Gündem Ve Türkiye'ye nükleer santral geliyor

Ve Türkiye'ye nükleer santral geliyor

Paylaş
Ve Türkiye'ye nükleer santral geliyor

Ve Türkiye'ye nükleer santral geliyor

Güney Kore Elektrik Enerjisi Şirketi (KEPCO) ile Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) arasında, nükleer enerji alanında işbirliği anlaşması imzalandı. İmza törenine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, EÜAŞ Genel Müdürü Sefer Bütün, Kore Enerji Bakanı Young Hak Kim katıldı. Anlaşma öncesi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız bir konuşma yaptı.

Haberin Devamı

Yıldız, " Biz enerji çeşitlendirmesinde Türkiye enerji politikalarını ortaya koyarken önemli kaynaklardan biri tanesi de nükleer güç santrallerinin kurulması. Akkuyu'da Mersin'de Rusya Federasyonuyla geliştirmeye çalıştığımız bir işbirliğimiz var. Aynı zamanda Sinop'ta da nükleer güç santrallerinin kurulması konusunda isteğimiz ve kararlılığımız var. Bunlardan en önemlisi Güney Kore ile geliştireceğimiz Sinop'taki nükleer güç santrallerinin kurulmasıyla alakalı işlemdir. Burada bir ortak bildiri yayınlayacağız ve iyi niyet protokolü imzalamış olacağız. Tabii ki mutabık kalınması halinde bir hedef fiyat uygulamasına ulaşılması halinde bu anlaşma daha da farklı bir düzeye çekilmiş olacaktır" dedi.

Bakan Yıldız, "Bizim en az 2020 yılında en az yüzde 10 lar seviyesinde nükleer güç santralini yakalamamış olmamız lazım minimum" diye konuştu.

Haberin Devamı

GÜNEY KORE SÖZ VERDİ

Güney Kore Enerji Bakanı Young Hak Kim ise, "Bugünkü bu törenden sonra, Kore devletiyle birlikte Türkiye'deki santral sisteminin yerine getirilmesi için bütün gücümüzle çalışacağız.Bu törenden sonra işbirliğimiz daha sıkı devam edecek , Türkiye deki bu nükleer santral sistemi tamamlanııncaya kadar bütün gücümüzle çalışacağımıza söz veriyoruz" dedi.

Ardından iki ülke arasında Sinop'taki nükleer santralle ilgili bir iyiniyet protokolü imzalandı.

BAŞKA TEKLİFLERE AÇIĞIZ MESAJI

İmza töreninden sonra, bir gazetecinin " Başka ülkelere işbirliği konusunda kapı açık mı ? " sorusunu yanıtlayan Bakan Yıldız, " Tabii ki Sinop'ta başka ülkelerden ve başka firmalardan teklif gelmesi halinde bunun da değerlendirileceğini söylüyorum" dedi.

Yıldız, " Yapım açısından finans açısından daha cazip teklifler gelirse eşzamanlı çalışılması açısından bunun da değerlendirileceğini söylüyorum" diye konuştu. Hedef fiyatlamayla ilgili bir soruya ise Yıldız, " Hedef fiyatlamada özellikle bir hedef oluşturalım dedik . Diğer şartları da görüşebileceğimizi bu çalışma gruplarıyla ortaya koyduk. O açıdan belli bir zamana ihtiyacımız var çalışmaların olgunlaşması için " dedi. Bakan Yıldız, ICEPCO şirketinin fiyat önereceğini de belirtti.

Haberin Devamı

DHA