Ekrem Sarısu Vergilendirme olaylarının gerçek mahiyeti esastır
HABERİ PAYLAŞ

Vergilendirme olaylarının gerçek mahiyeti esastır

Soru: Bir mükellefimizin üzerinde pazar yeri var. Bağ-Kur’luydu. 5 ay önce pazar esnaflığını bırakıp, SSK’lı işe girdi. Vergi dairesi pazar yerleri üzerine diye vergi mükellefiyetini kapatmıyor. Dolayısıyla Bağ-Kur’u da kapanmıyor. Ancak SSK primi ödeniyor. Bu çelişkiyi nasıl çözebiliriz? SSK ödeniyorken, Bağ-Kur’a da prim ödenmesini istemiyoruz. Pazar yerini kiraya verip, yıllık kira vergisi mükellefi olsun ve Bağ-Kur’u kapansın istiyoruz. Bu konuda ne yapabiliriz? Sevcan İSLAM Cevap: Vergi Usul Kanunu’nun (VUK) 3’üncü maddesine göre; vergilendirmeye olayların gerçek mahiyeti esastır. Mükellefiniz pazarcılığı bırakmışsa zorla vergi mükellefi yapılamaz. Gelir Vergisi Kanunu’nun 70’inci maddesine göre; mal ve hakların kiracıları tarafından kiraya verilmesinden elde edilen kiralar gayrimenkul sermaye iradı olarak tanımlanmıştır. Mükellefinizin pazar yerine ilişkin kira sözleşmesi pazar yerini başka birine kiralamasına izin veriyorsa, kiraladığı pazar yerini, kira sözleşmesi ile kiraya versin.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Vergi dairesine kira sözleşmesinin bir örneğini de ekleyeceği dilekçe ile başvurarak, pazarcı olarak yapmakta olduğu ticari faaliyetini terk ettiğini, kiraladığı pazar yerini de kiraya verdiğini, bundan sonra Gelir Vergisi mükellefiyetini gayrimenkul sermaye iradı beyanı ile sürdüreceğini, dolayısıyla ticari kazançtan dolayı tesis edilen Gelir Vergisi mükellefiyetinin kapatılmasını talep etsin. Kapatılmazsa vergi mahkemesine dava açın.

İşverene 8 haftalık gerekmiyor ücretiniz kadar ihbar tazminatı ödemek zorunda kalırsınız

Soru: 1) 6 yıldır çalıştığım işyerinden, daha iyi şartlarda başka bir işyerine geçmem gerekiyor, bu nedenle istifa dilekçesine ne yazmam gerekir ki tazminat alabileyim? 2) İstifa ettiğim zaman aynı işyerinde ne kadar daha çalışmam gerekiyor? Taner ÖYKE Cevap: Başka işyerinde çalışmak için işten kendi isteğinizle ayrılmanız halinde, kıdem tazminatı alamazsınız. 15 yıl sigorta ve 3600 gün prim ödemeniz varsa, emekli olacağınız yaşın dolmasını çalışmadan bekleyeceğiniz gerekçesiyle işten ayrılırsanız kıdem tazminatı alabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken, bulunduğunuz yerdeki sosyal güvenlik il veya merkez müdürlüğünden alacağınız ‘kıdem tazminatı alabilir’ yazısını işverene ibraz etmekten ibarettir. 2) 15 yıl sigorta ve 3600 gün prim ödemenizle kıdem tazminatı alarak işten ayrılıyorsanız işten ayrılacağınızı işveren ihbar etmenize gerek yok. Ancak, şartlarınız kıdem tazminatı alarak işten ayrılmanıza müsait değilse, işten ayrılacağınızı 8 hafta önceden işverene ihbar etmeniz (ihbar önelinde bulunmanız) gerekmektedir. Aksi takdirde işverene 8 haftalık ücretiniz tutarında ihbar tazminatı ödemek zorunda kalırsınız.

Haberin Devamı

Babanızın askerliğini borçlanması gerekmiyor

Soru: Babam 1955 doğumlu. 15 Temmuz 1991’de Bağ-Kur’lu oldu. 1370 gün primi var. 15 Ağustos 1998’de SSK’lı oldu. 2430 gün prim ödedi. Askerliğini borçlanıp öderse yaş haddinden ne zaman emekli olur? İbrahim DOĞAN Cevap: Babanız yaş haddinden emekli olmak için 15 yıl sigorta, 3600 gün prim ve 58 yaş şartlarına tabi. Prim ödemesi yeterli olduğundan, bundan sonra prim ödemese de 58 yaşını dolduracağı tarihte emekli olabilir. Askerlik borçlanması babanızın emekli olacağı tarihi değiştirmediğinden borçlanma yapmasına gerek yok.

Haberin Devamı

Erken emeklilik kanunu çıkarsa buradan duyururuz

Soru: 1965 doğumluyum. 13 Aralık 1984’te SSK’lı oldum. 5017 gün primim var. Arkadaşlarım meclisten yeni emeklilik yasasının çıkacağını duymuşlar. Böyle bir durum var mı? Emeklilik tarihim nedir? Giray Cevap: 25 yıl sigorta, 5225 gün prim ve 48 yaş şartlarına tabisiniz. 208 gün daha prim ödeyerek, ödemenizi 5225 güne tamamlamanız şartıyla, 2013’te 48 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Meclisten sizi emekli edecek bir yasa çıkmadı. Arkadaşlarınızın söylediği, primi doldurup, emekli olmak için yaşı bekleyenlere bir defaya mahsus olmak üzere emeklilik hakkı verilecek söylentisi olmsalı. Önümüzdeki yıl genel seçim olacak olması bu tür söylentileri çoğaltıyor. Şimdilik bu yönde hazırlanan bir yasa çalışması yok. Şayet ileride olursa bu sayfadan sizlere duyururuz.

17 ay daha prim ödedikten sonra isteğe bağlıdan çıkmalısınız

Soru: 18 Temmuz 1968 doğumluyum. 8 Kasım 1985’te SSK’lı oldum. Mart 1986’da işten ayrıldım. Bu dönemde 382 gün prim ödedim. 23 Ocak 1987’de Emekli Sandığı’nda işe girip 16 Ekim 1989’da işten ayrıldım. Ocak 2003’ten beri isteğe bağlı ödüyorum. Ne zaman emekli olabilirim? Tülay VATANSEVER Cevap: 20 yıl sigorta, 5075 gün prim ve 42 yaş şartlarına tabisiniz. 890 gün daha prim ödeyerek, 4185 gün olan ödemenizi 5075 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Ancak, 1 Ekim 2008’den sonra isteğe bağlı ödemeler Bağ-Kur’a sayıldığından, 1 Kasım 2010’dan itibaren 17 ay (510 gün) daha prim ödeyerek, 31 Mart 2012 itibarıyla isteğe bağlıdan çıkıp, kalan eksiğiniz olan 380 günü sigortalı bir işte çalışarak ödemelisiniz.

BAĞ-KUR’A GEÇMENİZ AVANTAJ SAĞLAMAZ

Soru: SSK emekliliğime 1 yıl kala Bağ-Kur’a geçsem ve oluşan yıllarımı orada tamamlasam, emekli olduğumda SSK’dan daha yüksek maaş alır mıyım? Ebru Cevap: Sigorta başlangıç tarihiniz itibarıyla, primi ödenen son yedi yılda fazla prim ödenen kurumdan emekli olunuyor. Emekliliğinize bir yıl kala Bağ-Kur’a geçip, bir yıl prim ödeseniz de SSK’dan emekli olursunuz. Bağ-Kur’a 1260 gün ve daha fazla prim ödediğinizde Bağ-Kur’dan emekli olabilirsiniz. Ancak, SSK’dan emekli olmanız avantajlı.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder