Siyaset Vekillerin dürtü sorunu mu var?
Paylaş
Vekillerin dürtü sorunu mu var?

Bir profesör, TBMM'deki Anayasa görüşmelerinde kavga eden milletvekillerine 'tedavi' tavsiye etti

Konya'da Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Rüstem Aşkın, TBMM’de Anayasa değişikliği görüşmeleri sırasında kavga eden milletvekillerine tedavi tavsiyesinde bulundu.

Prof. Dr. Aşkın, “Milletvekilleri içinde de dürtülerini kontrol etmekte sorun yaşayanlar olabilir. Onların uygun şekilde tedavi edilmeleri mümkün. Bu delilik, akıl hastalığı değildir. Dikkatli bir şekilde değerlendirip hekime başvurabilirler. Bundan da gocunmamaları gerekir” dedi.

TBMM’de Anayasa değişikliği görüşmeleri sırasında milletvekillerinin birbirlerine küfür etmelerini veya yumruk yumruğa kavga etmelerini değerlendiren Prof. Dr. Rüstem Aşkın, avgalarının topluma da yansıdığını söyledi. Prof. Dr. Aşkın, “Meclis'teki insanların bu şekilde haraket etmeleri, toplum, halk ve kendilerine ideal olarak seçmiş olan gençler için olumsuz bir hava oluşturmaları doğru değil. Zaman zaman da iki partinin kavgası ve çatışması da o partiyi destekleyen gençlere yansıyor. Gençler arasında kavga ve tatsızlıklara neden oluyor. Köy kahvelerinde ‘Bizim parti haklı sizin parti haksız’ gibi kötü yansımalar oluyor” diye konuştu.

‘KAVGALARIN ARKA PLANI VAR’

Prof. Dr. Rüstem Aşkın, Meclis’te esprili, güzel, nüktedan, incelikli, nezih ve seviyeli tartışmalar arzu ettiklerini söyledi. Milletvekili kavgalarının arka planında güç, çıkar, statü çatışmaları ve liderlerin kişiliği gibi dürtülerin etkili olduğunu kaydeden Prof. Dr. Aşkın, şunları söyledi:



“Kimisi sakin oturuyor ama sözleri kurşun gibi olabiliyor. Kaleminden kan damlayabiliyor. Tabii ki politik dokumuzun, halkın yapı ve beklentilerinin de bu kavgalarda payı var. Yoksa bu liderler böyle ufak tefek şeylerde birbirine girecek ve saldıracak kişiler de değiller. Türk kahvelerindeki beklenti de ‘Bizimki şöyle oturttu. Bizimki böyle yendi’ şeklinde oluyor. Kavgaların altında bu beklentiler de seziliyor. Liderler bu tür şiddet unsurlarına hevesli toplum kesimlerinin beklentilerine göre değil de, onların beklentilerini boşa çıkaracak, onların da kavgacı üsluplarını yumuşatacak, düzeyini düzeltecek tarzda üslup benimseseler iyi olur.”

MİLLETVEKİLLERİNE TAVSİYE

Milletvekilleri içinde dürtülerini kontrol etmekte sorun yaşayanlar olabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Rüstem Aşkın, toplumda, kavgayı kazanma gibi kavramları benimseyen kişiler açısından bu kavgaların heyecan verici bir maç skoru gibi merakla izlendiğini ifade etti. Prof. Dr. Aşkın, toplumun büyük kesimi tarafından kavgaların hoşnutsuzlukla karşılandığını, küçük ve genç bireyler tarafından dehşetle izlenen sahnelerin kabul edilir olmadığını söyledi. Kavgaların televizyonda canlı yayınlanmasının bir taraftan da iyi olduğunu belirten Prof. Dr. Rüstem Aşkın, şöyle devam etti:

“Canlı yayında milletvekillerinin kendilerinin izlendiğini biliyor olmaları belki de çok daha büyük çaplı kavgaların önünü alıyor. Meclis idaresinin de daha iyi denetlemesi lazım. Belki bu tür gergin atmosfer oluşacağı ortamda hızlı bir şekilde bastırması mümkündür. Milletvekilli içinde de dürtülerini kontrol etmekte sorun yaşayan arkadaşlar olabilir. Onların uygun şekilde tedavi edilmeleri mümkün. Bunlar akıl hastalığı değildir. Dürtü kontrolü sorunu olabilir. Dikkatli bir şekilde değerlendirip hekime başvurabilirler. Bundan da gocunmamaları gerekir.”

Mehmet Kayhan YILDIZ/KONYA, (DHA)

2

Haberin Devamı