Dünya Ve Putin'e işgal izini çıktı!

Ve Putin'e işgal izini çıktı!

Paylaş
Ve Putin'e işgal izini çıktı!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Duma'dan Ukrayna topraklarında ülkede düzen sağlanıncaya kadar Rusya Silahlı Kuvvetleri'nin kullanılmasını talep etti. Rus meclisi talebi olumlu karşılayarak izni verdi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Rusya üst meclisinden Kırım için askeri müdahale izni istememişti. Putin’in müdahalenin amacını 'Rusları ve sınırdaki askeri birlikleri korumakı' olarak göndermişti. Putin'in talebini görüşen Rus Meclisi Kırım'a müdahale edilmesini oy birliğiyle kabul etti.

Haberin Devamı

Kremlin'den TSİ 15.30 sularında yapılan açıklamada Putin'in ağzından, "Ukrayna'daki sıra dışı durum; Rusya Federasyonu vatandaşlarının, soydaşlarımızın ve bu ülke topraklarındaki askerlerimizin can güvenliğine yönelik tehditle bağlantılı olarak... Rusya Federasyonu'na bağlı silahlı kuvvetlerin, Ukrayna'daki sosyo-politik durum normalleşene kadar bu ülkede kullanılması için teklif sunuyorum" ifadesi kullanılmıştı. Putin'in bu teklifi; Rusya anayasasının, Rus askerlerinin ülke dışında görevlendirilmesine izin veren 102'nci maddesi çerçevesinde sunduğu açıklandı.

KIRIM BAŞBAKANI DAVET ETMİŞTİ

Rus helikopter ve zırhlı araçlarının devriye gezdiği Kırım'da son olarak, yeni seçilen Başbakan Sergey Aksenov, Ukrayna'ya bağlı özerk yarımadada "barış ve düzeni sağlaması" için Rusya Devlet Başkanı Putin'e çağrıda bulunmuştu. Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma’nın ardından Federasyon Konseyi de öğle saatlerinde Ukrayna toprağı olan Kırım yarımadasına belirli kontenjanda Rus askeri gönderilmesine sıcak baktığını duyurmuştu.

Haberin Devamı

Açıklamayı yapan Federasyon Konseyi Başkanı Valentina Matviyenko, “Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yaptığımız çağrıda, Kırım’da yaşayan Rus vatandaşlarıyla Rusya’nın Karadeniz donanması güvenliğinin sağlanması için belirli sayıda askerimizin bölgeye gönderilmesi tavsiyesinde bulunduk” demişti.

Rusya anayasasına göre, Devlet Başkanı olmasının yanı sıra Başkomutan da sayılan Putin'in, ülke dışına asker gönderebilmesi için Federasyon Konseyi'nden izin alması gerekiyor.

UKRAYNA'DA 6 BİN ASKER VAR

Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rusya'nın "son dönemde" Ukrayna'ya 6 bin ek asker gönderdiğini belirtmişti. Rusya ise Karadeniz filosuna ait bir üssünün bulunduğu Kırım'daki asker sayısının, Ukrayna'yla yaptığı anlaşmanın şartlarını ihlal etmediğini savunuyordu.