli değil. Sizin asıl dikkat edeceğiniz konu yumurtalıkların takibi. Bence 6 ayda bir bu işlerde tecrübesi olan biri tarafından kontrol edilmeniz çok önemli. Ayrıca rahim ağzı kanseri açısından da aşı yaptırmanızı önereceğim. Sevgiler.

İğne önerdiler...


4 yıllık evliyim ve 6 aydır çocuk istiyoruz. Eşimle düzenli bir ilişkimiz yok. Ağrı çektiğim için doktora gittim. Süt hormonum 582 çıktı. İlaç tedavisine başlandı. Bunun yanında folik asit alıyorum. 5 gün ilaç içeceğim, sonra yumurta çatlatma iğnesi yapılacak. İğneden sonra benim ne yapmam gerekiyor? CEVAP Sevgili okuyucumuz, size verilen haplardan birincisi yüksek olan prolaktin düzeyini düşürmek (Prolaktin hormon yüksek olursa yumurtlama duruyor yani gebelik şansı azalıyor), ikinci ilaç ise yumurta gelişimini etkiliyor. Bazen 2-3 yumurtanın gelişimine neden oluyor. Bu yumurtalar belirli büyüklüğe geldiğinde verilen iğne yapılınca yumurtlama olayı gerçekleşiyor. Doktorunuz ultrasonla bu gelişmeyi izleyecek ve size yumurtlamanın olacağı zamanı bildirecek. Bu şekilde gebelik şansınız önemli ölçüde artacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder