Tamer Heper Vergi indirimi almanız ve 60 gün prim ödemeniz gerek
HABERİ PAYLAŞ

Vergi indirimi almanız ve 60 gün prim ödemeniz gerek

Haberin Devamı

Soru: 1 Aralık 1991’de sigortalı oldum. 3600 gün prim ödemem var. Yüzde 40 engelli raporu alırsam emekli olabiliyor muyum? A. BELEM Cevap: Vergi indirim hakkı alabilirseniz, 6 Ağustos 2003 tarihi itibarıyla 9 yıldan fazla 12 yıldan az süredir sigortalı olan üçüncü derece engelli olarak emekli olmak için; 16 yıl sigorta süresi, 3760 gün prim şartına tabi olursunuz. 160 gün daha prim ödeyerek, priminizi 3760 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

[[HAFTAYA]]

Tek işverenden alınan ücret beyan edilmez


Soru: Ücretlerin kira vergisine dahil edilmeyeceğini yazmışsınız. Ama Maliye aksini söylüyor. Neye dayanarak bunu söylüyorsunuz? Açıklarsanız memnun olurum. Mithat Feyiz KARA Cevap: Gelir Vergisi Kanunu’nun, ‘Toplama Yapılmayan Haller’ başlıklı 86’ncı maddesinin 1’inci bendi; ‘... belirtilen gelirler için yıllık beyanname verilmez, diğer gelirler için beyanname verilmesi halinde bu gelirler beyannameye dahil edilmez.’ ifadesini kullanır. Aynı şekilde 2’nci bendin (b) fıkrası ise ‘Tek işverenden alınmış ve tevkif suretiyle vergilendirilmiş ücretler (birden fazla işverenden ücret almakla birlikte, birden sonraki işverenden aldıkları ücretlerin toplamı, 103’üncü maddede yazılı tarifenin ikinci gelir diliminde yer alan tutarı aşmayan mükelleflerin, tamamı tevkif suretiyle vergilendirilmiş ücretler dahil)’ hükmünü içermektedir. Söz konusu madde hükümlerinden de açıkça anlaşıldığı üzere, tek işverenden alınan ücret tutarı ne olursa olsun beyan edilmeyecektir. Başka gelirler nedeniyle beyanname verilse de beyannameye dahil edilmeyecektir. Birden fazla işverenden ücret alınması halinde, ikinci işverenden alınan ücret tutarı 27 bin lirayı (103 maddede yer alan 2014 yılı vergi tarifesinin 3’üncü gelir diliminin tutarı) aşmadığı sürece beyan edilmeyecek, aşması halinde ücretlerin tamamı beyan edilecektir. Sonuç olarak ücret beyanı konusunda Maliye’nin de farklı bir söylemi yok, bizim de yazdığımız farklı bir yazı yok. Sanırım ortada bir yanlış anlaşılma var.

Başlangıçtan sonraki askerliğin borçlanılması emekli olma şartlarını değiştirmez

Soru: 16 Ağustos 1993’te sigortalı oldum. Mayıs 1996’da askere gittim, 18 ay askerlik yaptım. Askerlik süresini sigortalı gösterme durumum yani askerlik borçlanması ve emeklilik yaşımın öne çekilmesi gibi bir durumum yok mu? İsa GEDİKLİ Cevap: Askerliğinizi sigorta başlangıcından sonra yaptığınızdan, askerlik borçlanması, emekli olma şartlarını değiştirmez. Sadece prim sayınızı artırır. Emekli olmak için; 25 yıl sigorta, 5675 gün prim ve 54 yaş şartına tabisiniz. Bu üç şartı birlikte sağladığınızda emekli olabilirsiniz.

Geriye dönük ödemeyle emekli olunamıyor
Haydar TÜRK Cevap: B
Soru: Babam 1969’da SSK’lı oldu. 1000 gün primi var. Emekli olabilir mi? Geriye dönük ödeme yapabilir mi? abanız 1000 gün primle emekli olamaz. Prim eksiğini de geriye dönük olarak ödeme yaparak tamamlaması mümkün değil. Askerlik süresini (20 ay kabul edilmiştir) borçlandıktan sonra 2000 gün daha prim ödeyerek primini 3600 güne tamamlayıp emekli olabilir.

15 yıl prim ödeyerek emekli olabilir


Soru: Teyzem 56 yaşında. 14 yaşındayken çalışmaya başlamış fakat başlangıç tarihini gösteren bir belge yok. Emekli olabilir mi, şartları nedir? Merve PEHLİVAN Cevap: Teyzenizin başlangıcının olup olmadığını, bulunduğunuz yerdeki sosyal güvenlik kurumu il veya merkez müdürlüğünden öğrenebileceğiniz gibi, kimlik bilgileriyle SGK’nın www.sgk.gov.tr adresinden öğrenmeniz de mümkün. Teyzeniz bugün isteğe bağlı prim ödemeye başlarsa 5400 gün prim ödeyerek emekli olabilir.

3600 günle 58 yaşı doldurmanız gerek


Soru: 1 Aralık 1962 doğumluyum. 1 Nisan 1995’te SSK’lı oldum. 3400 gün primim var. 3600 günü doldurup emekli olabilir miyim? Ayfer ARSLAN Cevap: Yaş haddinden emekli olmak için 15 yıl sigorta, 3600 gün prim ve 58 yaş şartına tabisiniz. 200 gün daha prim ödeyerek priminizi 3600 güne tamamlamanız şartıyla, 58 yaşınızı dolduracağınız 1 Aralık 2020’de emekli olabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder