Tamer Heper Vasi mahkeme denetimindedir
HABERİ PAYLAŞ

Vasi mahkeme denetimindedir

Haberin Devamı

Vesayet altındaki birinin haklarını korumak için tayin olunan vasi, vesayet altındakinin haklarını korumuyor ise bu nereye şikayet edilir? m. Ç.

Vesayet altına alınma özel bir durumdur. Yasaya göre; “Akıl hastalığı veya akıl zayıflığı sebebiyle işlerini göremeyen veya korunması, bakımı için kendisine sürekli yardım gereken ya da başkalarının güvenliğini tehlikeye sokan her ergin kısıtlanır.” Ayrıca “Savurganlığı, alkol veya uyuşturucu madde bağımlılığı, kötü yaşama tarzı veya malvarlığını kötü yönetmesi sebebiyle kendisini veya ailesini darlık veya yoksulluğa düşürme tehlikesine yol açan ve bu yüzden devamlı korumaya ve bakıma muhtaç olan ya da başkalarının güvenliğini tehdit eden her ergin kısıtlanır.” Bir kimsenin kısıtlanmasına yani hacir altına alınmasına hukuk mahkemesi karar verir. Vesayet makamı sulh hukuk mahkemesi, denetim makamı asliye hukuk mahkemesidir.

Vasi yönetimle ilgili hesap tutmak ve vesayet makamının belirlediği tarihlerde ve her durumda yılda bir defa hesabı onun incelemesine sunmakla yükümlüdür. Yani vasi, vesayet altındaki kişinin malvarlığını iyi bir yönetici gibi özenle yürütmek zorundadır. Vasi görevini yerine getirirken kusurlu davranışıyla vesayet altındaki kişiye verdiği zarardan sorumludur. Bu nedenle vasi, vesayet altındaki kimsenin haklarını korumakla görevlidir. Ancak bu görevini yapmıyor ise durum vesayet altındaki kimsenin bağlı bulunduğu sulh hukuk mahkemesine bildirilir. Bu halde mahkeme gerekli incelemeyi yapar ve yine inceleme sonucu gerekli kararı verir. Şayet vasinin kusurlu davranışı sonucu vesayet altındaki kişi zarara uğradı ise tazminat davasına asliye hukuk mahkemesinde bakılır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder