Esra Karayel 'Uzun vadede en iyisi fon'
HABERİ PAYLAŞ

'Uzun vadede en iyisi fon'

Haberin Devamı

Uzun dönemde, yatırım fonlarının diğer yatırım araçlarına göre yüksek getiri sağladığını belirten Oyak Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Tayfun Oral, “Kısa vadede faiz hâlâ cazip. Ancak daha iyi kazanç için sepet yapmak lazım. Risk profiline göre yatırım fonu tercih ederek onu portföye koymak şart” dedi.

Türkiye yüksek enflasyon ve yüksek faiz devrini birkaç yıldır geride bıraktı. Paranı vadeli yatır faiziyle yaşa dönemi sona erdi. Mevduat faizlerinin düşmesi parası olanları arayışa yöneltirken, finans kuruluşlarını da harekete geçirdi. Yön arayan paraya alternatif yatırım araçları sunan finans kuruluşları, birbiri ardına çıkardıkları fonlarla yatırımcının risk tercihine göre paraya yön vermeye başladı. Bireysel yatırımcının tek başına yatırım araçlarında tercih yapmasının zor olduğunu söyleyen Oyak Yatırım Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Tayfun Oral, yatırım fonları konusunda sorularımızı yanıtladı:

Neden yatırım fonu?

Bireysel yatırımcının tek başına yatırım araçlarında tercih yapması zor. Onun yerine yatırım fonu düşünür. Yatırımcıya, bir sepet verir. Bu sepette, yatırımcının hayattan beklentisine, dünyaya bakışına ve risk seviyesine göre alternatifler sunar. Yatırım fonlarının temel iddiası, kişinin tercihlerine göre riski yönetmek ve bu riski dağıtarak makul bir getiri elde etmenizi sağlamaktır.

Risk seviyesi belirlenecek

Yatırımcı nasıl tercih yapacak?

Bu risk algılamanıza bağlı. Biz risk tercihleri sunarız. Agresif yani kısa vadede yüksek getiri peşinde koşanlar için de biraz daha az risk almak isteyenler için de hiç risk almak istemeyenler için de fon var. Ancak ben yatırım fonu alayım ve o fon bana bütün alternatif yatırım araçlarının getirilerden daha iyi getiri sağlasın diye bir gözle bakmak doğru değil.

Yatırım fonlarını diğer yatırım araçları ile nasıl kıyaslarız?

Yatırım kararı verdiğinizde risk düzeyi ne kadar yüksekse beklediğiniz getiri de o kadar yüksek olur. Yatırım fonlarındaki hedef, uzun vadede getiri sağlamaktır. Türkiye’deki fonlar ülke ve dünyadaki olağanüstü koşullara rağmen bunu sağlıyor. Fonlar arasında seçim yapmak, üzerinde çalışılması gereken bir konu. Fon yatırımı, mevduat, repo ve dövize kıyasla biraz daha kompleks gözüküyor. Getiri hedefinizi, vadenizi belirleyin ve hedefe ulaştığınızda gerekli işlemi yapın.

Risk yüksekse getiri de yükselir

Yatırım fonları arasında ne fark var?

İMKB 30 endeksini hedef alan ve onun getirisini geçmeye çalışan bir fon ise içerisinde çok yüksek oranda hisse senedi vardır. Endeksten bağımsız hareket edemez. Bu fonu alan yatırımcı, İMKB 100 endeksinin getirisini geçmeyi hedefler. Kısa vadede bu olamayabilir ama uzun vadede olur. Ancak borsa, yüzde 50 değer kaybetmiş ise bu fondan pozitif bir getiri beklemek doğru değil. Paranız mevduatta ve daha iyi getiri istiyorsunuz. Siz, riski almak istemeyen yatırımcısınız. O zaman mevduatı hedefleyen yatırım fonu seçmeniz lazım. Bu da değişken fonlardan seçilebilir. A tipi, B tipi, değişken fon olur. Ama fonu aldığınız kurumdan o fonun işlevini, neyi hedeflediğini öğrenmeniz gerekir. Hedef mevduatı aşmaksa fonun hedefi de bu olur. Risk almadığınız için mevduatın çok üstünde getiri beklememeniz lazım. Ama eğer ana paranızı kaybetmek istemiyorsanız ana para korumalı fon tercih edilebilir. Burada ilk hedef yatırdığınız parayı korumaktır. İkinci hedef, üzerine getiri yaratmaktır. Beş yıllık perspektifte ciddi getiri elde edebilirsiniz ama altı ayda hem yüksek getiri hem ana paramı korumak istiyorum bu yüzden ana para korumalı fon aldım demek doğru değil. Yani aslında yatırım fonlarının riski ile getirisi paraleldir. Riskiniz yüksekse getiri oranınız yükselir.

