Dünya Vietnam'da yakalanan kediler canlı canlı gömüldü

Vietnam'da yakalanan kediler canlı canlı gömüldü

Paylaş
Vietnam'da yakalanan kediler canlı canlı gömüldü

Vietnamlı yetkililer, yenmek üzere Çin'den kaçak bir şekilde ülkeye sokulan binlerce kediyi gömerek itlaf ettiklerini açıklarken, iddialara göre, bu sırada kedilerin çoğu hala canlıydı

Geçen hafta ülkenin başkenti Hanoi'de bir kamyonda ele geçirilen ve yenmek üzere Çin 'den Kaçak olarak getirilen binlerce kedinin görüntüleri basına yansımıştı. Yetkililer, bambo kafesler içinde sıkış tepiş taşınan kedilerin, kaçak mal statüsünde olduğu için Vietnam yasalarına göre gömüldüğünü söyledi.

Haberin Devamı

Milliyet 'in Guardian'dan aktardığı haberine göre, Dong Da bölgesi polis yetkilisi, "Kediler Çin'den menşey belgesi ve garanti belgesi olmaksızın getirilmişti. Pek çoğu da ölmüştü. Çok kötü kokuyor ve çevreyi de olu diye konuştu. Polis yetkilileri, bunun rutin bir uygulama olduğunu, ülkeye kaçak şekilde sokulmaya çalışılan tavuk gibi hayvanların da itlaf edildiği bilgisini verdi.

İNSANLIK DIŞI UYGULAMA

Bölgedeki hayvan hakları gruplarından " Asya Köpeklerini Koruma Birliği" yetkililerinden biri ise, "Bu nasıl insanlık dışı bir uygulama" diye tepki gösterdi, bu vahşete son verilmesini istedi.

Vietnam Zooloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Dang Huy Huynh ise itlafın bulaşıcı hastalıkların yayılmasına engel olmak için bir önlem olduğunu ve canlı hayvan kaçakçılığına karşı da caydırıcı bir etkiye sahip olduğunu savundu. Huynh, "Yasa dışı getirilen hayvanların imhasında en iyi itlaf yöntemi gömmek. Ancak bunun bedeli yüksek olabilir. Bu yüzden yetkililer onları çoğu zaman canlı canlı yakmayı seçebiliyor. Rahatsızlık verse de bu yöntemler yasal" diye konuştu.

Haberin Devamı

KEDİ ETİ YASAK

Vietnamlı yetkililer ise ele geçirilen tüm hayvanları tek tek kontrol ettiklerini, hastalık bulunanları ise itlaf etmeye karar verdiklerini ileri sürdü. Aynı yetkili, "Bu hayvanların restoranlarda bir tabak içinde servis edilmesini istemiyoruz" diye konuştu.

Vietnam'da "küçük kaplan" olarak bilinen kedi eti yasak olmasına rağmen, restoranlarda yaygın halde bulunuyor. Tüketimi uzun zamandır yasaklanan kedilerin beslenmesi ise şehirlerde hızla artış gösteren fare popülasyonunu kontrol altına almak için teşvik ediliyor.

TASMAYLA GEZDİRİLİYORLAR

Vietnam'da dünyanın pek çok yerinin aksine kediler sahipleri tarafından gezdiriliyor. Ülkede tehlike altında bulunan kedileri besleyenler ya evden dışarı bırakmıyorlar ya da sokağa çıkardıklarında bir tasma ile gezdiriyorlar. Çünkü kedi sahipleri, hayvanlarının çalınarak yenmesinden korkuyor.

Ülkede yasak olmasına rağmen yoğun talep bulunan kedi eti, Çin, Tayland ve Laos'dan kaçak olarak getiriliyor. Vietnamlı gümrük görevlileri ise, sınırda çok sayıda ülkeye kaçak olarak sokulmaya çalışılan ve aralarında kaplan ve karıncayiyenin de bulunduğu ölü hayvan yakaladıklarını belirtiyor. Bu hayvanların ise geleneksel tıp ve özel ilaç yapımında kullanıldığını dile getiriyorlar.

Haberin Devamı