Gündem Vali Mutlu: 40 yer kapattık

Vali Mutlu: 40 yer kapattık

Paylaş
Vali Mutlu: 40 yer kapattık

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, öğrenci evlerine yönelik tartışmaya ilişkin, kanunsuz çalışan yerlerle ilgili İstanbul'da da çalışmalar yapıldığını belirterek, "Kapattığımız yerlerin sayısı şu anda 40'a yaklaştı' dedi

Mutlu, İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen Uluslararası Çevresel Etki Değerlendirmesi Kongresi’nin açılışının ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Haberin Devamı

Bir gazetecinin "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, kız ve erkek öğrencilerin birlikte kaldığı evlerin sorun teşkil ettiği yönünde bir açıklaması oldu ve valiliklerin bu konuda çalışma yaptığını söyledi, İstanbul Valiliğinin bu yönde bir çalışması var mı?" sorusu üzerine Mutlu, bu tür gayri yasal çalışan ve bu çalışmalar çerçevesinde de farklı bir takım ilişkileri de geliştiren yapılanmalara karşı eskiden beri sürdürdükleri bir çalışma bulunduğunu söyledi.

İstanbul’un farklı semtlerinde özellikle ruhsatsız, vergi kağıtları olmaksızın çalışan, personellerini sigortasız çalıştıran ve kurallara uygun hareket etmeyen mekanlara yönelik çalışmalarını devam ettirdiklerini anlatan Mutlu, "Bunlar içerisinde kapattığımız mekanlar var. Bu mekanların internet üzerinden veya öğrencilere yönelik hizmetler şeklinde de uygulamaları var. Bu uygulamalar içerisinde farklı hizmetler de var, bunları biliyoruz. Bu çerçevede kapatılmış mekanlar vardır belli semtlerde. Dolayısıyla bundan sonra da bugüne kadar olduğu gibi bu çalışmalarımızı sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Gayri yasal çalışan işletmelere yönelik tamamen hukukun içerisinde, yetkiler çerçevesinde faaliyette bulunduklarını anlatan Mutlu, "Dolayısıyla bu müesseselere yönelik tedbirlerimizi eskiden olduğu gibi sıkı bir şekilde devam ettireceğiz. Bu yeni bir şey de değil. Bundan sonra bu çalışmaları aynı hassasiyetle sürdüreceğiz" dedi.

İstanbul Valisi Mutlu, bir gazetecinin "Öğrencilerin normal bir evi kiralamasıyla ilgili bir uygulama değil herhalde değil mi?" sorusuna şu karşılığı verdi:

'YENİ BİR GENELGE HAZIRLANIYOR'

"İfade ettiğim şey bu çerçevede. Bunun dışında, ifade ettiğiniz soru çerçevesindeki hususlarda da bakanlığımız açıklama yaptı. Bununla ilgili düzenlemelerin daha net bir şekilde uygulanabilmesi için bir genelge hazırlığı da olduğu ifade edildi. Çok daha kapsayıcı, tamamen hukuk kurallarına uygun, devletin ve devlet makamlarının hukukun içerisinde alması gerekli olan tedbirleri netleştiren ve bunu bir genelge hükmü olarak da bir genel emir haline getiren bir düzenlemeyi de bakanlığımız şu anda çalışıyor.

Haberin Devamı

Bu konudaki karışıklığı ortadan kaldırmak, daha tertipli bir çalışma yürütebilmek ama hukuksuzluğa müsaade etmemek noktasında yapılan çalışmalar var. Bu tür kanunsuz çalışan yerlerle ilgili İstanbul’da da çalışmalar yaptık. Kapattığımız yerlerin sayısı şu anda 40’a yaklaştı. Ama bunlar farklı şekillerde... Yani ruhsatsız çalışanlar var, maliyeye kaydı olmadan çalışanlar var, sigortalı personel çalıştırmamaktan dolayı kapatılanlar var, yurt, apart otel, pansiyon gibi farklı hüviyetlerde çalışan yerler var. Dolayısıyla bunlara yönelik düzenlemenin net olarak ortaya çıkarılması için bir genelge hazırlığı var. Biz şu andaki çerçeve ve yasal talimatlar, hukuk içerisinde çalışmalarımızı yapıyoruz."

YASSIADA'NIN İSMİNİN DEĞİŞTİRİLMESİ

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, bir soru üzerine, Yassıada’nın isminin "Demokrasi ve Özgürlükler Adası" olarak değiştirilmesine de açıklık getirdi.

Yassıada’nın isminin değiştirilmesinin Bakanlar Kurulu kararı gerektirdiğini vurgulayan Mutlu, "Bakanlar Kurulumuzda görüşülmek, değerlendirilmek üzere valilik olarak teklifte bulunduk ve bu adanın isminin ’Demokrasi ve Özgürlükler Adası’ olarak değiştirilmesi için valiliğimizin bir teklifi olarak İl Genel Meclisimize ilettik" diye konuştu.

Haberin Devamı

İl Genel Meclisi’nin, adanın ismini "Demokrasi ve Özgürlükler Adası" olarak değiştirilmesi yönünde oybirliğiyle karar aldığını anlatan Mutlu, şunları kaydetti:
"Bu kararı, İçişleri Bakanlığımıza göndereceğiz. Bakanlığımız da konuyu, ilgili mevzuata göre değerlendirmek üzere, Bakanlar Kurulu’na, Başbakanlığımıza ulaştıracak. Bu adada gerçekten böyle bir tarihi hadisenin yaşanmış olması, bütün milletimizi derinden yaralamıştır. İstanbullular da bu adanın böyle bir acı hatırayla anılıyor olmasından da fevkalade üzgündür. Dolayısıyla adanın isminin demokrasiyle sahiplenilmesi, bu yaşanan olayın hafızalardaki olumsuz etkisinin ortadan kaldırılması ve özgürlüklere sahip çıkılması adına sürekli bir talep ve arzu içindeydi, bu milletin hissiyatıdır. İstanbul Valiliği olarak, prosedürün başlatılması gerektiği yer olarak, bir teklife dönüştürüp İl Genel Meclisimize gönderdik ve meclis oybirliğiyle kabul etti. Ümit ediyorum ki, bundan sonraki süreç de bu çerçevede işleyecek."

Haberin Devamı

AA