Ekonomi Vergi kaydı olan esnafa borçlanma

Vergi kaydı olan esnafa borçlanma

Paylaş
Vergi kaydı olan esnafa borçlanma

Geçmişte vergi kaydı olup Bağ-Kur'a tescil yaptırmamış olanların beklediği iyi haber yakın. 1 Ekim 2008'den önceki günlere borçlanma imkanı verilmesi gündemde. Düzenlemenin seçimlerden sonra hayata geçmesi bekleniyor. Düzenleme 1 milyona yakın esnafı kapsayacak...

Geçmişte işyeri açmış ya da şirket ortağı olmuş bu nedenle de vergi kaydı bulunan yüz binlerce kişi bulunuyor. Normal şartlarda devletin vergi kaydı olanları otomatikman sigortalı yapması yani Bağ-Kur’a kaydettirmesi gerekiyordu. Ancak bu çeşitli nedenlerle gerçekleşmedi. Gerçekleşmediği gibi art arda çıkan farklı yasalarla adeta bu hak esnafın elinden alındı. Önce şans tanındı ama o günkü koşullarda parası veya haberi olmayan birçok kişi bu fırsatı kaçırdı ve mağdur oldu.

Haberin Devamı

İlki 2003’te çıktı

Daha önce Bağ-Kur’a süresi içinde kayıt ve tescilini yaptırmayanlar için iki kere yasa çıkartılarak kayıt ve tescillerini yaptırmaları için imkan verildi. Bunlardan ilki; 2 Ağustos 2003 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 4956 sayılı yasa. Bu yasa ile 20 Nisan 1982 ile 4 Ekim 2000 tarihleri arasındaki dönem için, 2 Şubat 2004 tarihine kadar vergi kaydı ibraz edenlerin sigortalılığı vergi mükellefi olduğu tarihten itibaren başlatıldı. 2 Şubat 2004 tarihine kadar vergi kaydı ibraz etmeyenlerin sigortalılık hak ve yükümlülüğü 4 Ekim 2000 tarihinden itibaren başlatıldı.

Beş yıl sonra yeniden

Diğeri de 1 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe giren 5510 sayılı yasa. Bu yasa ile de 4 Ekim 2000 ile 1 Ekim 2008 tarihleri arasındaki dönem için, 1 Nisan 2009 tarihine kadar vergi kaydı ibraz edenlerin sigortalılık hakkı, vergi mükellefiyetinin başladığı tarihten itibaren başlatıldı. Vergi kaydı ibraz etmeyenlerin sigortalılık hak ve yükümlülüğü ise 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren başlatılıyor. Bir başka ifadeyle Bağ-Kur’a süresi içinde kayıt ve tescilini yaptırmayanların sigortalılık hak ve yükümlülüğü 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren başlatılıyor. Bugün için 1 Ekim 2008’den önceki bir tarih için Bağ-Kur’a kayıt ve tescil mümkün değil. Bu yüzden yüz binlerce esnaf mağdur durumda ve 30-40 yıl çalışmalarına rağmen emekli olamıyorlar.

Haberin Devamı

Tekrar gündeme geldi

Şimdi geçmişte işyeri açmış ya da şirket ortaklığı ile vergi mükellefi olmuş ancak Bağ-Kur’a kayıt ve tescilini yaptırmamış olanlara borçlanma imkanı verilmesi gündemde. Konunun Haziran ayındaki seçimlerden sonra Meclis gündemine geleceği en geç bir yıl içinde yasalaşacağı ifade ediliyor. Düzenleme hayata geçerse, bu durumdaki kişiler 1 Ekim 2008’den önceki günleri borçlanabilecek. Bu yasa çıkarsa 1 milyona yakın vergi mükellefi, esnaf oda-dernek üyesi ile şirket ortakları, geçmiş yıllarını Bağ-Kur’a borçlanabilecekler.

Bilal Emin Turan / Posta