Eğitim - Kariyer Veliler okul seçimlerinde nelere dikkat etmeli?

Veliler okul seçimlerinde nelere dikkat etmeli?

Paylaş
Veliler okul seçimlerinde nelere dikkat etmeli?

Uzmanlar özellikle okul seçiminde anne babaların kendi hayalleri yerine çocuklarının gerçeğinden hareket etmelerini öneriyor.

Çocuklarının iyi bir eğitim almasını isteyen veliler açısından her yılın sınav dönemi zorlu bir sürecin başlangıcı. Terakki Okulları Koordinatörü Alparslan Dartan, aynı zamanda çocuklarının kaliteli bir sosyal çevre edinmesini de hedefleyen velilerin okul tercihlerinde nelere dikkat etmesi gerektiğini araştırdı.

Haberin Devamı

BİR BÜTÜN OLARAK DÜŞÜNÜLMELİ

Okulu, okul yapan, binası, bahçesi, sınıfları gibi fiziksel alanların yanı sıra onu canlandıran, işler ve işlevsel kılan öğrenci ve öğretmenin varlığı. Okulları da dünden bugüne, bugünden geleceğe taşıyan da bu alışverişe tanıklık eden öğrencileri ve öğretmenleridir.

PSİKOLOJİK HAZIRLIK DA ÖNEMLİ

Biyolojik yaşın uygun olması çocuğun okula başlaması için yeterli koşul değildir. Önemli olan bilişsel, sosyal, duygusal ve ruhsal yönden yaş düzeyinin beklentilerini yerine getirebilecek okul olgunluğuna sahip olmasıdır.

TÜM BEKLENTİLER KARŞILANAMAZ

Devlet ya da özel, hangi okul seçilirse seçilsin çocuğun okul yaşamı sırasında ailelerin beklentilerinin tümünün karşılanması mümkün değildir. Anne babanın yetiştiği çevre, eğitim seviyesi, iş hayatı ve edindiği yaşam tecrübesi bu beklentileri büyütür. Bu nedenle de her ailenin ‘iyi okul’ kavramı birbirinden farklıdır.

Haberin Devamı

ÇOCUKLARINIZI İYİ TANIYIN

Çocuktan çocuğa da iyi okul kavramı farklılık göstermektedir. Kimi çocuk için sıkı disiplinli, akademik olarak öğrenciyi zorlayan ve destekleyen okullar tercih nedeni olabilirken kimi çocuk için de daha rahat, sosyal yönü geliştiren okullar daha uygun seçenek olabilmektedir. Bu nedenle okul seçiminde anne babaların karar vericiler olarak çocuklarının özelliklerini iyi bilmeleri ve kararlarını verirken kendi hayallerinin peşinden değil çocuklarının gerçeğinden hareket etmeleri önem kazanır.

BÜTÜNSEL GÖZLE BAKILMALI

Bugün ülkemizde giderek bozulan eğitim sistemi ile özellikle büyük şehirlerde artan kaliteli eğitim sorunu, eğitim sistemine bütünsel bir gözle bakılmasını ve dönüşümü zorunlu kılıyor. Anahtar kelime ise bu iyi okullarla ögrencilerin "gerçek hayatta karşılaşabilecekleri durumlarda sahip oldukları bilgi ve becerileri kullanabilme becerileriyle donanmalarını sağlamak" oluyor.

TANITIMLARA KATILIN:Son yıllarda birçok okul velilere bu önemli karar aşamasında yardımcı olmak ve aynı anda çok sayıda anne-babaya kurumunu tanıtmak amacıyla "Okul Tanıtım Günleri" düzenlemekte. Genellikle eğitim-öğretim yılının ikinci döneminde Mart, Nisan ve Mayıs aylarında gerçekleşen bu toplantıların tarihleri yazılı ve görsel basından takip edilebilir.

Haberin Devamı

ÖĞRETMEN KADROSUNU İNCELEYİN

Kurumda çalışan öğretmen ve yardımcı personelin mutlu ve işlerini severek yapıyor olmaları onların verimlerini artırır. Bu nedenle öğretmen ve çalışanları inceleyin.

PDR SERVİSLERİ DE KRİTERDİR: Eğitime destek birimlerinin bulunması önemli bir tercih nedeni. Psikolojik danışma ve rehberlik servisi uzmanları çalışmalarıyla hem öğrenciye hem de veliye önemli hizmetler sunar. Okuldaki PDR uzmanlarının sayısı, alan mezunu olmaları, deneyimleri, ilgilendikleri öğrenci sayılarını sorun.

ÖZEL ÖĞRENCİLERLE BİRLİKTE ÇALIŞMA:Pek çok okul yeni yeni üstün yetenekli çocukların gelişimleri ve eğitimleriyle ilgilenmeye başlamıştır. Anne babalar çocuklarının özel durumlarının farkında olmayabilirler. Okullar öğrencilerinin bu farklılıklarını görüp gerekli yönlendirmeleri yapmalıdırlar.

SOSYAL ETKiNLiKLER:Pek çok yaşanmış başarı öyküsünün bir yerinde okul yıllarında gerçekleştirilen sosyal ve sportif aktivite mutlaka yer alır. Okul, öğrenciyi akademik yönden geliştirmeyi hedeflerken spordan sanata her alanda beslemeli ve geliştirmelidir.

Haberin Devamı

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME BİRİMİ:Öğrenme süreçlerinin tasarlanması, planlanması, programa uygun öğrenme materyallerinin ve ölçme araçlarının geliştirilmesi süreci üzerinde durulması gereken önemli bir kriterdir. Pek çok okulda bu birimler ya yoktur ya da göstermelik olarak mevcuttur.

EĞİTİM TEKNOLOJİLERİNİN KULLANIMI:Teknolojik sınıf donanımları, internet bağlantısı, akıllı tahta kullanımı gibi pek çok araç gereç eğitim ortamında öğrenme ve öğretme sürecini olumlu etkilemektedir. Bu tür donanımları okul ortamlarını gezdiğinizde görme sansınız bulunmaktadır.

YABANCI DİL EĞİTİMİ:Özellikle özel okul arayışında olan anne babaların tercihlerini etkileyen en önemli unsurlardan birisi çocuklarına yabancı dil becerisinin kazandırılmasıdır. Bu konuda yerli ya da yabancı okulların mezunlarının orta öğretim ya da üniversite düzeyinde hazırlık sınıflarını atlama yüzdeleri anne babalar için önemli bir referans.

Haberin Devamı

OKULU ZiYARET EDİN: Anne babalara bu genel toplantıların yanında çocukları için düşündükleri okulları mutlaka ziyaret etmelerini ve yüz yüze bilgi almalarını öneriyoruz. Okul ziyaretlerinin, okulda eğitim ºöğretimin olduğu zamanlarda yapılması velilere mümkün olabildiğince her şeyi gözlemleme fırsatı verir. İlk izlenim önemli bir ipucudur. Bu nedenle ayrıntıları kaçırmamaya çalışın.