Siyaset Ve Anayasa paketi Meclis'e geldi
Paylaş
Ve Anayasa paketi Meclis'e geldi

Cumhurbaşkanı Gül'ün uyarısıyla rötuşlanan Anayasa değişiklik teklifi Meclis Başkanlığı'na sunuldu...

AK Parti'nin, Cumhurbaşkanı Gül'ün 'dikkat ve özen gerekiyor' şeklindeki uyarılarının ardından son şeklini verdiği 3'ü geçici 29 maddeden oluşan anayasa değişiklik teklifi Meclis Başkanlığı'na sunuldu.

Ak Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ve bir grup milletvekili, Anayasa değişikliği teklifini TBMM Başkanlığına sundu.

Haberin Devamı

215 imzayla verilen teklifte, Anayasa'nın 10, 20, 23, 41, 51, 53, 54, 69, 74, 84, 94, 125, 128, 129, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 156, 159. ve 166. maddelerinde değişiklik öngörülüyor. Teklifle, geçici 15. madde yürürlükten kaldırılması da yer alıyor. Geçici 15. maddenin kaldırılması 1982 darbesini yapanlara yargı yolunu açacak.

Anayasa değişikliği teklifinin yürürlük maddesinde, halkoyuna gidilmesi durumunda teklifin tümüyle oylanması öngörülüyor.

'Görüşlerimi ilettim'

Cumhurbaşkanı Gül, Pakistan'a gidişinde Esenboğa Havalimanı'nda hazırlanan taslakla ilgili fikirlerini şöyle açıkladı:

“Geçende söylediğim gibi ortada ilk taslak var. Bu taslağın muhakkak ki üzerinde çalışılacak, görüşler alınarak. Nihayette son şekli verilecektir. Dolayısıyla bu tip değişikliklerin hepsi tabii ki mümkündür. Yüce Meclis'in uhdesindedir bütün bunlar. Bunlar yapılırken tabii görüşler alınır. Ve önemli olan, anayasalar toplumsal sözleşme olduğu için herkesi bağlayan, uzun süre bağlayan en üst belgelerdir. Bu tip değişikliklerin en iyi şekilde çıkması çok önemli. Bunun için de tabii ki dikkat ve özen gösterilmelidir. Tabii ki devletin yüksek görevlileri için yapılabilir.”

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Gül, gazetecilerin “Anayasa paketinde sizin yetkilerinizin fazla olduğu görüşleri var. Siz bu görüşlere katılıyor musunuz, yetkileriniz fazla mı?” sorusunu yanıtlarken de “Benim de katıldığım görüşler vardı. Bunu zaten ilgililere ilettim. Mesela 'Anayasa Mahkemesi'ne iki Türk vatandaşını cumhurbaşkanı resen atar' fikrini doğrusu biraz çok gerçekçi bulmadım. Bu görüşümü de söyledim. Ümit ederim dikkate alınır” diye konuştu.

(Hürriyet)