Dünya Ve zirvede aşk!

Ve zirvede aşk!

Paylaş
Ve zirvede aşk!

G-20 zirvesi, 'Toparlanma ve Yeni Başlangıçlar ' temasıyla Kanada'nın Toronto kentinde önceki gün başladı.

Dünyanın ekonomisi gelişmiş 19 ülke ve Avrupa Birliği Komisyonu’ndan oluşan G-20’nin zirvesi önceki gün Kanada’nın Toronto kentinde başladı. Zirve başlayınca protestocular da harekete geçti.

Haberin Devamı

Sayıları 10 bini geçen eylemciler kendilerine ayrılan alanı aşarak, Toronto’yu savaş alanına çevirdi. Bazı caddeler ve metro durakları trafiğe kapatıldı. En işlek yerler “hayalet caddelere” dönüştü. Dün itibariyle 400 protestocu gözaltına alındı.

Güvenlik önlemleri için yaklaşık 1.1 milyar dolar harcama yapılmasına rağmen kaos önlenemedi. Dünün en ilginç karesi ise yüzlerce polisin ellerinde coplarla eylemcilere doğru koştuğu andı. Bir eylemci çift bu duruma hiç aldırmayıp polislerin önüne geçerek öpüşmeye başladı. Bu aşk eylemi zirvenin en unutulmaz anı oldu.

Dünya ekonomisinin yüzde 85’i G-20’nin

- Zirvenin hedeflerinden biri ‘küresel ekonomideki ‘dengeli büyümeyi’ sağlamak.

- Dünyanın en büyük ekonomilerinden olan 19 ülke ve Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’ndan oluşan G-20, dünya ekonomisinin yüzde 85’ini oluşturuyor.

Haberin Devamı

- 26 Eylül 1999’da G-7 Maliye Bakanları Zirvesi’nde kurulan G-20’ye üye 19 ülkenin hepsinin milli geliri dünyada ilk 31’de yer alıyor. Dünya ticaretinin yüzde 80’ini de G-20 ülkeleri yapıyor.

- Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanlarının toplantıları ile ilerleyen G-20 şimdiye kadar üç kez (Kasım 2008, Nisan 2009 ve Eylül 2009) devlet başkanları düzeyinde toplandı.

- Tayvan, İsviçre, Norveç, İran ve Venezüela, ekonomik olarak bazı üyelerden daha büyük olmalarına rağmen G-20’de bulunmuyor. Bir çok AB ülkesi de, G-20’de bağımsız olarak değil, sadece AB Komisyonu ile temsil ediliyor.

- G-20’de yer alan ülkeler şöyle: ABD, İngiltere, Japonya, Kanada, Almanya, Fransa, İtalya, Rusya, Avustralya, Brezilya, Arjantin, Hindistan, Çin, Endonezya, Meksika, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Güney Kore, Türkiye ve Avrupa Birliği Komisyonu.