Gündem Vay eşekler vay

Vay eşekler vay

Paylaş
Vay eşekler vay

Atlarla eşekler kebap yapılıp yurttaki öğrencilerle hastanedeki hastalara yediriliyormuş

ADI ‘GÜVEN’ AMA SABIKALI

Adana’da yıllardır ortadan kaldırılamayan at-eşek kesimi, 3 ay önce Tarım İl Müdürlüğü tarafından yakın takibe alındı. Bilgi sızmasını önlemek için diğer kurumlar devre dışı bırakıldı. At-eşek eti satışından sabıkalı bir kasabın ilişkileri incelendi. Toros Mahallesi’ndeki Cahitbey Apartmanı’nın zemin katındaki kasabın adı daha önce ‘Bizim Kasap’tı. 2 yıl önce adı ‘Güven Kasap’ olarak değiştirildi.

BU NE VİCDANSIZLIK BÖYLE

İki firma bu kasaptan alışveriş yapıyordu. Firmalardan biri at-eşek etiyle pişirdikleri kebapları Çukurova Üniversitesi’ndeki Fevzi Çakmak Öğrenci Yurdu’na veriyordu. 3 bin kız ve erkek öğrenciye at-eşek eti yediriliyordu. Diğer firma da at-eşek etlerini Dr. Ekrem Tok Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi’ndeki personelle hastalara yediriyordu. Firmaların sözleşmeleri iptal edildi, kasap kaçtı.

NE SAF GÖREVLİ BUNLAR!

Atlarla eşeklerin Doğu ve Güneydoğu Anadolu’dan toplanıp Adana’ya sevk edildiği ortaya çıktı. Sevkiyatçılar yol kontrollerinde görevlilere “Bu eşek ve atlarla Adana’da turistleri gezdireceğiz” diyordu. Görevliler de inanıyordu! Yol denetimlerindeki bu saçmalık akıllara rüşvet ihtimalini getirdi. Kendilerine at-eşek eti yedirilen öğrenciler protesto eylemi yaptı.

AT VE EŞEK ETİ KOYU KIRMIZI

Prof. Dr. Bülent Nazlı at ve eşek atını fark etmek için ipuçları verdi:

* At ve eşek eti koyu kırmızı olur, dana eti daha açık kırmızı. At eti havayla temas ettiğinde ciğere yakın renk alır.

* At eti çok serttir.

* At etinin yağı sarıdır.

* Sağlıksız koşullarda beslenip kesilen etler ölümcül hastalıkları davet ediyor. At ve eşek eti tuzağına düşmemek için hazır kıyma veya parça et almayın. Sadece kasabın teşhir dolabında gördüğünüz kemikli eti alın. Parçalanan etlerin hangi hayvana ait olduğunu ayırt etmek çok zor.

* Küçük market ve kasaplardan et alacaksanız çok dikkatli olun.

* Et kesimlerinin ve alımlarının gıda güvenliği uzmanlarıyla veterinerlerin kontrolünde olması lazım.

* Sokakta çok ucuza satılan dürüm kebapları yemeyin.

Yüksel EKER-Kübra POLAT/DHA

2