Alışveriş - Moda Ve moda Vintaege'ı keşfetti
Paylaş
Ve  moda Vintaege'ı keşfetti

Moda vintage terimini şaraptan ödünç aldı. Vintage aslında şarap için kullanılan bir terim...

Vintage aslında şarap için kullanılan bir terim. Bağbozumu ve üzümlerin toplanıp şarap üretimine başlanılan yıl anlamında kullanılıyor. Kimi zaman da, şampanyada olduğu gibi, bir şarabın tek bir yılın ürünü olduğunu anlatıyor. Ve iyi koşullarda saklanan şarap yıllanıyor; yıllandıkça daha değerleniyor.

Moda vintage terimini şaraptan ödünç aldı. Geçmiş yıllara ait giysilerin yeniden hayat bulmasıyla, yorumlanmasıyla eş anlamda kullanıldı. Elbiseler, ayakkabı, çanta, şapka ve birçok eşya şarap gibi yıllandıkça değerleniyor. Bir giysinin vintage olması için sadece eski olması yetmiyor, mutlaka özel olması gerekiyor.

Vintage akımı, yani eski kıyafetlerin yeni yorumlar katılarak giyilmesi 70’lerin başında ortaya çıktı; 80’lerde bir moda akımı olarak benimsendi. Bundan 10 yıl kadar önce de Kate Moss’un önderlik ettiği bir moda akımı olarak hayatımıza tekrar hızlı bir giriş yaptı. Özgün tarzını yaratmak isteyenler, herkesin giydiğinden, her yerde bulabileceğinden farklı giysiler taşımak isteyenler bu moda akımını çok sevdi. “Eskiye rağbet olsa bit pazarına nur yağardı” sözü birdenbire tarih oldu.

Eski değil vintage

Bir giysinin vintage sayılabilmesi için sadece eski olması yetmiyor:

* Bir giysinin vintage sayılması için en az 25 yıllık olması gerekiyor.

* Bir giysinin, bir ayakkabının, bir çantanın vintage olması için döneminin özelliğinin önemli bir örneği olması gerekiyor. Ait olduğu dönemin bütün özelliklerini yansıtması lazım. ? Ayrıca dönemin özelliklerini taşımasından öte, türünün en iyi örneklerinden olması da gerekiyor.

* Vintage bir parçanın, iyi bir kumaş, iyi bir dikiş, iyi bir işlemeye sahip olması da aranan koşullar arasında.

En iyi vintage’lar

20’lerin Chanel ya da Lanvin’i, 30’ların Nina Ricci, Jean Desses, Madam Gres’i, 50’lerin Guy Laroche, Christian Dior’u, Givenchy’si, Balenciaga’sı, 60’ların Mary Quant’ı, Yves Saint Laurent’i, Emilio Pucci’si, Paco Rabanne’ı, 80’lerin Missoni’si, Chloe’si, Vivien Westwood’u, Jean Paul Gaultier’si, Versace, Christian Lacroix, Karl Lagerfeld imzalı giysileri en iyi vintage’lar arasında sayılıyor.

Ünlü vintage meraklıları

Bugün, eskiyle yeniyi bir araya getirerek yeniden yorumlama trendi de diyebileceğimiz vintage modasının ünlü takipçileri bize bu akımı benimsetti. Kate Moss’un Cannes Film Festivali’nde giydiği vintage elbise Madame Gres Classic Koleksiyonu’ndandı.

Winona Rider, Drew Barrymore, Jennifer Aniston, Renee Zellweger, Sharon Stone, Demi Moore, Julia Roberts, Kim Basinger, Barbara Streisand Hollywood’un en ünlü vintage meraklıları arasında yer alıyor. Onları kırmızı halıda vintage’ın en iyi örnekleriyle görmek ve izlemek mümkün. Bu arada dünyada birçok vintage koleksiyoneri olduğunu da belirtelim. Bizde ise bu konuda dükkanı da bulunan Ece Sükan’ın yanısıra, Tuba Ünsal, Nil Karaibrahimgil, Belçim Erdoğan, Göksel, Ebru Gündeş gibi; daha çok genç ünlülerin vintage meraklısı olduğunu söyleyebiliriz.

Binlerce dolar değerinde...

