Beden Sağlığı Varis erkeklerin de sorunu

Varis erkeklerin de sorunu

Paylaş
Varis erkeklerin de sorunu

Varisin sadece kadınlarda değil, erkeklerde de görülen bir rahatsızlık olduğu belirtildi

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalından Prof. Dr. Cengiz Türkay, Prof. Dr. Cengiz Türkay, kanı kalbe geri taşıyan toplardamarların kan akışının kalbe doğru tek yönlü olmasını sağlayan kapakçıkları içerdiğini anlattı.

Toplardamarlarda oluşan tıkanıklıklar ve aşırı basıncın, bu kapakçıkların düzgün kapanmasını engelleyerek geriye doğru kaçaklara sebep olduğuna işaret eden Türkay, sonuçta bacaklardaki yüzeysel toplardamarların genişlediğini, uzadığını ve büklümlü bir görüntü ile varislerin oluştuğunu belirtti.

Gece oluşan kramplar, kaşıntı, şişkinlik, ayakta kalma ile ağrının sıkça görülen şikayetler olduğuna dikkati çeken Türkay, varisli damarda iltihap, iyileşmeyen yara, cilt altı kanaması ve damar içi pıhtılaşması olabileceğini, damar içi pıhtısından bir parça kopması durumunda da varisin ölüme neden olabileceğini ifade etti.

Prof. Dr. Türkay, genelde kadın hastalığı olarak bilinen varisin erkeklerde de görüldüğüne işaret ederek, "Varis sadece kadınlarda değil, erkeklerde de görülebiliyor. Kadınların yüzde 40’ında, erkeklerin yüzde 7’sinde varis var" dedi.

TEDAVİSİ NASIL OLUYOR?

Varis tedavisinde geçmiş yıllarda klasik cerrahi yöntemi uygulandığını, son yıllarda ise lazer, radyo frekans gibi damar içi uygulamalar yapılabildiğini vurgulayan Prof. Dr. Türkay, varisli hastalara bol su içmeleri, sıcak banyoları takiben bacaklara soğuk su uygulamalarını, uzun süren yolculuklarda varis çorabı giymelerini önerdi.

Haberin Devamı