Memet Özer Vazgeçemediğimiz lezzet
HABERİ PAYLAŞ

Vazgeçemediğimiz lezzet

Değerli Posta okuyucuları, malum sonbahardan kışa doğru ilerliyoruz. Ben de bu hafta, hepimizin vazgeçemediği bir lezzet olan köfte ile ilgili içimizi ısıtacak, farklı ama çok lezzetli tarifleri sizlerle paylaşmayı düşündüm. Biliyorum ki hepimizin evinde, en çok tüketilen gıdalardan biri köfte. Ben de sizlerin klasik pişirme şekillerinizden farklı olarak, her biri değişik malzemelerle hazırlanan köfte tarifleri hazırlamaya çalıştım. Farklı pişirme teknikleri ile hazırlanan bu tariflerde mümkün olduğu kadar da mevsim malzemelerini kullanmaya gayret ettim. Ayrıca tavuk etinden de lezzetli köfteler yapabilmeniz için püf noktaları vermek istedim. Umarım tarifleri beğenir ve uygularsınız. Şimdiden afiyet olsun.

Haberin Devamı

KIŞ SEBZELİ KÖFTE YAHNİSİ

KÖFTESİ İÇİN

200 gr dana kıyma

100 gr kuzu kıyma

1 diş sarımsak rendesi

1 tatlı kaşığı kimyon

1 avuç kıyılmış maydanoz

1 yumurta sarısı

Tuz, karabiber

YAHNİ MALZEMESİ

1 adet kuru soğan (yemeklik)

1 adet havuç (yemeklik)

1 adet kereviz (küpler halinde)

250 gr ıspanak (şeritler halinde)

1 adet karnabahar

1 adet patates (küpler halinde)

1 avuç arpacık soğan

1 kaşık salça

1 tatlı kaşığı sirke

1 kaşık un

3 bardak tavuk suyu

1 kaşık tereyağı

2 kaşık zeytinyağı

Tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI

Köftelerinizi yoğurun. Tencerenizi ısıtın, zeytinyağı ekleyin. Köftelerinizin her iki yüzü kahverengi oluncaya dek kızartıp kenara alın. Aynı tencereye tereyağı ekleyip, soğanlarınızı kavurun. Havuçları ekleyin. Kavurmaya devam edin. Bu aşamada salça ve unu da ekleyip birlikte 3 dakika kavurun. Sirke ekleyip çektirin. Daha sonra tavuk suyunu ekleyip kaynamasını bekleyin. Kaynadıktan sonra arpacık soğanları, karnabahar, kereviz ve köfteleri içine alın. Birlikte kısık ateşte 30 dakika pişirip servis yapın.

ZERDEÇALLI VE EKŞİLİ SULU KÖFTE

MALZEMELER

200 gr dana kıyma

100 gr kuzu kıyma (döş tarafından)

1/4 soğan ince (minik küpler halinde)

1 avuç pirinç (suda bekletilmiş ve yıkanmış)

1 adet yumurta beyazı

2 dilim bayat ekmek içi (suda ıslatılmış)

1 çay kaşığı kimyon

1 avuç maydanoz (ince kıyılmış)

Tuz, karabiber

Haberin Devamı

SOSU İÇİN

1/2 adet soğan

1 kaşık tereyağı

1 kaşık tereyağı

1 kaşık un

2 kaşık yoğurt

1 adet yumurta sarısı

1 çay kaşığı zerdeçal

1 tatlı kaşığı limon suyu

3 bardak tavuk ya da et suyu

Tuz, karabiber

EKŞİLİ SULU KÖFTE HAZIRLANIŞI

Köfte harcınızı yoğurun. Kenara alın. Bir kase içinde, yoğurt, un, limon suyu, zerdeçal ve yumurtayı iyice çırpın. Bir tencerede, zeytinyağı, tuz ve karabiber ile birlikte soğanlarınızı iyice öldürün. Tavuk suyunu ekleyip bir taşım kaynatın. Kaynadıktan sonra hazırladığınız karışıma, bir kepçe kaynar sudan koyup karışımı ılıtın. Daha sonra karıştırarak yavaşça tencereye yedirin. Burda azar azar eklemek önemli, çünkü kesilmemesi gerekiyor. Köfteleri yavaşça ekleyip 20 dakika beraber pişirip, dilerseniz kıyılmış maydanozla servis yapın.

SOYA SOSLU PANE EDİLMİŞ TAVUK KÖFTELERİ

MALZEMELER

300 gr kemiği çıkarılmış kuşbaşı tavuk kalça ve but eti

1 kaşık soya sosu

1 diş sarımsak rendesi

1 kaşık ince kıyılmış maydanoz

1/4 kuru soğan (minik küpler halinde)

1 yumurta sarısı

1 çay kaşığı kimyon

Haberin Devamı

1 çay kaşığı kırmızı biber

2 dilim bayat ekmek (ıslatılmış ve sıkılmış)

Tuz, karabiber

Kızartmak için sıvı yağ

PANE HARCI

1 adet yumurta çırpılmış

1 tabak un

1 tabak galeta unu

2 kaşık rendelenmiş peynir

HAZIRLANIŞI

Tavuk etlerinizi mutfak robotunda çekin. Diğer malzemelerle birlikte yoğurup dilediğiniz büyüklükte köfteler hazırlayın. Bir tava içinde bolca sıvı yağı kızdırın. Köftelerinizi önce una sonra yumurtaya, daha sonra galeta unu ve peynir rendesi karışımına bulayıp, altın rengi olana dek kızartın.

KÖFTELİ VE MERCİMEKLİ BULGUR PİLAVI

KÖFTE

250 gr dana kıyma (az yağlı)

2 dilim bayat ekmek (sütle ıslatılmış ve sıkılmış)

1/4 kuru soğan (çok minik küpler halinde)

1 avuç maydanoz (ince kıyılmış)

1 adet yumurta sarısı

1 tatlı kaşığı kimyon

Tuz, karabiber

Kızartmak için sıvı yağ

PİLAV

1 bardak pilavlık bulgur

1 adet soğan (yemeklik küçük küpler halinde)

1 diş sarımsak rendesi

2 adet çarliston biber (ince doğranmış)

1 kaşık domates salçası

1 tatlı kaşığı biber salçası

1 çay kaşığı kırmızı toz biber

1 çay kaşığı sirke

1 bardak kırmızı mercimek (diri şekilde haşlanmış)

2 bardak tavuk suyu (sıcak, yoksa normal su)

1 çay kaşığı kuru nane

1 çay kaşığı kuru kekik

1 kaşık zeytinyağı

1 kaşık tereyağı

Tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI

Köfte harcını yoğurun ve ceviz büyüklüğünde köfteler hazırlayın. Az bir yağda arkalı önlü kızartın ve kenara alın. Pilav tencerenize zeytinyağı, tereyağı ile birlikte soğan ve sarımsaklarınızı koyun. Tuz, karabiber ve kırmızı biber serpip 5 dakika kavurun. Biberleri ve salçaları ekleyip kavurmaya devam edin. Sirke ekleyin ve çektirin. Daha sonra suyu, mercimekleri ve köfteleri ekleyip tencerenin kapağını kapatın. Suyunu çekene dek kısık ateşte pişirin. Demlenmesinden sonra, kekik, nane ve kıyılmış maydanoz serperek servis yapın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder