Sağlık Varisi önlemenin 10 kuralı

Varisi önlemenin 10 kuralı

Paylaş
Varisi önlemenin 10 kuralı

Yaşam tarzınızda bazı değişiklikler yaparak varis oluşumunu önlemeniz mümkün

ALMAN HASTANESİ VARİS MERKEZİ DİREKTÖRÜ OP. DR. MUSTAFA K. ÇALIK ANLATTI:

Varisi olanlar nelere dikkat etmeli?

Op. Dr. Mustafa K. Çalık: Kişiye özel koruyucu hekimlik, varis hastalıklarının gelişmesinin önlenmesinde ve gelişmiş varislerin ilerlemesinin yavaşlatılmasında çok önemli bir yer tutar. Varis oluşturabilecek risk faktörlerinin saptanıp nedene yönelik önlemlerin alınması varis hastalıklarının günümüz yaşam temposunun bir parçası olmasını engellemeye yardımcı önlemler arasında sayılabilir. Varislerin tedavisinde yanlış bilinen bir bilgiyi hastalara mutlaka anlatmamız gerekir: Hastalar varisleri ortadan kaldırılırsa ileride by pass ameliyatı gerektiğinde kullanılacak bu damarlardan yoksun kalacaklarını düşünür. Ancak bu yanlış bir bilgidir. Çünkü bacaklarda bile işe yaramayacak kadar hasta bir damarı kalbe nakletmek zaten mümkün değildir. Kaldı ki vücudumuzda bu amaçla kullanabileceğimiz başka damarlar da vardır.

Varisi oluşmadan önlemek için alınacak önlemler var mı?

Op. Dr. Mustafa K. Çalık: Varis oluşumda ve tedavinin seyrinde günlük yaşantımızda aslında önemsiz gibi gözüken bazı hareket ve yaşam tarzı değişikliklerinin önemi vardır. İşte varisten korunmak için dikkat etmeniz gerekenler:

1-Bol hareket: Her hareket yararlıdır. En iyisi yürüme, yüzme, bisiklet gibi sürekliliği olan hareketlerdir. Önermediğimiz tek spor bacaklarla yapılan ağırlık çalışmalarıdır.

2-Soğuk suyla bacakları yıkayın: Cilde uygulanan soğuk su ile venler büzülür ve kan daha çabuk kalbe akar. Bu amaçla banyo küvetini üçte birine kadar soğuk ile doldurun. Suyun derecesi 14-16 derece olsun. Bu su içinde on dakika dolaşın. Her adımda ayağınızı tamamen sudan çıkartıp sonra tekrar sokun. Diğer bir yöntem de sabah ve akşam bacaklara ayaklardan başlayıp yukarı doğru soğuk su uygulamaktır.

3-Bol giysileri tercih edin: Sıkı kemeler kan akımını zorlaştırır. Külotlu çorapların da bel kısmının sıkmaması gerekir. Bu konuya dikkat edin.

4-Topuklu ayakkabı: Ayakkabı topukları 5 santimden yüksek olmamalı. Topuklar ne kadar yüksekse bacak kaslarının pompalama işlevi o kadar zayıftır. Giydiğiniz ayakkabıyı her gün değiştirin. Değişik yükseklikteki topuklar kan pompasına uyarıcı etki yapar.

5-Doğru beslenme: Doğru beslenme vücuda gerekli yapı maddelerini sağlar. Bağ dokusunun dayanıklılık ve esnekliğini sağlayan kollajen ve elastin liflerin azalması birçok organda yetmezliğe yol açar. Bağ dokusu zayıflığı varis oluşumuna neden olur. Doğru beslenme bağ dokusunu güçlendirir ve aşırı kiloyu önler. Günde en az 2 litre su tüketmeye özen gösterin.

6-Venlere dışarıdan mekanik destek: Dıştan destek görevi yapan külotlu çorapların iyi, kaliteli olanları hafif varislerde yarar sağlar.

7-Sigara içmeyin: Sigara içmemeye özen gösterin. Sigara ve oluşturduğu serbest radikaller damar duvarına zarar vererek damar hastalıklarının oluşmasını çabuklaştırır.

8-Bitkisel maddeler: Bitkisel kaynaklı, venleri sıkılaştıran maddelerin, at kestanesi, gotu kola, rutin, diosmin, pomat ve hapları yararlı olabilir.

9-Hormonlar: Kadınlar hormonu östrojen, damarlarda genişlemeye yol açar. Bu nedenle varis kadınlarda erkeklerden daha sık görülür. Progesteron östrojenin yol açtığı damar genişlemesini önler. Oluşmuş olanları geçirmez, ancak ilerlemesini durdurur. Progesteron jel şeklinde kullanılabilir.

10-Sabit durmayın. Bir saatten daha uzun süre oturmayın ya da ayakta kalmayın. Oturan birinin arada bir ayağa kalkması ve dolaşması gerekir. Günde birçok kez bacakları yüksekte tutmak yararlıdır. Ayrıca ayaklarınızla A harfi yapacak gibi topukları uzaklaştırıp baş parmakları birleştirin. Topukları birleştirip parmakları uzaklaştırarak V harfi yapın. Topuklarınız yerde kalsın, ayaklarınızın ön kısmını yukarı kaldırın. Sonra ayaklarınızın önü yerle temasteyken topuklarınızı yukarı kaldırın. Hareketlerin hepsini 10’ar kez tekrarlayın.

Kan dolaşımını hızlandıran hareketler:

Op. Dr. Mustafa K. Çalık:

1-Rahat bir şekilde sırtüstü yatın, ellerinizi boynunuzun arkasında birleştirin ve ayakların gergin olacak şekilde uzatın. Dizlerinizi karnınıza doğru bükün. Bu pozisyondayken bacaklarınızı gergin olacak şekilde yukarı doğru uzatın ve yavaş olarak harekete başladığınız halinize dönün. Bu egzersizi 5-20 defa tekrarlayın.

2-Baldırlarınız alçak bir sandalye veya iki minder üzerindeyken sırt üstü yatın. Ayak parmaklarınızı katlayın ve zorlayarak sonuna kadar açın. Bir dakika boyunca bu hareketi yapın. Bu harekette kalın ve ayaklarınızı saat ve tersi yönünde çevirin. 30 saniye boyunca 5 defa aynı hareketi yapın.

Gün içinde veya yolculukta yapılacak hareketler:

Op. Dr. Mustafa K. Çalık:

* Ayak parmaklarınız üzerinde yükselin.

* Sandalyede otururken ayaklarınızı kendinize doğru çekin.

* Egzersizleri fırsat buldukça en az 5 dakika boyunca yapın.

2

Haberin Devamı