Gündem Vakfın aldığı inekleri satan köylüler icralık oldu

Vakfın aldığı inekleri satan köylüler icralık oldu

Paylaş
Vakfın aldığı inekleri satan köylüler icralık oldu

Vakfın aldığı inekleri satan köylüler icralık oldu

Samsun’da Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfınca (SYDV) "Süt Sığırcılığı Projesi" kapsamında yeşil kart sahibi köylülere alınan ineklerin satıldığı belirlendi.

Haberin Devamı

Vakıf Müdürü Cemile Aygül, 2005 yılında Süt Sığırcılığı Projesi kapsamında Samsun’a bağlı Başkonak köyünde yeşil kart sahibi köylülere inek aldıklarını söyledi.

Köylülerin bu inekleri besicilik yapmak yerine sattığını ifade eden Aygül, "Olay ortaya çıkar çıkmaz gerekli işlemleri başlattık. Vakıf tarafından alınan 14 ineği satan köylüleri icraya verdik" dedi. İcraya verilen köylülere gerekli tebligatların yapıldığını belirten Aygül, şunları kaydetti:

"Başkonak köyünde uygulanan proje kapsamında 14 köylüye 2005 yılında vakıf tarafından inek alındı. Bu ineklerin borcu 2008 yılında bitecekti. Ancak köylüler bu borcu ödemediler. Yaptığımız araştırmada ineklerin satıldığını belirledik. Köylüler bu inekleri varlıklı kişilere satmış ancak paralarını da alamamışlar. Vakıfın borcunu ödemeleri için köylülere uyarılar yaptık ama bizi dikkate almadılar. Bu nedenle konuyu icraya taşıdık. Eğer köylüler inekleri süt sığırcılığı için kullanmış olsaydı 2005 yılından itibaren ineklerin şu an 10 yavrusu olurdu. Bu ineklerden birini satmış olsalar vakfın borcunu yine öderlerdi. Ama yanlış yaptılar. Şu an icraya verilen köylülerin vakfımıza 40 bin lira borcu var."

Haberin Devamı

Aygül, Tuzaklı, Hacınaipli, Çağlayan ve Üçpınar köylerinde de ineklerin satıldığına dair bilgiler aldıklarını, bu köylerde de inceleme başlatacaklarını söyledi.

-"İNEKLERİN 5 TANESİ HASTALIKTAN ÖLDÜ BAZILARI DA SATILDI"-

Başkonak köyü Muhtarı Davut Şişman, vakıf tarafından verilen ineklerin bir kısmının satıldığını doğruladı.

SYDV tarafından uygulanan proje ile köylülerin mağdur olduklarını savunan Şişman, şunları söyledi:

"Yeşil kartlı köylülere inek verdiler. Ancak bu inekler, bir süre sonra hastalandı. Köylüler, konuyu ilgili makamlara ilettiler ancak bir sonuç alamadılar. İneklerin 5 tanesi hastalıktan öldü, bazıları da satıldı. Bu inekler bir kez yavruladıktan sonra bir daha gebe kalmadı. Köylüler bize göre bu işte mağdur olan tarafken, SYDV konuyu icraya taşıdı. Şu an 14 köylü bu nedenle icrada."

Şişman, icralık olan köylülerin, yaşadıkları sorunu Başbakanlık İletişim Merkezi’ne (BİMER) bildirdiklerini, gelecek yanıtı beklediklerini kaydetti.

Haberin Devamı