Yatırım fonlarından beklenti ne olmalı?

Yatırım fonu uzun vadede istikrarlı getiri vaat eder. Direkt bir enstrümana yatırım yaptığınızda aldığınız risk, bir yatırım fonu üzerinden yatırım yaptığınız da aldığınız riskten fazladır. Fon aldığınızda siz, uzun vadeli bir yatırımcı olduğunuzu kabul ediyorsunuz demektir. O yüzden de vade en az altı ay, bir yıl olmalıdır.

A tipi fonların önemi artacak

Likit fonlar nasıl işler?

Likit fonlar boşta kalan paranın bedelsiz durmaması için kısa vadeli bir enstrümandır. Getirisi yüksek değildir. Yatırım marketinin çok büyük kısmı likit fonlardan oluşuyor. Ama artık A tipi fonlar öne çıkıyor. Son aç ayda A tipi fonlar, yüzde 5 büyümüş. Bu, uzun vadede ciddi bir dönüşüm yaşandığının işareti. Yani bireysel yatırımcı, yatırım fonlarında B tiplerinden yani likit fondan çıkıyor, A tipi fona dönüyor.

A tipinde büyüme devam edecek mi?

Türkiye’de faiz ve özellikle mevduat faizi hâlâ yüksek. Yüzde 10’un üzerinde. Ama fonların getirisi, mevduat faizinin üzerinde çıkıyor. Ekonomideki istikrar devam ettiği sürece faiz düşecek. Yatırım fonlarının değişken getirili tarafları A tipi fonlar büyüyecek. Uzun vadeli bir yol. Ama şunu söyleyebiliriz. Uzun vadeli yol yeni başladı ve hızlı bir şekilde devam edecek.

Kısa vadede mevduat

Şu an mevduat mı, yatırım fonu mu?

Uzun vade için yatırım fonu tek alternatif. Kısa vade için mevduat tercih edilebilir. Mevduat faizi hiç kötü değil. Ama bence sepet yapmak lazım. Bir miktar A tipi fonlara doğru yönelmek lazım. Risk profilinize göre yatırım fonu tercih ederek onu portföye koymak lazım. Mevduatla yatırım fonu arasında bir portföyle devam edilebilir. Uzun vadede yatırım tercihlerinde, fon ağırlığı hızla artacak. Tasarrufun belli bir kısmını hep riski biraz yükseltmek kaydıyla bu tür enstrümanlara ayırmakta fayda var.

Repo mu likit fon mu?

Bu yatırımcının vadesine bağlı. Eğer vadeniz bir günlükse belki repoyu tercih edebilirsiniz. Ama bir günden uzun vadeniz var ise o zaman yine fona dönmekte fayda var. Yatırım fonu ile likit fon arasında kısa vadede önemli bir ayrım yok. Vade uzarsa likit fonu tercih etmek daha doğru olur. Oyak Yatırım Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Tayfun Oral Uzun dönemde, yatırım fonlarının diğer yatırım araçlarına göre yüksek getiri sağladığını belirten Oyak Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Tayfun Oral, “Kısa vadede faiz hâlâ cazip. Ancak daha iyi kazanç için sepet yapmak lazım. Risk profiline göre yatırım fonu tercih ederek onu portföye koymak şart” dedi.

Portföyü dağıtmak vadeyi uzatmak lazım

Yatırımcı nasıl yatırım fonu alabilir?

Danışmanlık alacak. Risk tercihlerini belirleyecek. Yatırım tercihini yaptığı kurumdan en detaylı bilgileri alabilir. Vadeyi uzatarak, portföyü de çeşitlendirmek gerekiyor. Çünkü Türkiye ekonomisi bölge ve dünya açısında ciddi bir yere geldi. Artık yüksek dalgalanmalar beklememek lazım. Dolayısıyla yatırımları o gözle yapmak, portföyü dağıtmak ve vadeyi uzatmak gerekiyor.

Altın fonu almakla altın almak arasında ne fark var?

Altını saklama, bozdurma problemi var. Fiziksel olarak bir takım riskler var. Alım satım yaptırdığınızda aracının kâr marjı var. Altın fonu bu riskleri ortadan kaldırır. Bir telefon ile alıp satabiliyorsunuz. Hesapta duruyor. İstediğiniz zaman ihtiyacınız kadar bozabiliyorsunuz.

Borsada ilk hedef 60 binde

Piyasalarda geçen hafta

Piyasalarda geçen hafta, yurtiçinde “Mali Kural” konusunda yapılan açıklamalar takip edildi. Yurtdışında Amerika’da şirket bilançoları izlendi. Mali Kural’ın (Mali Kural, mali politikanın belirlenmesinde harcama, gelir, bütçe açığı, faiz dışı denge gibi ekonomik bazı ekonomik büyüklüklere orta ve uzun dönemde belirli hedefler ya da sınırlamalar getirerek sürdürülebilir bir mali politika ortaya koyan yasal düzenleme) Meclis’te görüşülmesinin ekim ayına kalması, endekse satışları getirdi. Bu yasanın geçmesi Türkiye’nin not artırımına olumlu katkı yapacak. Avrupa’da borç krizine yönelik endişelerin azalması euro’yu yüksetti, Dolarda ise düşüş gerçekleşti. Faizler ise dalgalı seyretti.

Piyasalarda gelecek hafta

Haftayı 57 bin 729 seviyesinden kapatan endeksin kısa vadede yukarı trende devam etmesi muhtemel gözüküyor. Bu hafta, yurtiçindeki gündem sakin görünüyor. Perşembe günü, Merkez Bankası’nın yayınlayacağı temmuz ayı ikinci beklenti anketi verileri önem arz ediyor. Amerika’da önemli şirket bilançoları açıklanmaya devam edecek. Ekonomik gidişata ilişkin önemli sinyaller vermesi açısından bilançolar önemli. Ayrıca salı günü açıklanacak konut sektör verileri de dikkatle takip edilecek. Endekste önemli direnç seviyeleri 58 bin 500 ara direnç olmak üzere 59 bin 300 ve sonra 60 binde gözüküyor. İlk destek ise 57 bin 500 seviyesinde bulunuyor. Bu seviye kırılırsa ikinci destek 57 binde görünüyor.

Siz sorun biz yanıtlayalım

Borsa hesabınızı kontrol edin

Soru: Merhaba. 2004 yılının kasım ayında bin lot Kardemir D senedi almıştım. Bugüne kadar hiç takip etmedim şu anda kaç lot olmuştur? Bilgileriniz için teşekkür ederim. Gökhan ÇAKIR/İstanbul Cevap: Gökhan Bey, hisse alımınıza aracılık eden danışma firmanızda bulunan hesabınızdan kontrol etmeniz mümkün. Takasbank’ta bulunan hesabınıza da bakabilirsiniz. Bu konuda danışman firmanızdaki müşteri temsilcilerinden yardım alabilirsiniz. Bu hesaba ulaşamadığınız takdirde ben detaylı bir çalışma yapıp mail adresinize gönderirim. 2004 yılından beri geçen süre zarfında hisseye ait bölünmelerin hesaplanması gerekiyor.

Altın fonu alabilirsiniz

Soru: İyi günler Esra Hanım. POSTA gazetesindeki yazılarınızı büyük bir dikkatle takip ediyorum ve sizi takdir ediyorum. Altın borsası hakkında sizden bilgi istiyorum. Hesap açılımı, banka aracılığla komisyon altın TL/kg bilgi ve altın dolar/ons altın euro/ons altın ons alım-satım komisyon ve hesap açılımı miktarı hakkında bilgi istiyorum. Alihan KIRIM/İstanbul Cevap: Alihan Bey, İstanbul Altın Borsası’nda yalnızca Kıymetli Madenler Borsalarının Kuruluş ve Çalışma Esasları Hakkında Genel Yönetmelik hükümleri uyarınca borsa üyesi kuruluşlar işlem yapabilir. Bu kurumlar bankalar, yetkili müesseseler, kıymetli maden aracı kurumlar, kıymetli maden üretimi veya ticareti ile iştigal eden anonim şirketler ve yurtdışında yerleşik şirketlerin Türkiye’deki şubeleri Hazine Müsteşarlığı’ndan faaliyet izni alarak borsa üyeliği için başvuruda bulunabilir. Bu nedenle gerçek kişilerin borsa üyesi olması ve borsada doğrudan işlem yapma imkanı bulunmuyor. Siz, altına yatırım yapmak istiyorsanız altın fonunu tercih edebilirsiniz. Altın fonları, altına yatırım yapmak isteyen yatırımcılar için ideal bir fon. Bu sayede yatırımcının doğrudan altın aldığında karşılaştığı birtakım fiziki sorunlarda ortadan kalkmış oluyor. Altın fonları ile ilgili aracı kurumların ve bankaların web sitelerinden detaylı bilgi ve yardım alabilirsiniz.

3

Sıradaki haber yükleniyor...
holder