Tamer Heper Veraset ilamı işin en basiti
HABERİ PAYLAŞ

Veraset ilamı işin en basiti

Annemin vefatı nedeni ile veraset ilamı çıkarmak için mahkemeye gittiğimde noterden de çıkarılabileceği bilgisini aldım. Şimdi notere gitsem bir aksilik yaşar mıyım? U.A.

Bu yıla kadar veraset ilamları mahkemelerden alınırdı, ancak yeni uygulamada artık veraset ilamı noterlerden de alınıyor. Dolayısı ile notere başvurmanızda bir sakınca yok. Ancak noterden talep ettiğinizde, mirasçıların varlığının tespitinin mahkemeyi gerektirdiği gibi tuhaf bir itirazla karşılaşabilirsiniz. Zira noterler basit aile tablosuna göre veraset ilamı veriyor.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Sonra noterden aldığınız veraset ilamı ile resmi kurumda iş yaparken “Bunda eksik var mahkemeden git al” denildiği oluyor. Veraset ilamı için yeni uygulama yürürlüğe girdiğinde bazı sulh hukuk mahkemeleri görevsizlik kararı verdi, vatandaşa noteri gösterdi, aksilikler bitmedi. Şimdi bir kısım sulh hukuk mahkemeleri yetki yönünden talepleri reddeder oldu.

Zira kanuna yetki meselesi girdi, veraset ilamı her yerdeki sulh hukuk mahkemesinden alınabilecek iken şimdi talep edenin veya ilgililerden birinin ikametgahında alınır gibi bir madde ile karşı karşıya kaldık. Yani adliye problemlerinin içinde en basit işlem olan veraset ilamı alınması yukarıda anlattığım şekilde bir ızdırap halini aldı. Yeni yasalarda kolaylıklar beklerken bu basit iş bile bu kadar karışık hale getirildiğine göre gerisini siz düşünün.

Yıllardır bir şey söylüyorum ama dinleyen kim? Her sözleşmeye bir avukatın imzasının aranması ve veraset ilamlarını avukatların düzenleyip imzalaması mümkünken bu husus hiç düşünülmedi, işte size çözüm. İster notere gidin ister mahkemeye. İşiniz yokuşa sürülürse kabahati bende bulmayın, tamam mı?

Sıradaki haber yükleniyor...
holder