Opr. Dr. Hande Akbaş Uzun süre kullananda sıkıntılar görülebilir
HABERİ PAYLAŞ

Uzun süre kullananda sıkıntılar görülebilir

Haberin Devamı

Spiralin 5 yılda bir değiştirilmesi önemli. Daha uzun süre kaldığında ipinin bulunamaması, rahmin iç duvarına gömülmesi gibi sorunlar yaratabilir. Hatta bunlar nedeniyle ameliyat bile gerekebilir...

Spirali çıkarayım mı çıkarmayayım mı?

37 yaşındayım. 10 yıllık spiral taktırmıştım. Ama 15 yıl oldu, duruyor. Herhangi bir şikayetim yok. Her yıl düzenli olarak doktor kontrolüne gidiyorum. Doktorum “Bunu çıkarmak gerekmez, sorun yok” diyor. Ne dersiniz? Bir sakıncası var mı?

CEVAP

Değerli okuyucum, spirallerin bilimsel ömrü 5 yıl olup bundan daha uzun kullanılmaları halinde istenmeyen gebelik, adet düzensizlikleri sık rastlanan şikayetler arasındadır. Ayrıca bu kadar uzun süreli yapılmadığı için spiralin fiziki yapısında da yıllar içinde değişiklikler olup çıkarılmak istendiğinde ipinin bulunamaması, kopması veya spiralin rahmin iç duvarına gömülmesi gibi istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilir. Bu nedenlerle ameliyat olmanız bile gerekebilir. Size önerim bir an önce eski spiralinizi çektirip yerine yenisinin takılmasını sağlamanızdır.

Hormon kullansam sorun yaratır mı?

52 yaşındayım. Menopozda ateş basması ve terleme gibi çok fazla şikayetlerim oluyor. Doktor hormon önerdi, kanser olur muyum?

CEVAP

Sevgili okuyucum, hormon replasman tedavisi menopoz ile ilgili birçok belirtiyi azaltsa da bahsettiğiniz kanser noktası karmaşık bir konudur. Son yıllarda yapılan çok geniş kapsamlı sayıda kadının dahil edildiği bir çalışma hormon replasman tedavisinin meme kanseri riskini arttırdığını ortaya koymuştur. Sizin için en doğrusu bir kadın doğum uzmanına başvurarak hormon tedavisinin riskleri, faydaları ve alternatif tedavi yöntemleri hakkında detaylı bilgi alıp doktorunuzla birlikte karar vermeniz olacaktır.

Gebe kalmak istersem?

27 yaşında, 1 yıllık evliyim. 5 haftalık hamileyim. Ancak bu çocuğu dünyaya getirmek istemiyorum. Kürtaj olmanın dışında bir yöntem var mı? Kürtaj olursam bir daha gebe kalmak istersem büyük bir sorunla karşılaşır mıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, her cerrahi işlemin komplikasyon riski vardır. Kürtaj da bir tür cerrahi işlem olduğundan tabii ki riskleri bulunur. Ama deneyimli ellerde yapıldığında bu risk minimale inecektir. Yurt dışında erken gebelikleri medikal yolla yani ilaç kullanarak düşürmek mümkün. Ama kötü kullanımın olmaması sebebiyle ülkemizde bu tür ilaçların satışı yasaklanmıştır. Dolayısıyla kürtaj olmak dışında bir seçeneğiniz bulunmamaktadır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder