Hakan Çelenk Vekile 5 bin lira maaş
HABERİ PAYLAŞ

Vekile 5 bin lira maaş

Dört partinin ‘Meclis’teki ‘birlik beraberlik’ tablosu son anda bozuldu ve milletvekiline trafik suçu işleme özgürlüğü tanıyan tasarı şimdilik fren yaptı. Bu ayrıcalıklar milletvekillerinin 20 bin liraya ulaşan aylık gelirleri ve 7-8 bin liralık emekli aylıklarını tekrar tartışmaya açtı. Olaydan haftasonuluk ‘ekonomi eğlencesi’ çıkarıp adil vekil maaşını 4 bin lira olarak hesapladık. 1000 lira da POSTA okurunun gönlünden kopsun. 5 bine yuvarlansın...

Aşağıdaki sözler inanılmaz bir özgüven işareti: “5-6 ay önce de milletvekili maaşları ile ilgili bir madde değişmişti. Bakınız o gün yapılanlardan bugün bir tek eleştiri bile kalmadı. Bugün getirilmek istenen de eleştiriliyorsa yarın unutulacak demektir.” Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç milletvekillerine ayrıcalıklar tanıyan yasayı savunurken böyle konuştu. “Unutacaklar” dediği de kendi seçmeni. Ocak’ta çıkan yasa milletvekillerine 8 bin liraya varan emekli aylıklarına daha erken kavuşma imkanı sağlıyordu.

Haberin Devamı



İSTİSMARA MI UĞRUYORUZ?
Arınç’ın o unutulmayacak sözleri vesilesiyle bu hafta hafızaları yoklayıp vekillere tanınan ayrıcalıkların yeterli mi, aşırı mı olduğuna kafa patlattık. İlk karşımıza çıkan Çalışma Bakanı Faruk Çelik’in başka bir unutulmaz yaklaşımı oluyor: “800 lira büyük paradır. Geçinirsiniz. Netice itibariyle peynirin, ekmeğin, zeytinin fiyatı bellidir. Bunu istismar etmemek gerekir.” “Kendimi istismara uğramış hissediyorum” demeden önce duralım sorgulayalım, vardır elbet hikmeti. 8000 lira çalışmadan alınan emekli maaşı, 800 lira haftada 50 saat ter dökülerek kazanılan para. 800 lira bakanın dediği gibi büyükse 8000 lira nasıldır? Ya faal milletvekili maaşı olan minimum 12 bin lira? Bir de vekilin maaşı ek ödeneklerle 20 bin lirayı aşarsa.

MAAŞIN ERİMİŞ HALİ 20 BİN TL
Bu maaş mukayesesini Maliye Bakanı Mehmet Şimşek geçen yaz yapmıştı: “2002 ile 2011 arası maaşı enflasyon karşısında eriyen sadece 2 kesim var, bunlardan biri müsteşarlar, diğeri ise milletvekilleri. Dolayısıyla iddia edildiği gibi aslında bu anlamda bir kıyak yok.” Diyor ki erimemiş maaş 800 lira, erimişi 20 bin lira. N’olur birileri benim maaşımı da eritsin. “Bu anlamda bir kıyak yok” diyen Bakan Şimşek hangi anlamda kıyak olduğunu açıklamadı. Faruk Çelik ise daha sonra sözlerine “Asgari ücret yeterlidir, demedim, geçinilebilir dedim” diye açıklama getirmiş ve sonra nasıl geçinileceğinin formülünü vermişti: “Bizim toplumumuz büyük bir aile. Bunun bazı avantajları var. Köyden, tarladan şehirlerdeki aile bireylerine gönderilen katkılar var.” Meseleyi geç de olsa anladık: “Büyük Millet Meclisi’miz de büyük bir aile. Avantajları var. Avantajlarını kullanıyorlar.”

