Cumartesi Postası Vajina estetiği ile mutlu cinsel yaşam

Vajina estetiği ile mutlu cinsel yaşam

Paylaş
Vajina estetiği ile mutlu cinsel yaşam

Kadınlarda, özellikle doğumdan sonra oluşan vajinal sorunlar, evliliğe gölge düşürecek boyutlara varabiliyor. Oysa estetik cerrahideki gelişmeler sayesinde vajinal sorunların giderilmesi artık çok kolay

HABER: ESRA ÖZÜBEK

Haberin Devamı

Konuyla ilgili bilgi veren Op. Dr. Ebru Zülfikaroğlu, çözüm için başvuran çiftlerde sevindirici sonuçlar aldıklarını söylüyor

Kadın cinselliği ve bu bölge ile ilgili sorunlar, toplumumuzda rahat konuşulmuyor. Ama bu, önemli bir konu. Cinselliğinden ve cinsel yaşamından mutsuz olan kadınlar depresyona girebiliyor, evliliğini ya da birlikteliğini yürütemiyor. Ve cinsel bölgeye ait sorunları yaşayan kadınların sayısı, sanıldığından da fazla.

Doğuştan oluşan problemler gibi genel sorunların dışında, normal doğum yapan kadınlar sık karşılaşıyor bu durumla. Doğum kesisine (epizyotomi) ya da kontrolsüz doğuma bağlı vajina yapısında oluşan kalıcı bozukluk ve genişlemelere kesin çözüm var: Genital vajina estetiği.

Haberin Devamı

Üstelik sadece modern şehirli kadınlar değil, kırsal yerleşimlerde yaşayan kadınlar da bu sorunun çözümü için uzmanlara başvuruyor. Biz sorduk, Op. Dr. Ebru Zülfikaroğlu cevapladı...

- Neden vajina estetiği operasyonları yapılıyor?

Ön planda olan cinsel sorunlar mı estetik kaygılar mı? İkisi de. Çoğu kadın erken dönemde bu sorunu fark edip harekete geçiyor ve müdahale ile ilişkisinin geri dönüşsüz yola girmesine engel oluyor. Türkiye’de son iki yılda başvuran hasta sayısında yüzde 50 artış olması bu gerçeğin rakamlara yansıması. En çok uygulanan ameliyatlar; vajinaplasti (vajen estetiği) , labioplasti (küçük dudak ufaltma), kliteropeksi (klitorisi ufaltma) ve kızlık zarı (hymenoplasti).

- Önce vajinaplasti’nin ne olduğunu öğrenelim sizden.

Vajina bölgesinde sarkıp genişleyen dokuların tamamen çıkarılması ve gençleştirilmesine eşlik eden iç dudaklardaki sarkma ve fazla dokuların çıkarılması eşzamanlı olarak yapılabiliyor. Bu operasyona vajinaplasti deniyor. Vajina daraltılıyor, girişindeki görünüm bozukluğu düzeltiliyor. Lokal anestezi ve sedasyon ile yapılıyor. Ortalama 45 dakikalık operasyonla istenilen görüntü ve vajinal gençleştirme sağlanıyor. İyileşme hızlı oluyor ama 3-4 hafta cinsel ilişkiden uzak durmak gerekiyor.

- Operasyon geçirenlerin geri dönüşü nasıl oluyor?

Hastalarımızın özgüveni, eşinden aldığı olumlu tepkilerle artıyor. Doğum dikiş izi sorununa neşterle kesin çözüm

Haberin Devamı

- Bize epizyotomi’nin ne olduğunu ve ne işe yaradığını anlatır mısınız?

Epizyotomi, doğum dikiş izlerinin kötü iyileşmesi veya açık kalması sonucu gelişen bir doku sorunudur. Vajinal estetiğin bozulmasına neden olur. Bu bozuk doku, hastanın eline sert ve düzensiz bir doku alanı olarak gelir. Bu durum, cinsel birliktelikte ağrıya ve cinsel tatminsizliğe yol açabilir. Doğum dikiş izlerinin düzeltilmesi işlemi, genel veya lokal anestezi altında uygulanır. 30 dakika süren ameliyatla bozuk doku çıkartılır. Bu arada, iri doğum veya zor doğum yüzünden gelişmiş vajina yırtık alanları da düzeltilir. Dikiş aletleriyle yeniden vajinal onarım yapılır. Gerek duyulursa vajina daraltma, yani vajinoplasti de uygulanır. Hasta ertesi gün normal hayatına dönebilir. Yaranın iyileşmesi 10 günü bulur ve hastanın 3-4 hafta cinsel ilişkiye girmemesi önerilir.

