Siyaset Vekil seçilen Ergenekon sanıkları Meclis'e girebilecek mi?
Paylaş
Vekil seçilen Ergenekon sanıkları Meclis'e girebilecek mi?

Engin Alan, Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal Meclis'e seçildi ancak mahkeme gitmelerine izin verecek mi?

Resmi olmayan sonuçlara göre, MHP’nin İstanbul adayı Balyoz davası sanığı emekli Korgeneral Engin Alan ile CHP’nin İstanbul adayı Ergenekon sanığı gazeteci Mustafa Balbay ve Zonguldak adayı Prof. Dr. Mehmet Haberal Meclis’e giriyor.

TERÖR SUÇUNDA TAKTİR YETKİSİ MAHKEMELERİN

Bundan sonraki süreç ise merak konusu. Çünkü milletvekili olmaya hak kazanan bu isimler terör suçundan yargılandığı için cezaevinden çıkıp çıkamayacağı mahkemelerin takdir yetkisinde.

>> CEZAEVİNDEN MECLİS'E UZANAN YOL

Anayasanın 'Yasama dokunulmazlığı’ başlığı altındaki 83. maddesine göre milletvekili olanlar Meclisin kararı olmadan tutuklanamıyor ve yargılanamıyor. Ancak 83. maddede anayasanın 14. maddesine atıf yapılıyor ve 'Ağır cezayı gerektiren suçüstü hali ve seçimden önce soruşturmasına başlanılmış olmak kaydıyla Anayasanın 14’üncü maddesindeki durumlar bu hükmün dışındadır." denilmektedir. Bu durumda mahkemeler milletvekili seçilen sanıkların 14. madde kapsamında olup olmadıklarına değerlendirerek, tahliye ile ilgili kararlarını verecek.

ANAYASA 14. MADDESİ NE DİYOR?

Temel hak ve hürriyetlerin kötüye kullanılamaması başlığı altındaki 14. maddede şöyle deniyor; "Anayasada yer alan hak ve hürriyetlerden hiçbiri, Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı ve insan haklarına dayanan demokratik ve lâik Cumhuriyeti ortadan kaldırmayı amaçlayan faaliyetler biçiminde kullanılamaz. Anayasa hükümlerinden hiçbiri, Devlete veya kişilere, Anayasayla tanınan temel hak ve hürriyetlerin yok edilmesini veya Anayasada belirtilenden daha geniş şekilde sınırlandırılmasını amaçlayan bir faaliyette bulunmayı mümkün kılacak şekilde yorumlanamaz. Bu hükümlere aykırı faaliyette bulunanlar hakkında uygulanacak müeyyideler, kanunla düzenlenir.

ALAN’IN AVUKATI: YARIN SONUÇLARI ALACAĞIM

Engin Alan’ın avukatı Ayhan Nacak, "Kararın herkes için hayırlı olmasını diliyorum. Yarın İl seçim kuruluna gidip seçim sonuçlarını içeren kararı alacağım. Bu karar ile birlikte müvekkilimin yargılandığı İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvuruda bulunacağım. Mahkeme heyeti Silivri’de duruşmada bulunduğu için başvurumu Silivri’de yapacağım. "dedi.

BALBAY’IN AVUKAT: ÇARŞAMBA GÜNÜ SONUCU ALIRIZ

Gazeteci Mustafa Balbay’ın avukatı Mehmet İpek ise, öncelikle seçim sonuçlarının kesinleşmesi bekleyeceklerini belirterek,öHerhalde Çarşamba günü kesinleşir. Bu nedenle Çarşamba günü İl Seçim Kurulu’na gideceğiz. Kararı aldıktan sonra İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurumuzu yapacağız.ödiye konuştu.

HABERAL AVUKATLARI İLE GÖRÜŞÜYOR

Kesinleşmiş olmayan sonuçlara göre milletvekili olmaya hak kazanan diğer tutuklu sanık Prof. Dr. Mehmet Haberal’ın avukatlarının ise cezaevi gittiği öğrenildi. Silivri Cezaevine avukatların Haberal ile görüştükleri öğrenildi.

Selahattin GÜNDAY /İSTANBUL,(DHA)

Haberin Devamı