Siyaset Vecdi Gönül'e 12 Eylül şoku!
Paylaş
Vecdi Gönül'e 12 Eylül şoku!

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Hanefi Avcı ile İstanbul Emniyet Müdürü Çapkın hakkında suç duyurusu

Kenan Evren, eski başbakan Bülend Ulusu ve dönemin komutanlarının da aralarında olduğu 560 kişinin yargılanması için suç duyurusunda bulunuldu. Darbecilik suçlamasıyla hesap vermesi istenenler arasında Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı ile İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın da var.

Haberin Devamı

Anayasa değişiklik paketinin referandumda kabul edilmesiyle birlikte 12 Eylül darbesini gerçekleştiren sorumlular hakkında yapılan suç duyurularına dün yenileri eklendi. İstanbul’da Eşitlik ve Demokrasi Partisi, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na dilekçe vererek, 12 Eylül 1980 darbesinden sorumlu tutulan aralarında 7’nci Cumhurbaşkanı emekli Orgeneral Kenan Evren, dönemin kuvvet komutanları ve dönemin başbakanı Bülend Ulusu’nun da bulunduğu 560 kişinin yargılanarak cezalandırılmasını istedi.

Beşiktaş’taki özel yetkili savcılığa verilen dilekçede 560 kişi, darbe yapmak, anayasayı değiştirmek, hükümeti yıkmak, sistemli bir şekilde planlayarak ve tasarlayarak adam öldürmek, kasten yaralamak, işkence yapmak, eziyet etmek, hürriyetten yoksun bırakmak, cinsel saldırıda bulunmakla suçlandı.

Haberin Devamı

12 Eylül 1980’de saat 03.59’da TSK’nın yönetime el koyduğu, darbenin emir-komuta zinciri içinde, yukarıdan aşağı, askeri hiyerarşi çerçevesinde cereyan ettiği hatırlatılarak, darbeyi yapan üst düzey komutanların, Milli Güvenlik Konseyi (MGK) adı altında Anayasa yapılana dek yasama ve Anayasa’da değişiklik yapma yetkilerini üzerlerine aldıkları ifade edildi.

Listede sürpriz isimler var

Listede darbeyi gerçekleştiren dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Nurettin Ersin, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Tahsin Şahinkaya, Deniz Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Nejat Tümer, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Sedat Celasun, Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bedrettin Demirel, Genelkurmay 2’nci Başkanı Orgeneral Haydar Saltık ve eski Başbakan Bülend Ulusu ile o dönem görevde olan Vali, Emniyet Müdürleri ve MİT mensupları ile Danışma Meclisi’nde görev alanların isimleri de yer aldı.

EDP’nin yargılanmasını istediği isimler arasında MİT mensupları Mehmet Eymür, Korkut Eken ile Nuri Gündeş, eski İçiçleri Bakanı Mehmet Ağar, İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, yazdığı “Haliç’te Yaşayan Simonlar” adlı kitabı nedeniyle kızağa çekilen Eskişehir eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı ile eski Bakan Hayri Kozakçıoğlu ile Nevzat Ayaz var.

Haberin Devamı

Listenin en dikkat çeken ismi ise Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül oldu. Vecdi Gönül, darbenin gerçekleştiği dönemde Vali olarak görev yapıyordu.

Suç duyurusunda bulunan EDP İstanbul İl Başkanlığı adına açıklama yapan Avukat Kısmet Tav Eroğlu, “Referandumdan ’Evet’ sonucunun çıkması Türkiye’ye yakın tarihin bir ayıbından kurtulma fırsatı sunmuştur. ” dedi.

Başvurular çığ gibi

Bu arada İstanbul’da Alperen Ocakları da, 12 Eylül döneminde mağdur olan ülkücüler adına suç duyurusunda bulundu.

Sultanahmet’te bulunan İstanbul Adliyesi önünde toplanan Alperen Ocakları üyesi bir grup, yüzlerine Kenan Evren’in suretinin bulunduğu maske takıp temsili mahkûm kıyafeti giydi. Eyleme 12 Eylül darbesi sonrasında MHP davasından Askeri Mahkemelerde yargılandıktan sonra yıllarca cezaevlerinde hapis yatan ülkücüler Osman Tüfekçi, Mehmet İlhan, Selim Çoraklı, Ramazan Özalp ve Vecdet Ersoy da katıldı.

Eskişehir’de ise 12 Eylül’de yapılan referandumu boykot eden BDP, ESP ve EHP’li bir grup da Kenan Evren ve 12 Eylül darbesini gerçekleştiren dönemin kuvvet komutanlarının yargılanmasını istedi.

Haberin Devamı

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde de aynı amaçla suç duyurunda bulunuldu.

(VATAN)