Yasemin Candemir Uzun yaşamın sırrı çözülüyor mu?
HABERİ PAYLAŞ

Uzun yaşamın sırrı çözülüyor mu?

Haberin Devamı

Dan Brown “Başlangıç” kitabında yazıp, Sertap Erener “Telomer ile 100 yaşına kadar yaşamayı planlıyorum” deyince herkes bu yeni gençlik formülünü keşfetmeye kendini adadı.

“Gazete okumuyorlar, internetle ilgileri sosyal medya ile sınırlı” diyerek haksızlık ettiğimiz kadınların büyük bir kısmı “Telomer”in ne anlama geldiğini kısa bir sürede ifade edebilecek hale geldi.

Son yıllarda yaşlanma ve yaşlılığa bağlı hastalıklar ile ilgili araştırmalara yapılan yatırım ciddi bir artış gösterdi ve belli ki herkes gerçekçi bir gençlik formülü bekliyor. Yaşlanmanın bilinen en temel sebebi telomerlerin kısalarak DNA bölünmelerine izin vermemesi ve yaşlanarak ölmesi. Son açıklanan bilgiler gösteriyor ki, yaşlılığa bağlı olan rahatsızlıkların, hastalıkların ve hatta ölümün de temel sebebi telomerlerin kısalması.

YAŞLA KISALAN BAĞ DOKULARI


Telomerler, kromozom denilen DNA zincirlerinin uçlarındaki nükleotit dizileri anlamına geliyor, görevleri ise genleri koruyucu bir işlev üstlenmeleri. Genç insanlarda 8 bin ile 10 bin nükleotitten oluşan telomerler, yaş büyüdükçe kısalıyor. Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi araştırmacıları tarafından yapılan bir araştırma ile insan telomerleri laboratuvar ortamında hızlı ve etkili bir şekilde uzatılınca, tedavi dünyaya açılmak üzere kendi yol haritasını çizdi.

Uzun yaşamın sırrı çözülüyor mu

Araştırmada telomerleri uzatılan hücreler , diğerlerine göre çok daha genç gibi davrandılar ve ölmek şöyle dursun, 40’dan fazla kez bölünmeye devam ettiler.


TEDAVİYİ EVDE NASIL YAPMALI?


Telomer tedavisi, kişinin hücre kromozomlarında bulunan ve telomer adı verilen sarmalın kısalmasını önlemek veya uzatmaya çalışmak anlamına geliyor ki; tedaviyi bir süredir düzenli uygulayan Sertab Erener bunu "Ayakkabı bağcıklarının ucundaki koruyucu plastik" olarak tanımlıyor.

“Peki telomer tedavisini biz evde nasıl yapabiliriz?” Bu konuda yanıt Science Dergisi’nin makalesinde gizli. Birinci sır düzenli E vitamini alınması çünkü alfa-tokoferol denilen bileşim sadece E vitaminin içinde yer alıyor. Aynı derecede etkili olan Asc-2-O-fosfat ise C vitaminin bir şekli. C vitamininin düzgün kullanımı gösteriyor ki; telomer kısalması dramatik bir şekilde yüzde 52-62 oranında yavaşlıyor. Telomerlerle koordineli çalışan bir başka etken yeşil çay. Her gün düzenli yeşil çay tüketimi 5 yıllık bir yaşam süresine denk gelecek şekilde telomer kısalmasını önlüyor. Diğer yardımcı etken maddeler ise folik asit,

Uzun yaşamın sırrı çözülüyor mu

Vitamin B12, Piridoksin (B6), Riboflavin (B2) ve TMG (trimetilglisin)...

Uzun yaşamın sırrı bugün ve gelecekte beynimizi meşgul etmeye devam edecek. Bilimin ışığında açıklanan gerçeklere sessiz kalıp, kaderci olmakta bir başka yazının konusu. Telomer tedavisi ile ilgili takipçilik yapmaya devam edeceğiz çünkü hepimiz aynı çağın kadere teslim olmayı reddeden bireyleriyiz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder