Ekonomi Vergi borcuna jet tebligat

Vergi borcuna jet tebligat

Paylaş
Vergi borcuna jet tebligat

Vergi kaybına karşı yeni düzenlemeler geliyor. Gelir İdaresi, vergi borcu olana elektronik tebligatla anında bildirim yapmaya hazırlanıyor

İnternetten bildirim

Gelir İdaresi Başkanlığı, vergi borçlusuna ‘jet’ hızıyla tebligat yapmaya hazırlanıyor. Vergi kayıp ve kaçağı ile mücadele için hazırlanmakta olan yeni tebliğe göre, halen posta ya da memur eliyle gönderilen, adresin bulunamaması halinde yayın yoluyla gerçekleştirilen vergi tebligatları, artık elektronik ortamda yapılacak.

Elektronik tebligat için Gelir İdaresi, PTT, Türk Telekom ve Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu ile işbirliği yapacak. Her mükellefe bir elektronik adres verilecek.

e-haciz bağlantısı

Elektronik tebligat uygulamasına şirketlerden başlanacak. Kurumların ardından Gelir Vergisi, Katma Değer Vergisi (KDV) ve diğer vergilerin mükellefleri de sisteme dahil edilecek.

Gelir İdaresi Başkanlığı, vergisel yükümlülükler ile amme alacakları konusunda vatandaşa ve şirketlere elektronik yolla tebligatta bulunacak. İhbarnameler de yine elektronik ortamda yapılacak.

Elektronik tebligat, e-tahsilat ve e-haciz uygulamalarının da daha sağlıklı şekilde işletilmesine olanak sağlayacak.

Vadeli ürüne düzenleme

Gelir İdaresi, mali piyasalarda son on yılda tanınmaya başlanan vadeli 4 yatırım aracı (futures, options, forward ve swap) için de vergi uygulamasını netleştirmeye hazırlanıyor.

Bankalar Birliği ile 3 yıldır bu konu üzerine yürütülen çalışmalar için Gelir İdaresi’nden bir yetkili, “Bu ürünler için Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV), gelir ve damga vergisi uygulamaları netleşecek. Her mükellefe vergi uygulaması bulunmayan bu araçlarla ilgili mevcut sıkıntılar giderilecek” dedi.

Akaryakıta yakın takip

Maliye Bakanlığı, akaryakıt pompalarından yapılan satış bilgilerinin Gelir İdaresi’ne iletilmesine ilişkin tebliği de bu yıl içinde yayımlayacak. Düzenleme ile bütün akaryakıt istasyonları, elektronik ortamda Gelir İdaresi Bilgi İşlem Merkezi’ne bağlanacak.

‘Arka Ofis’ de denilen bu sistemde, bir dağıtım şirketinin akaryakıt tankeri ana depodan çıktığı andan itibaren takip edilecek. Tankerin istasyonlara götürdüğü yakıt anlık şekilde izlenecek, böylece istasyonlar günlük takibe alınacak.

2

Haberin Devamı