Ramazan Uzun süren açlık sonrası kan şekeri yükselmesine dikkat

Uzun süren açlık sonrası kan şekeri yükselmesine dikkat

Paylaş
Uzun süren açlık sonrası kan şekeri yükselmesine dikkat

Ramazan ayının başlamasıyla birlikte iftarda kurulan sofralarda yapılan ağır yemekler, sağlıksız beslenmeyle birlikte çeşitli problemlere neden olabiliyor. Bu problemlerden en önemli olanı da diyabet ve gizli şeker hastalığı...

Hisar Intercontinental Hospital Klinik Laboratuvarlar Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bekir Sami Uyanık, ramazanda hiperglisemi (kan şekeri yüksekliği) yaşamamak için dikkat etmeniz gerekenler hakkında bilgi verdi.

Haberin Devamı

"Uzun süren açlık sonrası kan şekeri yükselmesine dikkat"

Sağlıklı kişilerde, uzun süre aç kalmalarda, kan şekerinin düşmeye başladığında, vücutta salgılanan hormonların etkisiyle normal düzeylere çıkarılmakta olduğunu belirten Bekir Sami Uyanık, "Yani hipoglisemiye fizyolojik bir cevap olarak, insülin hormonu azalırken, kan şekerini düşmesini engellemek için glukagon, adrenalin, kortizol ve büyüme hormonu kana salgılanır. Özellikle uzun süren açlıktan sonra, iftarda hızlı, aşırı, çok çeşit yemek, hipogliseminin tam tersi kan şekerini hızla yükselterek, yine hiperglisemi gibi önemli bir sağlık sorununa yol açabilir" dedi.

"Glisemik indeksi düşük gıdaları tercih edin"

Glisemik indeksi düşük gıdaları tercih edilmesi gerektiğini aktaran Bekir Sami Uyanık, "İftarda çorba gibi hafif bir yemek sonrası ara verilerek, daha sonra diğer besinler alınabilir. Hipoglisemik indeksi düşük, yani kan şekerini hızlı yükseltmeyen sebze yemekleri tercih edilmeli. İçecek olarak da meşrubat ve meyve suları yerine, sıvı ve mineral kaybını karşılamak üzere su, maden suyu, ayran, açık çay içilmeli" diye konuştu.

Haberin Devamı

"Ramazanda şeker değerlerinizi kontrol altında tutun"

Özellikle ramazanın ilk günlerinde olmak üzere, şeker hastalarının, gün içinde birkaç defa ve iftar sonrasında, kan şekeri ölçüm cihazlarıyla şeker değerlerini kontrol etmesinin gerektiğini söyleyen Bekir Sami Uyanık, "Aşırı düşme ve yükselme durumlarında, bir sağlık kuruluşuna gidilmeli. Ramazan ayında glisemik indeksi yüksek besinler yerine sağlıklı beslenmek için beyaz ekmek yerine, tam tahıl ekmeği, yulaf veya çavdar ekmeği tüketin. Kırmızı eti azaltarak, tavuk ve balık yiyin. Kuru baklagilleri sofranızdan eksik etmeyin. Mevsim sebzelerinden hazırlayacağınız salatalar ya da yemekler mutlaka sofranızda olsun. Süt, yoğurt, peynir gibi süt ürünlerini düzenli tüketin. Asitli ve şekerli içecekler yerine su ve ayran için. Yemeklerde daha az yağ ve daha az tuz kullanın. Beyaz undan yapılan, makarna, kek, poğaça, kurabiye, bisküviden kaçının. Tatlı yememeye çalışın. Tatlısız olmaz diyenlerdenseniz en fazla haftada iki gün sütlü tatlı tüketin" diye konuştu.