Çok iyi bir vintage giysiye, ya da bir çantaya, ayakkabıya sahip olmak son derece pahalı. Unutmayın eski değil; vintage alıyorsunuz! Christian Dior’un 1940’larda modada New Look akımını başlattığı dönemde ortaya çıkardığı bir elbise ya da bir bluz, bugün Dior’dan alacağınız en pahalı elbiseden daha fazla paraya malolacaktır size. Bu arada en değerli vintage’lar zaman zaman Sotheby’s’de ve Christie’s’de açık artırmaya çıkarılıyor; binlerce dolardan alıcı buluyor ve meraklıları bu giysilere sahip olmak için dişe diş mücadele veriyor. Ama bizdeki vintage mağazalarından uygun fiyata da çok iyi vintage parçalar bulmanız da mümkün.

Kim istemez ki

Unutmayın; vintage bir elbise sadece sizde olacaktır. Kim istemez ki bir davete, başka hiç kimsede olmayacağına emin olduğu bir giysiyle gitmeyi. Üstelik ait olduğu dönemde de eşi benzeri olmayan bir giysiyle. Sıradan değil, tümüyle sıradışı bir kıyafetle. İşte bu yüzden vintage birçok kadın tarafından benimsendi.

Düşünün bir Oscar töreninde ya da bir davette ‘pişti olma’ ihtimali sıfır! Bu arada modadaki vintage dokunuşlarını, efektlerini de unutmamak lazım! Başta Dior’un tasarımcısı John Galliano olmak üzere birçok modacı bize eski zaman giysilerinin modern yorumlanışını sunuyor. Geçmişte yaşamayı seven ve farklı olmak isteyen kadınlar için...

Vintage gelinlik

Gelinlik arayışındaysanız; 1920’lerden, 60’lardan kalma bir gelinlik de giyebilir ve çok farklı olabilirsiniz. 1920’lerin gelinleri dönemin elbiseleri gibi kısa etekli gelinlikler giyiyordu. 1930’ların gelinleri Hollywood modasından etkilenmişti. Metrelerce tülün kullanıldığı gelinliklerde etekler uzun ve zarifti. İkinci Dünya Savaşı yıllarında ise giysi materyallerindeki kısıtlamalardan dolayı basit gelinliklere yönelindi. 1950’li ve 60’lı yıllarda kolsuz gelinlikler ilaç kutusunu anımsatan şekillerde baş aksesuarlarıyla tamamlanıyordu. 1970 ve 1980’lerde ise kişisel stiller önem kazanmaya başladı.

Vintage Alırken Dikkat!

* Alacağınız vintage elbiseyi iyice inceleyin, üzerinde yırtık ve leke olmadığını kontrol edin.

*Çok yıpranmış bir vintage giysi çok çabuk giyilemez hale gelebilir!

* Dikişlerini kontrol edin. Usta bir terziliği yansıtıyor mu?

*Sakın giymeden almayın.

*Sadece üzerinizde iyi durması yeterli değil; o parçayı çok sevdiğinizden emin olun.

* Unutmayın iyi bir vintage ucuz değildir.

* Sıradan bir ikinci el değil; bir vintage alma peşindeyseniz en az 25 yıllık bir giysi olması gerektiğini unutmayın.

* Sık sık vintage mağazalarını ziyaret edin, sürekli değişen parçaları kaçırmayın.

* Vintage kıyafetlerinize diğerlerinden daha fazla özen gösterin; onlar bugüne kadar geldi; geleceğe yolculuğuna sizinle devam edecek... İstanbul’da vintage nerelerde bulunur?İstanbul’da özellikle Çukurcuma, Galata, Cihangir, İstiklal Caddesi’nde çok iyi pek çok vintage mağazasına rastlayabilirsiniz. Bunlardan Cihangir’deki Porto Bello’da vintage Gucci, Dior, Prada; İkon’da Balenciaga, Chanel giysiler bulabilirsiniz. Teşvikiye’deki Ece Sükan Vintage’a, Galata’daki İkinci El’e, İstiklal Caddesi Suriye Pasajı’ndaki By Retro’ya, yine Beyoğlu’nda Anabala Han’daki Şeymel’e mutlaka uğrayın. Ankara’da ise Tunalı Hilmi’deki Scarce Second Hand iyi bir adres.

2

Haberin Devamı