Gündem Vedat Türkali yaşamını yitirdi

Vedat Türkali yaşamını yitirdi

Paylaş
Vedat Türkali yaşamını yitirdi

Türkiye edebiyatının çınarlarından yazar Vedat Türkali, bir süredir tedavi gördüğü Yalova Devlet Hastanesi’nde sabah saat 06.00 sularında hayatını kaybetti

Türkiye edebiyatının çınarlarından yazar Vedat Türkali, bir süredir tedavi gördüğü Yalova Devlet Hastanesi’nde sabah saat 06.00 sularında hayatını kaybetti.

KIZI DUYURDU

Kızı Deniz Türkali, Twitter hesabından ''Babamı Vedat Türkali'yi kaybettik'' açıklamasıyla acı haberi duyurdu.

97 yaşındaki Türkali'nin bu sabah 06:00 sıralarında Yalova Devlet Hastanesi'nde hayatını kaybettiği belirtildi.



DOKTORUNDAN AÇIKLAMA

CNNTürk yayınına bağlanan Türkali’nin doktoru Özgür Akın Oto, ünlü yazarın çoklu organ yetmezliği nedeniyle hayatını kaybettiğini duyurdu.

Vedat Türkali kimdir?
Asıl adı Abdülkadir Pirhasan olan Vedat Türkali, 1919 doğumluydu. Şair, senarist ve roman yazarı olan Vedat Türkali, lise öğrenimini Sa bitirdi.

Maltepe ve Kuleli Askeri Lise’sinde edebiyat öğretmenliği yaptı. Vedat Türkali, 1951’de siyasi eylem suçu ile 9 yıl hapis cezası aldı. 7. yılında şartlı bırakıldı.

1958 yılında cezaevinden çıktıktan sonra sinema alanında çalıştı. 40'ın üzerinde senaryo yazdı ve üç filmin yönetmenliğini yaptı. Senaryolarını Vedat Türkali takma adıyla yazıyordu. Film alanındaki emekleri günümüz Türk sinemasında seçkin bir yer tutuyor. Genç Türk sinemasının oluşum ve gelişiminde etkin bir yeri olduğu bilinen bir gerçek.

Yazdığı dört tiyatro oyunu, ulusal gelenek ve değerlere dayanan oyunlar olarak (ikisi türkülerle işlenmiş epik yapıda) özgün öncü nitelikler taşıyor. 1960 yılında Rıfat Ilgaz ile Gar Yayınları’nı kuran Vedat Türkali, 1960 yılında senaristlik yapmaya başladı. Vedat Türkali tarafından kaleme alınan “Mavi Karanlık” ve “Bir Gün Tek Başına” adlı romanlar, Türk edebiyatının en mühim eserleri arasında.

Milliyet Yayınları Roman Yarışması'nda (1974) “Bir Gün Tek Başına” adlı eseriyle birincilik alan Vedat Türkali, Orhan Kemal Roman Armağanı’nı 1976’da aldı. “Güven (1999)” adlı romanı bir hayli tartışılan eser oldu.

Türkiye Kominist Partisi üyesi olan Vedat Türkali daha sonra 2002 yılında DEHAP’dan aday oldu ve siyasette aktifti.