- Labioplasti nedir?

Genital estetik operasyonlardan bir başkası. Vajina girişindeki küçük ve onun hemen dışındaki büyük dudakların, normalden daha büyük veya sarkık olması, bu ameliyatı gerektirir. Bazen sağ ve sol dudaklar arasında asimetri olabilir, labioplasti operasyonu ile ikisi eşit büyüklüğe getirilir. Ergenlikte bu dudakların normalden iri, sarkık ve asimetrik olması, genç kızların dış genital organlarına bakmaya bile çekinmelerine neden olabiliyor. Bu yüzden ilerde cinselliği yaşayamayacakları düşünenler çıkabiliyor. Bunda doğruluk payı var, çünkü normalden büyük olan dudaklar, ağrılı cinsel ilişkiye yol açabiliyor. Ayrıca çoğu hasta mayo, bikini veya dar pantolon giymekten kaçınıyor. Bu operasyon, kişinin özgüvenini arttırıyor ve cinsel hayatındaki olumsuzlukları yok ediyor.

Haberin Devamı

- Labioplasti operasyonu nasıl yapılıyor?

Ortalama 30 dakika sürer, genelde lokal anestezi yapılır. Hasta, adet bitiminde operasyona alınır. Uygulanan dikişler vücut tarafından emilir, iz kalmaz. Operasyondan hemen sonra hastalar normal aktivelerine dönerler. Bu hastaların cinsel ilişkiye 3-4 hafta girmemesi, ilk 2 gün duş yapmaması önerilir.

Haberin Devamı

- Peki kızlık zarına etkisi oluyor mu?

Bu operasyon bakireler için uygun mu? Bu tip operasyonlar kızlık zarına kesinlikle zarar vermez, çünkü kızlık zarı operasyon bölgesinden 4-5 santim içerdedir. Üstelik bu operasyon, sonradan normal doğum için engel de oluşturmaz.

CİNSEL DOYUM İÇİN KLİTORİS OPERASYONU

Vajinadaki dudakların normalden büyük ve sarkık olduğu pek çok hastada, klitoris de normalden daha büyük ve kabarık ise ‘kliteromegali’den söz ediyor uzmanlar. Op. Dr. Ebru Zülfikaroğlu bu durumu şöyle açıklıyor: “Klitoris, kadında cinsel hazzın çok yoğun hissedildiği bir anatomik alan.

Klitorisin normalden daha büyük ve deri kıvrımlarının yoğun olduğu bu görüntü, hem estetik görüntüyü bozuyor hem de kadında cinsel doyumun azalmasına zemin yaratıyor. Kliteroplasti operasyonu ile klitorisin abartılı görüntüsü normal ölçüsüne kavuşturulur ve klitoris üzerindeki deri katlantıları yok edilir. Böylece klitorisin cinsel doyum sırasındaki işlevsel rolü yeniden kazandırılır.

Bu operasyon genellikle labioplasti operasyonu ile eş zamanlı uygulanır.”

G noktası büyütmek çocuk oyuncağı

G noktası, kadınlarda, vajinanın içinde yerleşmiş, klitoristen sonra cinsel doyumun en yoğun hissedildiği anatomik alan. 1950 yılında Dr. Ernest Grafenberg tarafından tarifi yapıldığı için onun isminin baş harfi ile anılmaktadır. Cinsel uyarı ile birlikte G noktasında kasılmalar, kadınlarda cinsel doyum ve orgazm açısından önemli işlevleri ortaya konmuştur.

G noktası büyütme operasyonu, özellikle cinsel doyuma ulaşamayan hastalarda çok etkili sonuçlar veriyor. Bu bölge dolgu maddesi ile anatomik olarak genişletiliyor, kadınlarda cinsel doyumun sıklığı sağlanıyor ve süresi uzatılıyor.

Lokal anestezi altında 1-2 dakika süren operasyonun 6 ay sonra tekrar edilmesi gerekiyor. Hastalar aynı gün aktivitelerine, ertesi gün cinsel birlikteliklerine devam edebiliyorlar.

(13.10.2012 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır.)