Sağlık Uzun yaşam geninin faydaları

Uzun yaşam geninin faydaları

Paylaş
Uzun yaşam geninin faydaları

"Uzun yaşam" geninin, yaşlı kişilerde hafıza kaybı ve bunamayı engelleyebileceği açıklandı

New York’taki Yeshiva Üniversitesi’nin Albert Einstein Tıp Fakültesi’nden Dr Amy Sanders ve ekibi, yaşlılıkla ilgili bir araştırmaya katılan 523 kişinin verilerini değerlendirdi.

Uzun süre yaşamayı olanaklı kılan, 2003’te bulunan CETP geninin varyantının yaşlı kişilerin beyin sağlığını koruyabileceği tezinden yola çıkan bilim adamları, bu genin varyantına sahip olup olmadıklarını anlamak için araştırmanın başında hafıza sorunu olmayan 70 yaşındaki katılımcıların kan örnekleri incelendi.

Ortalama 4 yıl boyunca bilişsel bozuklukların seviyesini, Alzheimer hastalığının belirtilerini ve başka değişiklikleri her yıl test eden bilim adamları, CETP varyantının 2 kopyasına sahip kişilerin hafıza kaybı, bunama ve Alzheimer’a yakalanma riskinin, bu kopyalardan hiçbirine sahip olmayanlardan yüzde 70 az olduğunu gördü.

Amerikan Tıp Derneği’nin (JAMA) yayın organında yayımlanan araştırmada, bu genin kandaki iyi kolesterol seviyesini artıran bir protein ürettiği ve bunun kalp krizi ve bunama riskini azalttığı belirtilirken, aynı etkiyi yapacak bir ilacın daha uzun ve sağlıklı yaşamayı olanaklı kılabileceği vurgulandı.

Haberin Devamı

AA