BAKAN REFERANSLI ADİL MAAŞ
Çalışma Bakanı Faruk Çelik şöyle bir hesap yapmıştı: “Hollanda’da fert başına milli gelir 50 bin dolar, asgari ücret 1460 euro. İngiltere’de 38.8 bin dolara karşılık, 1264 euro. Bizim kişi başına milli gelirimiz 10 bin dolar, asgari ücretimiz 428 euro. Kişi başına milli gelire göre asgari ücret oranında Avrupa birincisiyiz.” Bakanın hesabı doğru, en yüksek oran Türkiye’de. Bu durumda milletvekillerimizi de aynı avantajlardan yararlandırmalıyız: Türkiye’nin 4 katı milli gelire sahip İngiltere’deki vekilin 6 bin 200 dolarlık maaşı ile bizim milletvekillerinin 6 bin 600 dolarlık çıplak maaşı aynı gibi. Bu oranı asgari ücrete uyarlayalım. Yani milletvekilleri parmak kaldırıp asgari ücreti de kendi maaşları gibi İngiltere’ye eşitleyerek 3000 liraya çıkarsın. Olmadı mı? Parmak kaldıramaz mıyız? 3000 lira gerçekçi değil mi? Biz yoksul ülke miyiz? Haklısınız sayın vekilim... O zaman bu gerçekçi yaklaşımı vekil maaşında da görmek isteriz: 428 euro’luk asgari ücretimiz, 1264 euro’luk İngiltere ücretinin 3’te 1’i. Aynı ‘gerçekçi’ orandan gidersek 12.000/3=4000 lira milletvekiline çıplak maaş. Ek ödenekler de cabası... Maaşı düşük diye vekilsiz kalmayız. 4 bin liraya milyonlarca aday kuyruğa girer. Mesele liderin her söylediğine parmak kaldırmaksa, nitelik de gerekmiyor zaten. Bülent Arınç haklı. Unutulur... Ama bu son imtiyazcı yasaya evet’ oyu veren miletvekillerinin adı tutanaklarda ebediyen olacak. Yasa çıkarsa seçimden önce TBMM internet sitesine göz atmak yeterli.

Haberin Devamı

VEKiLE KIYAK EMEKLiLiĞiN KISA TARiHi
Türkiye’nin en uzun soluklu hak mücadelesi veren çalışan kesimi milletvekilleri olabilir.

Milletvekillerine ‘kıyak’ diye nitelenen ilk yasa 1986’da çıkarıldı. Yaş koşulu aranmaksızın tüm milletvekillerine borçlanarak emeklilik hakkı verildi. Yasayı Anayasa Mahkemesi ‘eşitlik ilkesine aykırı’ diye iptal etti.

1988’de, 1990’da, 1992’de, 1994’te, 1999’da çıkarılan benzer yasalar yine iptal edilmiş.

Tüm kıyakların babası 2000’de Meclis’ten geçip Cumhurbaşkanı Demirel’in önüne geldi. Bu kez yasada yüksek yargı üyeleri, üst düzey bürokratlara da emeklilik avantajları tanınıyordu. Böylece Ankara ‘yek vücud’ oldu. Veto beklenen Demirel’in cumhurbaşkanlığında görev süresi bitmek üzereydi. Bir kez daha seçilebilmesi için milletvekilleri anayasayı değiştirmeliydi. Demirel veto edemedi. Böylece bugün yürürlükte olan ‘emeklilik yasası’ çıkmış oldu. Demirel de siyasete böyle veda etti.

Haberin Devamı

BU MAAŞI SAVUNANA SORULAR

“Milli iradeyi temsil eden milletvekillerine yüksek maaş ve ayrıcalık verilmesinin neresi kötü?” diye soranlara sorular:

Sosyal sigorta sistemi sosyal adalet için en önemli enstrümandır. Sistem, emekli maaşında “Ne kadar prim o kadar maaş” ilkesine göre işler. Türkiye’de sigorta sistemine bağlı ‘en yüksek maaşlı’ ve ‘emekli maaşlı’ kişi Genelkurmay Başkanı’dır. Genelkurmay Başkanı yaptığı işi beğenin beğenmeyin 65 yaşında emekli olana kadar en az 43 yıl kesintisiz sigorta primi ödemiştir. Demokrasicilik oynayalım fantazisiyle sosyal adaleti zedelemek ne kadar akıllıca?

Türkiye’de 30 yıl prim ödeyen bir ortalama maaşlı çalışan 1200 lira emekli maaşı alıyor. 2 yıl prim ödeyerek 8 bin lira maaş, asgari ücretin düşüklüğünü gerçekçi politikalara bağlayanlar için ne kadar gerçekçi?

Ayrıca son düzenlemede her şeye tamam ama trafik cezasından muaf olmak istemek nasıl bir zihniyettir? Vekili suç işlemek özgürlüğü isteyen millete kim örnek olacak?

Bir soru da koca Türkiye 550 kişiye maaş verse ne olur diyenler için. 773 milyon liralık 2013 TBMM Bütçesi millet için küçük bir para mıdır?

(12.05.2013 tarihli Posta Karnaval'dan alınmıştır.)

Sıradaki haber yükleniyor...
holder