Beden Sağlığı Uzun süreli baş ağrısını hafife almayın

Uzun süreli baş ağrısını hafife almayın

Paylaş
Uzun süreli baş ağrısını hafife almayın

Uzun süreli baş ağrısının beyin kanamasına işaret olabileceği belirtildi

Medical Park Göztepe Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Kadir Tahta, baş ağrılarının iş, özel ve sosyal yaşamı etkilediğini belirterek, bahar aylarında yaşanan baş ağrılarına dikkati çekti.

"Bahar aylarında baş ağrılarının artması olağandır" diyen Prof. Dr. Tahta, tıksırma, burun kızarıklığı, burun tıkanıklığı, gözlerde sulanma, başta zonklama gibi ana belirtilerin olabileceğini ve bu tip baş ağrılarının sinüs baş ağrısı ve alerjik baş ağrısı gibi değerlendirilebileceğini söyledi.

Prof. Dr. Tahta, "Baharda ortaya çıkan baş ağrıları ağrı kesicilere cevap vermeyebilir. Ancak beyin MR’ı çektirmeyi gerektirmez. Sadece ortamdan uzaklaşma yeterli olabilir. Ayırıcı tanıda beyin damar anormallikleri, hipertansiyon, beyinde urlar, migren tipi baş ağrıları da gözden geçirilmelidir" dedi.

BULANTI VE KUSMA VARSA DİKKAT

Ağrının uzun sürmesi ve ağrıyla birlikte diğer belirtilerin ortaya çıkmasının beyin kanamasına işaret edebileceği uyarısında bulunan Prof. Dr. Tahta, "Bir, iki saati bulabilen baş ağrısıyla birlikte kol ve bacaklarda uyuşukluk, bulantı ve kusmanın birlikte olması gibi belirtiler mutlaka ciddiye alınmalı" diye konuştu.

Gençlerde görülen ısrarcı baş ağrılarına da dikkat edilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Tahta, şunları kaydetti: "Gençlerde görülen ısrarcı baş ağrılarında da zaman zaman bir iki saati bulabilen kol ve bacaklarda uyuşukluk gibi belirtilere dikkat etmek gerekiyor.

Baş ağrısı ile bulantı ve kusmanın beraber olması da büyük kanama belirtileri olarak gösteriliyor. Kanama gelişmeden tanı koymak önemlidir.

"ERKEN TANI HAYAT KURTARIR"

Gençlerde beyin kanamaları nadir görülse de kanama olduğu zaman ağır bir tablo ortaya çıkmaktadır. 20’li ve 30’lu yaşlarda karşılaşılan beyin damarlarındaki anormal damar yumağı beyin kanamasının ilk akla gelen sebeplerindendir."

Sadece baş ağrısı öncelikli olan kişilerde erken tanıyı bilgisayarlı beyin tomografisi veya beyin manyetik rezonansı (MR) çekerek koymanın mümkün olabileceğini söyleyen Prof. Dr. Kadir Tahta, şunları söyledi:

"Kol ve bacaklarda uyuşma, zaman zaman görme bozuklukları olanlarda, ellerinde nöbet şeklinde titremeleri olanlarda öncelikle beyin elektrik aktivitesini ortaya koyan elektroensefalografi (EEG), daha sonra MR çekerek fikir edinilmektedir."

2

Haberin Devamı