Tamer Heper Vasiyetname uygulanır
HABERİ PAYLAŞ

Vasiyetname uygulanır

Haberin Devamı

2006-2007 arasında vekaleten gayrimenkul satışı yapıldı. Vekaletname veren bir yıl sonra vefat etti. Çocukları da tapu iptal davası açtı. Meğer vefat edenin vasiyetnamesi varmış. Şimdi mahkeme tapu işlemlerini iptal ederse vasiyetname devreye girer mi? ● T.A.

Bir kimse vasiyetname yaptığı takdirde iki şekilde davranır. Ya mallarını dilediği kimseler arasında paylaştırır ya da yasal mirasçı olmayan birilerini mirasçılar arasına sokar. Yani dairem (A) kişisinin, dükkanım (B) kişisinin, bankadaki param (C) kişisinin diye paylaştırma yapabilir veya malvarlığımın dörtte birini de (D) kişisine bırakıyorum diye oran belirtir. Bu kişi vefat ettiğinde ölümü anındaki malvarlığı mirasçılar arasında paylaştırılır. Dikkat ederseniz ‘ölümü anındaki malvarlığı’ ifadesini kullandık, çünkü bu önemli. Zira miras bırakan vasiyetname yaparken mevcut malvarlığını sonradan kullanabilir veya harcayabilir. Bu halde kalan malvarlığı üzerinden tasarruf edilir.

Sizin olayınıza gelince. Bir gayrimenkul satışının yapıldığından söz ediyorsunuz. Şayet iyi niyetli bir satıştan söz ediliyorsa bu satış işlemi iptal olmaz. Ölüm anında mevcut malvarlığı mirasçılara kalır. Ancak satış işleminin iptaline karar verilirse bu halde iptal nedeni ile ölen kimse adına tescil yapılamaz ama yasal mirasçılar adına tescil yapılabilir. Bu halde vasiyetname devreye girebilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder