Gündem Van depreminde hayatını kaybedenler anıldı

Van depreminde hayatını kaybedenler anıldı

Paylaş
Van depreminde hayatını kaybedenler anıldı

23 Ekim 2011'deki Van depreminde en büyük yıkımın yaşandığı Erciş ilçesinde, depremde hayatını kaybedenler anıldı

Milli Eğitim Vakfı Deprem Şehitleri Erciş Öğretmen Evi önünde, 23 Ekim 2011'de meydana gelen Van depreminin saati olan 13.41'de başlayan programda, hayatını kaybedenler için dualar okundu.

Erciş Kaymakamı Mehmet Şirin Yaşar, programda yaptığı açıklamada, aradan geçen 5 yıl boyunca bu büyük hadisenin Erciş halkında yarattığı travmanın etkilerinin tam olarak atılmadığını söyledi.

"Muhakkak surette depremler doğal afetlerdir ve biz Müslümanlar afetlerin Allah'tan geldiğine ve bizler için bir imtihan olduğuna inanırız." diyen Yaşar, "Yaşadığımız doğal afete tabi tutulduğumuz bu imtihandan maalesef başarısız bir şekilde çıktık. 'Deprem yıkmaz, yapılar yıkar' derler. Biz de deprem öncesi yaptığımız o yapılarda, yıkılan binaların altında kalarak yitirdiğimiz canlara imtihandan başarısız bir şekilde çıktık. Ancak hemen akabinde gerek Türk tarihinde, gerek dünya tarihinde eşine az rastlanır bir örnekle devletimizin bu afete müdahalesine şahit olduk." ifadelerini kullandı.

Bir yıldan kısa bir sürede Erciş şehir merkezinde kış şartlarında 5 bin konut yapılarak Ercişli depremzedelerin hizmetine sunulduğunu anlatan Yaşar, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Tabii iş devletle bitmiyor. Asıl asıl yük bizde, vatandaşlarda, sivil toplumda. Dolayısıyla tabi tutulduğumuz bu imtihanlarda bir daha başarısızlıklara uğramamak için gerekenleri yerine getirmemiz lazım. Amerika'yı yeniden keşif etmeye gerek yok. Yeryüzünün tamamında depremler için görülen birtakım mevzuatlar vardır. Bilimsel bazı dayatmalar vardır. Bunlara uymamız gerekir. Bunlara uymadığımız sürece 2011, 2021, 2031, sürekli bu depremleri yaşadığımızda aynı acıları tekrar tekrar yaşamak mecburiyetinde kalırız. Allah bir daha bizi böyle bir imtihana tabi tutmasın. Depremde yitirdiğimiz canlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Yakınlarına, halen onun acısını çeken sevdiklerine sabırlar diliyoruz. Başta devlet yöneticileri olarak bizler, sonra da halkımızın muhakkak doğal afetlere karşı ciddi bir duyarlılık bekliyoruz. Duyarlı olmadığımız sürece acılarımız katlanarak büyüyecektir. Depremde yitirdiğimiz onlarca öğretmenimize buradan bilhassa Allah'tan rahmet diliyorum. Sevdiklerine, yakınlarına baş sağlığı diliyorum. Allah, bizi bir daha böyle imtihanla imtihan etmesin."

Öte yandan Van depreminde yakınlarını yitiren Ercişliler ise mezarları ziyaret ederek gözyaşı döktü.

Seyyid Muhammed Kabristanlığına gelen 5 çocuk annesi Şefika Turlak, depremde eşini kaybettiğini belirterek, eşinin mezar taşına sarılıp dakikalarca ağladı.

Depremde ablasının oğlunu kaybettiğini anlatan Hasan Or ise "Bu acıyı ancak yaşayan bilir. Allah hiçbir kuluna böyle bir acı göstermesin. Yeğenimi nişanlanacağı gün depremde kaybettik. Hayatını kaybeden bütün Ercişli kardeşimize Allah'tan rahmet diliyoruz." dedi.


AA