Gündem Vali Mutlu'ya 'marjinal' incelemesi

Vali Mutlu'ya 'marjinal' incelemesi

Paylaş
Vali Mutlu'ya 'marjinal' incelemesi

İstanbul'da 2013 1 Mayıs'ında biber gazı fişeğiyle başından yaralanan Dilan Alp adlı genç hakkında "marjinal" ve "tam bir radikal mensuptur" ifadelerini kullanan Vali Hüseyin Avni Mutlu hakkında ön inceleme başlatılmasına karar verildi

İstanbul’da, geçen yıl 1 Mayıs İşçi Bayramı’nın Taksim Meydanı’nda kutlanmasına yasak getirilince on binlerce insan sokağa çıkmıştı. Bu eyleme katılmak isteyen 17 yaşındaki Dilan Alp, Tarlabaşı’nda polisin attığı biber gazı kapsülünün başına isabet etmesi sonucu başından ağır şekilde yaralanmıştı. Vali Hüseyin Avni Mutlu, Alp’in elindeki sirke şişesinin molotofkokteyli olduğunu ileri sürmüştü. Alp’in avukatları Gülizar Tuncer ve Umut Alkaç, Vali Mutlu hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

Haberin Devamı

Radikal'den İsmail Saymaz'ın haberine göre; avukatlar; Mutlu’nun Alp hakkında, “Elinde molotof vardı”, “Yasadışı örgüt üyesidir”, “Taş atıyordu”, “Militandır”, “Bizde kayıtları var”, “Marjinal grup üyesidir” ve “Tam bir radikal mensuptur” diyerek, iftirada ve yargısız infazda bulunduğunu, masumiyet karinesini ihlal ettiğini savunmuştu. Avukatlar ayrıca hem Vali Mutlu hem de dönemin Emniyeti Müdürü Hüseyin Çapkın’ın orantısız güç kullanımı sonucu Alp’in yaralanmasına yol açtıklarını ileri sürmüştü. İçişleri Bakanlığı ise Mutlu ve Çapkın aleyhindeki şikayetin işleme konulmamasına hükmetmişti. Avukatlar bu karara Danıştay’da itiraz etti.

‘MARJİNAL'İ İNCELEYİN'

Danıştay 1. Dairesi, geçen 2 Temmuz’da oy çokluğuyla aldığı kararda, Vali Mutlu’nun Alp hakkında kullandığı ifadeler için, “ön inceleme yaptırılmasını gerektirecek nitelikte olduğu” sonucuna vardı ve şikayetin işleme konulmamasına ilişkin kararı kaldırdı. Ancak Daire, iki kamu görevlisinin Alp’ın yaralanmasından doğrudan sorumlu tutulamayacağına karar verdi. Bu karara karşın üye hakimlerden Zeynep Yılmaz karşı oy yazısında, Alp’in yaralanması bakımından da ön incelemeye ihtiyaç duyulduğunu ve buna göre soruşturma izni verilip verilmeyeceğine karar verilmesi gerektiğini belirtti. Başkan İlyas Arlı ve üye hakim Hicabi Ece ise Vali Mutlu hakkında ön incelemeye karşı çıktı. İki hakim, Alp’in “Türkiye Devrim Partisi paralelinde yayın yaptığı söylenen Söz Dergisi içerisinde olduğunu, yüzünü fularla kapattığı ve grupla hareket ettiği yönünde görüntüler olduğunu, Mutlu’nun görevinin kendisine sunulan bilgileri aktarmak olduğunu” öne sürdü.

Avukat Umut Alkaç, yaralanma bakımından da ön inceleme izni verilmesi gerektiğini belirtip, “Bizim için eksik olmakla birlikte olumlu bir karar. Bundan sonra derhal kararın yerine getirilerek, vali hakkında ön inceleme yaptırılmasını ve soruşturma başlatılmasını istiyoruz” dedi.

Haberin Devamı