Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Varikosel hakkında her şey...
HABERİ PAYLAŞ

Varikosel hakkında her şey...

Haberin Devamı

Varikosel erkek kısırlığının önemli nedenlerinden. Ama tedavisi başarıyla yapılıyor. İşte merak ettikleriniz...

SORU: Ameliyat şart mı?

2012de klasik yöntemle sol varikosel ameliyatı oldum. Şimdi tekrarladı. Ne yapmalıyım?

CEVAP

1- Varikosel başarılı mikrocerrahi ameliyat sonucu en iyi netice elde ettiğimiz erkek kısırlığı nedenidir. Varikosel teşhisi ultrason ile değil, sadece el ile yapılan muayene ile konulmalıdır. El muayenesinde saptanamayan varikosel kesinlikle ameliyat edilmemeli; fayda sağlamaz.

2- Varikosel saptanan kişiye öncelikle tüp bebek, ICSI, aşılama gibi yardımlı üreme yöntemleri önerilmemelidir. Varikosel sperm hücresinin kromozomal yapısını bozarak eşin yumurtasını dölleme gücünü azaltmakta; dölleme gerçekleşse dahi düşük olma ihtimali artar. Tüp bebek yöntemi son çare olarak düşünülmelidir.

Varikosel tekrarlamaz operasyon yetersizdir

3- Varikosel cerrahisinin teknik açıdan en başarılı ve komplikasyon ihtimali en düşük yöntemi mikrocerrahidir. Mikrocerrahi varikosel operasyonunda kendi serimizde ve dünyadaki bu konudaki uzman merkezlerin serilerinde teknik başarı yüzde 99’un üzerine çıkabilmekte, ciddi komplikasyon oranı yüzde 0’a, önemsiz komplikasyon oranı yüzde 3-5’e kadar inebilmektedir. Diğer operasyon tekniklerinde ise hidrosel riski yüzde 40’a, atardamar hasarı yüzde 5’e kadar çıkmaktadır. Varikosel tedavisinde radyolojik bir girişim olan embolizasyon yöntemi düşük başarı ve yüksek ciddi komplikasyon oranları nedeni ile tercih edilmemektedir.

4- Varikosel nüks etmez, yapılan cerrahi girişim yetersiz kaldığında bu ifade hatalı olarak kullanılır. Yetersiz cerrahi sonucu varikoselin devam ettiği saptanırsa mikrocerrahi düzeltme ameliyatı uygulanabilir. Mikrocerrahi dışındaki ameliyat yöntemlerinde uygulanan teknikler dolayısıyla yetersiz cerrahi ve sonucunda nüks oranı yüzde 40’a kadar yükselmekte ve komplikasyon oranları belirgin olarak artmaktadır.

Bazen düzeltici ameliyat yapılabilir

5- Mikrocerrahi teknik sadece bu konuda özel eğitim almış ve deneyimli ellerde başarılıdır. Mikrocerrahinin yetersiz ve hatalı uygulamaları çok önemli komplikasyonlara, hatta organ kaybına dahi yol açabilir. Mikrocerrahi ve diğer eski tekniklerle yapılan başarısız varikosel operasyonları sonrasında varikoseli devam eden veya komplikasyonlardan dolayı sorun yaşayan, hidrosel ve testisin dumura uğraması gibi ciddi sorunlar ile karşılaşan birçok hasta var. Sperm kaliteleri veya spermiyogram neticeleri daha da bozulan hatta sıfıra kadar inen bu hastaların bazıları düzeltici mikrocerrahiden fayda görse de bir kısmına yardımcı olunamamaktadır.

6- Bilinçsiz ve yetersiz uygulanan mikrocerrahi teknikle varikosel ortadan kalkmayabilir, atardamar ve lenfatik kanal hasarları sonucu hidrosel ve organ kaybı gibi komplikasyonlar görülebilir; uygulanan teknikten daha fazla tekniğin uygulandığı kalite ve başarı önem taşır.

7- Varikosel ağrı nedeni de olabilir. Ağrının geçeceği garanti edilemezse de mikrocerrahi yöntem ve ağrıya yönelik operasyon tekniklerinin uygulanması ile birçok vakada ağrı ortadan kalkmaktadır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder