Türkiye (Son Dakika) Van Gogh'un kayıp tablosu bulundu!

Van Gogh'un kayıp tablosu bulundu!

Paylaş
Van Gogh'un kayıp tablosu bulundu!

Dünyaca ünlü ressam Vincent Van Gogh'un kayıp eseri 'Yaşlı adam sopayla' tablosu Tokat'ta bulundu

Tokat Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, İstanbul’da yaşayan M.A.’nın, Hollandalı ünlü ressam Vincent Van Gogh’a ait olduğu iddia edilen ‘Yaşlı adam sopayla’ adlı eseri satmak için internet üzerinden alıcı aradığı bilgisine ulaştı. Ekipler bunun üzerine alıcı gibi davranarak bu kişiyle temasa geçti. Tokat’a çağrılan kişiyle kent merkezinde buluşan ekipler, pazarlık sırasında tabloya el koydu. Gözaltına alınan M.A. emniyetteki ifadesinin ardından adliyeye sevk edildi. Savcılıktaki sorgusunun ardından serbest bırakıldı.

Ele geçirilen eserin incelenmesi için uzmanlardan yardım istendi. Yapılan ilk incelemede eserin orijinal olabileceği yönünde bilgi verildi. Eserin, ünlü ressam Vincent Van Gogh’un ‘Yetim adam’ tablo serisi arasında yer alan ve orjinal adı ‘Old man with a stick’ olan eserin fırçayla yapılmış renkli tablosu olduğu ileri sürüldü.

Haberin Devamı

Polisin elinde bulunan tablonun uzmanlarca bir kez daha incelenerek ünlü ressama ait olup olmadığının kesinleştirileceği açıklandı.

TOKAT EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN AÇIKLAMA

Yapılan incelemeler sonucu Tokat Emniyet Müdürlüğü, ele geçen eserin Hollandalı ünlü ressam Vincent Van Gogh’un ’Yetim adam’ tablo serisi arasında yer alan ve kayıp olduğu belirtilen ’Yaşlı adam sopayla’ adlı eser olduğunu açıkladı.

Yapılan yazılı açıklamada, tablonun üzerinde ’Mexico P997168’ ibareleri, ön yüzünde metal plaka üzerinde ’Vincent Van Gogh Amsterdam 1882’ ibareleri, arka kısmında ’Vincent Van Gogh 1882 Orphan Men Standing’ ibareleri ve kaşe ile farklı ebatlarda sekiz mühür bulunduğu açıklandı. Söz konusun eserin daha sonra GOP Üniversitesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanlığı görevlilerince hazırlanan ön inceleme raporunda, yasa kapsamında tarihi nitelikli eser olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Söz konusu tablo üzerinde bu güne kadar yapılan çalışmalarda, 1882- 1883 yılları arasında Vincent Van Gogh’un ’Yetim Adamlar’ (Hollanda’da savaş gazileri için kullanılan terimdir) serisinde üretilen 37 eserden biri olduğu, eser uzun süredir kayıp olduğundan dolayı, Hollanda Van Gogh Müzesinde karakalem örneğinin bulunduğu, sanatçı Vincent Van Gogh’un eserlerinin 27- 170 milyon dolar civarında satışa sunulduğu, vuruş tekniği olarak fırça darbeleri ile yapılmış özel bir eser olması nedeniyle taklit edilme ihtimalinin zor olduğu, eserin üzerinde bulunan Amerika New York Metropolitan Müzesine ait mühründen dolayı Amerika New York Metropolitan Müzesi ve Hollanda Van Gogh Müzesi ile görüşme ve çalışmalarımız devam etmektedir."

1853'te doğan ve 1890'da 37 yaşında ölen Van Gogh’un eserleri, bugün dünyanın en pahalı tabloları arasında yer alıyor.

DHA