Sağlık Vajinismus nedir? Vajinismus tedavisi

Vajinismus nedir? Vajinismus tedavisi

Paylaş
Vajinismus nedir? Vajinismus tedavisi

Vajinismus hakkında açıklamalarda bulunan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Esra Çabuk Cömert, vajinismusun tedavi edilebilir bir hastalık olduğuna dikkat çekti

Vajinismus hastalığı, ilişki sırasında ön sevişmede hiçbir sorun yaşamayan hatta zevk dahi alan kadınlarda cinsel birleşme anı geldiğinde yaşadıkları istemsiz kasılmalar sonucunda cinsel ilişkinin gerçekleşememesi ya da son derece ağrılı gerçekleşmesiyle seyreden cinsel bir sorundur.

"Vajinismus, sadece kadınların değil çiftlerin ortak bir sorunudur" diyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Esra Çabuk Cömert "Ülkemizde her evli 10 kadından birinde vajinismus sorunu görülüyor. Özellikle ülkemizde cinselliğin büyük bir tabu olması, ilk cinsel ilişki hakkında anlatılan olumsuz hikayeler vajinismusa neden olan önemli faktörler arasında yer alıyor. Günümüzde bu konuyla ilgili olarak geliştirilen özel teknikler sayesinde vajinismus problemi tedavi edilebiliyor. Bu tedaviyle birlikte çiftler de sağlıklı bir cinsel yaşama kavuşabiliyor. Ancak bu konuda en önemli nokta, çiftlerin birlikte mücadele etmesidir. Çünkü bu konuda kadının tek başına mücadele etmesi yeterli değil" dedi.


TEDAVİYE ÇİFT OLARAK KATILMAK GEREKİYOR


Op. Dr. Esra Çabuk Cömert sözlerini şöyle sürdürdü: "Vajinismus tek başına kadınların problemi olarak görülmemeli. Vajinismus hem psikolojik hem de fiziksel nedenlerle ortaya çıkabilir. Bu sebeple muayenede bu problemin kaynağının belirlenmesi oldukça önemli. Muayene sonrasında hasta için uygun tedavi yönteminin belirlenmesi de bir o kadar önemli. Uygun tedavi yönteminin belirlenmesinin ardından tedavi süreci başlar. Vajinismus tedavisinde hastanın sorununa uygun belirlenmiş çeşitli teknikler uygulanır.


Op. Dr. Esra Çabuk Cömert


VAJİNİSMUS TEDAVİSİNDE UYGULANAN YÖNTEMLER


Vajinismus tedavisinde çeşitli teknikler uygulanıyor. Vajinismus hipnoterapi yöntemi, bilişsel tedavi yöntemleri, parmak egzersizleri ve vajinismus cerrahi tedavisi uygulanan yöntemler arasında.


VAJİNİSMUS BELİRTİLERİ NELERDİR?


Vajinismus problemi olan kadınlar cinsel ilişki sırasında vajina girişini bir duvar gibi hissederler. Bunun yanı sıra yırtılma, ağrı, delinme, parçalanma, yanma ya da sızlama gibi şikayetlerde de bulunurlar. Tüm bunların sonucunda kadınlar panikLE kendilerini koruma ve savunma gayreti içerisine girerler. Vajinismus kadının zihninde ve ruhunda biriktirdiklerinin sonucu olarak ortaya çıkan bir hastalıktır.


VAJİNİSMUS TEDAVİ EDİLEBİLİR BİR SORUNDUR


Ancak vajinismusun ehil ellerde tedavi edilebilen bir problem olduğu asla unutulmamalı. Bu konuda uygulanan bilişsel, davranışsal ve akupunktur yöntemlerle bu problem başarıyla tedavi edilebiliyor."

Haberin Devamı