Beden Sağlığı Vatandaş ilaçsız kalabilir!

Vatandaş ilaçsız kalabilir!

Paylaş
Vatandaş ilaçsız kalabilir!

Bakanlığın yeni eczane sistemine 30 Eylül'e kadar kayıtlarını yaptırmayan doktorların yazdığı reçeteler geçerli kabul edilmeyecek

Sağlık Bakanlığı ile üniversite hastanelerinde görev yapan 65 bin doktor ve diş hekiminin bilgilerinin MEDULA-Eczane sistemine kayıt yaptırma tarihi 30 Eylül'de doluyor. 10 bin doktorun hala MEDULA sistemindeki Doktor Bilgi Bankası'na kayıt yaptırmadığı ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 1 Ekim'den itibaren sistemde kaydı bulunmayan doktorun yazdığı reçete ve sağlık raporlarını karşılamayacak.

Zaman'da yer alan habere göre uygulamaya 1 Mart 2010'da geçmeyi planlayan SGK, sisteme girmeyen binlerce doktor olmasından dolayı süreyi iki defa uzatmıştı.

Türkiye'deki tüm doktorların kayıt altına alınmasıyla milyarlarca liralık ilaç harcaması online takip edilecek. Uygulama ile doktorların yazdığı ilaçların türü ve sıklığı kontrol edileceği gibi reçetelerin hangi eczanelerde dağılımının gerçekleştiği anlık izlenecek. Anormal durumlarda hekim uyarılacak, gerekirse yasal süreç başlatılacak.

Hasta, reçetesiyle eczaneye gittiğinde muayenesinin yapıldığı tesisin sözleşmesi olup olmadığı, reçeteyi yazan hekimin reçetenin yazıldığı tarihlerde ilgili hastanede çalışıp çalışmadığı ve MEDULA sisteminde kayıtlı olup olmadığı kontrol edilecek. Eczaneler şu ana kadar reçete yazan doktorun kaydığını bulamadığında, sistem üzerinde arama yapıp hekim bilgilerini kendisi dolduruyordu. 1 Ekim'den sonra bu yapılamayacak.

Haberin Devamı

Aynı sisteme dahil olan özel hastaneler çok önceden doktorlarının kayıtlarını yaptırdı. Özel sağlık kuruluşlarında çalışan 22 bin civarında hekim sisteme girdi. Zira SGK, kaydı olmayan doktorun faturasını hastaneye ödemiyordu. Kamu hastanelerinde ise böyle bir durum söz konusu olmadığı için konuya önem verilmediği belirtiliyor.

Özellikle hastane görevlilerinin bu bilgileri girerken birçok hata yaptığı ileri sürülüyor. Birçok hekimin de bundan haberinin olmadığı ifade ediliyor. Bu arada yıl sonuna kadar tüm aile hekimleri de sisteme kaydedilecek.