Ekonomi Vergim eğitime gitsin!

Vergim eğitime gitsin!

Paylaş
Vergim eğitime gitsin!

İstanbul Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası'nın araştırmasına göre, halkın yüzde 52.9'u ödenen vergilerin öncelikle eğitime harcanmasını istiyor

İKİNCİ SIRADA SAĞLIK VAR

Türkiye’de halkın yüzde 52.9’u, ödediği verginin savunma, diyanet, turizm gibi çok konuşulan alanlara değil ‘eğitime’ gitmesini istiyor.

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nın (İSMMMO) ‘Türkiye’de Vergi Bilinciİstanbul Araştırması’na göre, ‘Ödediğiniz vergi hangi alanda değerlendirilsin?’ sorusuna verilen ikinci popüler yanıt yüzde 20.3 ile ‘sağlık’ oldu.

'BANA GERİ DÖNMÜYOR'

İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, “Toplam yüzde 73.2’lik kesim, toplanan vergilerin eğitim ve sağlığa ayrılmasını istedi. Diyanet, kültür-turizm gibi alanlar sıralamada sonlarda yer almıştı. Bunu, ilgili kesimlere duyururuz” dedi.

Yahya Arıkan, araştırmanın bir başka çarpıcı sonucu olarak, katılımcıların, ödedikleri vergilerin kendilerine geri döndüğüne ilişkin inançlarının zayıf olduğunu gösterdiğini belirtti.

DEVLET İSTERSE TOPLAR

‘Türkiye’de Vergi Bilinci-İstanbul Araştırması’, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Profesör Figen Altuğ’un koordinatörlüğünde, 1536 vergi mükellefiyle görüşülerek yapıldı.

Vergi sistemine bakışın değerlendirildiği araştırma sonuçlarına göre, her 5 katılımcıdan 4’ü herkesin az ya da çok vergi kaçırdığına inanıyor. Bununla birlikte Devletin ‘isterse herkesten vergi alabileceğini düşünenlerin’ oranı yüzde 77 oldu.

KRİZ TEDBİRİNE SOĞUK

Araştırmada, katılımcıların yüzde 83’ü vergi bilinci oluşturulmasına ilişkin faaliyetleri yetersiz bulduğunu belirtti. Yüzde 66.7’si alışveriş yaparken ürünlerin fiyat etiketlerinde vergi hariç fiyatın yazılmasını istedi.

Son olarak, “Devlet, ekonomik krizden çıkmak için ek bir vergi toplamaya yönelirse, bu vergiyi isteyerek öder misiniz?” sorusuna, yüzde 63.4 oranında ‘Hayır’ yanıtı verildi.

GERÇEK GELİR BEYAN EDİLMİYOR

İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, halkın büyük çoğunluğunun, Türkiye’de gerçek gelirin beyan edilmediğine ve vergi kaçırıldığına inandığını belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu: “Gerçek gelirini beyan edenlerin toplumda azınlığı oluşturduğunu düşünenlerin oranı yüzde 87’yi buldu. Bu durum adil bir vergi reformu, yönetimde şeffaflık ve gelir seviyesinde artışı sağlayacak reformlara ihtiyaç olduğunu ortaya koydu.”

DOLAYLI DEĞİL DOĞRUDAN VURUYOR

İSMMMO’nun araştırmasında, “Öderken yükünü en fazla hissettiğiniz vergiler nelerdir?” sorusuna, katılımcıların yüzde 60’ı, Katma Değer Vergisi (KDV) ve Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) yanıtını verdi.

İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, “Bu da gösteriyor ki, ÖTV, KDV gibi dolaylı vergiler artık vatandaşı doğrudan vuruyor. Dolaylı vergiler, adının tam tersine, doğrudan hissediliyor ve tepki Yahya Arıkan görüyor” dedi.

2

Haberin Devamı