Tamer Heper Vasinin görev ve sorumluluğu
HABERİ PAYLAŞ

Vasinin görev ve sorumluluğu

Vasinin sorumlulukları nelerdir? Vasi olununca neler yapılması gerekir?

Vasi, kendini idareden aciz kişilerin hukuki işlerini görmek için atanır. Atamayı mahkeme yapar. Önce vasi olununca yapılması gerekenler: Bir kere vasi olunduğunda vesayet altına alınanın malvarlığının bir listesi yapılır. Ancak sonrası için tek tek saymak köşemin hacmi bakımından mümkün değil, kısaca ‘vesayet altındaki kişinin hayatının idamesi için her şeyi yapar’ diyeyim. Bunun içinde malvarlığının muhafaza altına alınmasından kişiliğine özen göstermeye kadar geniş bir görev yelpazesi vardır. Yalnız vesayet altındaki kişi adına kefil olmak, vakıf kurmak ve önemli bağışlarda bulunmak yasaktır. Sorumluluğa gelince: Vasi olan kişi bu görevi yerine getirirken iyi bir yönetimin göstereceği özeni göstermelidir. Vasi görevini yerine getirirken kusurlu davranışı ile vesayet altındaki kişiye verdiği zarardan sorumludur.

Haberin Devamı

Bu sözüm tüm kiracılara

Üç yıllığına bir işyeri kiraladım. Kira sözleşmesi malsahibinin oğlu ile yapıldı. Çünkü asıl malik akıl hastası. Oğlu babasına vasi tayin edilmiş. Kira bedellerini de oğluna ödüyorum ama makbuz almıyorum. Bunun bana bir zararı var mı?

Önce iyi haber sonra kötü haber. İyisi şu: Dükkan babanın olabilir ama zaten akıl hastası biri hukuki işlem yapamaz. Onun için vasi ile işlem yapmanız doğru. Kira bedellerini de vasi tahsil edecek. Bu da doğru. Şimdi kötü haber: Kira bedellerini öderken makbuz alacaksınız, bu şart. Kira bedellerinin ödendiğinin başka türlü ispatı yok. Bu sözüm sadece kira bedeli ödeyenler için değil. Her türlü ödeme yaparken makbuz almak şart. Çoğunlukla kiracı ile kiralayan iyi ilişkiler içindeyken makbuz almayı ayıp addediyor. Hukuki işlerde ayıp olmaz. Yapılması gereken işlem yapılır. Makbuz da alınması şart olan bir belgedir. Bir süre sonra kiralayan “Kiraları almadım” derse yapacak hiçbir şeyiniz olmaz. Hem ikinci defa ödemek zorunda kalırsınız hem de tahliye edilirsiniz. Bu sözüm tüm kiracılara.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder