Yaşam VIP eş bulma hizmeti veriyorlar

VIP eş bulma hizmeti veriyorlar

Paylaş
VIP eş bulma hizmeti veriyorlar

Görücü usulü evlilik toplumun pek çok kesiminde kalmadı. Sevgili arayanlar, evlenmek isteyenler artık profesyonel danışmanlara başvuruyor

MERVE ÖZAYTEKİN

Haberin Devamı

mozaytekin@posta.com.tr

Danışmanlara ideallerindeki sevgiliyi anlatıyor, ona en uygun kişiyle buluşturuluyorlar. İdealimaj bünyesinde hizmet veren Mymacchiato üniversite mezunu, iş hayatında olan bekarlara danışmanlık yapan bir şirket.

Şirketin sahibi, Boğaziçi ve Koç Üniversitesi’nden mezun Seçil Çakmak ve Sibel Şengül. Eğitimlerini Londra’da tamamlamışlar.

İkili şimdilerde üniversite mezunu, çalışma hayatında olanlara bireysel danışmanlık yapıyor. Bugüne kadar birçok kişiyi evlendiren Seçil Çakmak ve Sibel Şengül sitelerini ve başlarına gelenleri anlattı.

Birbirinizi nereden tanıyorsunuz?Bu kadar genç yaşta bu işi yapmak nereden aklınıza geldi?

Seçil Çakmak: İkimiz de 1985 doğumluyuz. Denizlili, iki eski arkadaşız. Üniversite için İstanbul’a geldik. Ben Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun oldum.

Haberin Devamı

Sibel Şengül: Bense Koç Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nde okudum. Ardından eğitim için Amerika’ya gittim. Amerika’da okulda işlediğimiz bir derste online dating’in (internet yoluyla tanıştırma hizmeti) değerini yitirdiğini, ajanslara bağlı tanışma ayarlamanın yükselişte olduğunu öğrendim. Bu sistemde başvuru internet sitesine yapılıyordu, ajanslar size uygun olan kişiyi buluyor ve buluşturuyordu. Çok hoşuma gitti.

Türkiye’ye ajans sistemini neden getirmek istediniz?

S.Ş.: Üniversiteden mezun olunca bir bankanın finans bölümünde çalıştım. Evden işe işten eve bir hayatım vardı. Sadece spora gidiyordum. Ve aşk hayatına ayıracak enerjiyi kendimde bulamıyordum. Çevremdekilerden de aynı şikayetleri duyar olmuştum. Özellikle kurumsal firmalarda çalışanlar iş hayatında birini bulmanın zor olduğundan yakınıyordu. Çünkü kurumsal yapıda duygusal ilişki tasvip edilmez. Kafamda üniversitede öğrendiğim ajans sistemini hayata geçirmek vardı. Bunu da arkadaşım Seçil’le konuştuk, Türkiye’nin bu sisteme açık olduğunu gördük.

S.Ç.: Ben de ünlü bir firmanın pazarlama bölümünde çalışıyordum. Benim de durumum farksızdı. Özellikle fark ettiğimiz 30 yaş üstü, sosyal ve ekonomik statüsü yüksek kişilerin kendine göre birini bulmasının zor olduğuydu. Eğer bu kişi patronsa, belirli bir konumdaysa, ne çalışanıyla ne de şirket içinden biiriyle birlikte olabiliyordu. İş seyahatleri dolayısıyla sosyal hayatları zaten yoktu. Birilerinin onların özel hayatıyla ilgilenmesi, özel hayatına düzen vermesi gerekiyordu.

Haberin Devamı

S.Ş.: Bir de şu var. Günümüzde yüzük takmayan birçok kişi var. Taksa bile evli olanlar da çoğunlukta, bunu hepimiz biliyoruz. Evli değilim deyip karşısındakiyle vakit geçirebiliyorlar. Eşlerine sadık değiller. Tanıştırma ajansı bu işte de çok hassas. Kişinin ne kadar dürüst olup olmadığına bakılıyor. Bu büyük avantaj. 2009’da www.mymacchiato.com’u kurarak üst düzey çalışan kişilere tanıştırma hizmetini vermeye başladık.

Sistem nasıl işliyor?

S.Ş.: www.mymacchiato.com sadece başvuru formunun doldurulduğu online bir platform. Asıl süreç ofiste başlıyor. Diyelim 100 kişi başvurduysa, ön eleme yapıyoruz. Kim bize hitap ediyor, kimlere yardımcı olabiliriz diye bakıyoruz. Bize uyanların üniversite mezunu ve de aktif iş hayatı, belirli geliri olmalı. Ev hanımlarını ya da çalışmayan erkekleri kabul edemiyoruz ne yazık ki. Bunun gibi daha birçok özellikteki kişiyi eliyoruz. Hizmet vereceğimiz kişiyle tanıştıktan sonra hayatındaki her detayı öğreniyoruz. Nasıl birini istiyor, nasıl biriyle olabilir öğreniyoruz. Sonrasında da ona uygun kişiyle buluşturuyoruz. Randevu ayarladığımız yerler de bu kişilere uygun oluyor. İtalyan, Japon, dünya mutfakları yapan İstanbul’un önde gelen mekanları gibi yerlerde randevu ayarlıyoruz.

Haberin Devamı

İlk randevu nasıl geçiyor?

S.Ç.: İlk randevuyu kesinlikle kısa tutuyoruz. Çünkü birbirlerinden hoşlanmayabilirler. Eğer hoşlandılarsa da tadı damaklarında kalsın istiyoruz. İkinci buluşmayı iple çeksinler böylece ilişkiye değer vermelerini sağlıyoruz. Bu çok önemli.

S.Ş.: Eğer kişiler birbirlerini beğenmişse zaten hemen o an arayıp bizle paylaşmak istiyorlar. Bir defasında randevusu olan çiftlerden biri sayısını hatırlayamadığım cevapsız çağrılar bırakmış. Geri aradığımızda “Ben aşık oldum” dedi. Bazen böyle ilk görüşte aşk oluyor.

Haberin Devamı

Hesabı kim ödüyor?

S.Ç.: Sorun olmasın diye bir kural koyduk. Yarı yarıya ödensin dedik. Ama kadın hesap ödensin diye bekliyor. Erkek de kadın kollarını kapatıp otursun istemiyor.

S.Ş.: O yüzden kadın biraz ödemeye kalkışsın, baktılar erkek ödüyor. Geri çekilsinler. Ödemek isteyen erkeğe de, kadının ısrar etmesi olmuyor. Erkek elini cebine atmazsa onu da kadın sevmiyor. Böyle bir durumda ya da yarı yarıya olan ödemelerde en azından valeyi erkek ödesin diyoruz.

Kaç buluşma hakkı var?

S.Ç.: Bir yıllık hizmette, 8 buluşma hakkı var. Biriyle buluştu, olmadı hoop diğeriyle buluşamıyor. Nedenlerini öğreniyoruz. Ona göre yeni birini buluyoruz. Bazılarının ise kendilerine güveni yok. İlk buluşmada kendilerine güvenleri geliyor. İkinci görüşmede daha iyi hissediyorlar. Üçüncü buluşmada birlikte olabilecekleri kişiyi buluyorlar.

Ya birini bulamayanlar?

S.Ş.: Bazılarının psikolojik sorunları oluyor. Kafasında henüz çözemedikleri sorunları var. Onları psikoloğa yönlendiriyoruz. Kimileri ise sosyal yaşamdan çok uzak. Kendiyle ilgilenecek vakti yok. Ama bizim de onları biriyle buluşturmamızı istemiyorlar. Bu nedenle, bizden danışmanlık talep ediyorlar. Bu gibi talepler çok hızla arttı. Biz de İngiltere-Londra’da The Coaches Training Institute’de bireysel koçluk ve imaj danışmanlığı eğitimi aldık.

S.Ç.: Şimdi üniversite mezunu, bekar çalışanlara ilişki ve imaj danışmanlığı veriyoruz. Bazılarının göremediği noktaları, arkadaşlarının söylemekten çekindiklerini biz söylüyoruz. Söylemekle kalmıyor, kişileri toparlıyoruz. Biriyle buluştuklarında kendilerine güvenleri geliyor. Diyelim bize başvuran kişi Maslak’ta çalışıyor, evi Anadolu Yakası’nda. Spora da başka semte gidiyor. Alışverişe gittiği yerler hep ailelerin takıldığı mekanlar. Sonra da sevgili bulamıyorum diye yakınıyor. Taşınmasını, takılması gereken yerleri söylüyoruz. Bazen kişi bunları bilse de yapamıyor. Biz gerçeğe dönüştürüyoruz. İmaj konusunda da aynısı söz konusu. Gardıroplarının değişiminden dış görünüme kadar yardımcı oluyoruz.

Siz takılacakları yerleri nereden buluyorsunuz?

S.Ş.: İşimiz bu. Hafta sonları mekan mekan geziyoruz. Kim nerede ne yapıyor, nasıl eğleniyor, hangi restoranda hangi şarap ikram ediliyor, ne yeniyor, nerede puro içiliyor biliyoruz. Çiftleri yönlendirmekten daha fazlasını görmek istiyoruz.

Sosyal statüsü yüksek olanların ortak sorunları ne? Ne gözlemlediniz?

S.Ç.: Doğru kişiyi bulacak ortamları olmamasının yanı sıra egoları çok yüksek. Bir de saçma detaycılıkları var. Çizgili giymiş, neden kareli gömlek giymemiş gibi geri dönüşler alıyoruz. Hani “Çocuk sahibi bir adamla birlikte olamam, çünkü çocuğun sorumluluğunu alamam” gibi detaycılık değil. Bunu diyen haklıdır. Bir sorun yok. Ama saçma noktalarda detaycılık yapılmamalı. Ya da “ikinci görüşmede arkadaşlarıyla buluştum, onların yanında bana yeterince ilgi göstermedi” diye dertlenilmemeli.

Herkes evlenip aile kurmak için mi size başvuruyor?

S.Ş.: Çoğunlukla evet. Hayat arkadaşı arayanlar bize geliyor. Zaten tek gecelik ilişkiye yönelik bir hizmet değil bu. Tek gecelik ilişki yaşanmak isteniyorsa bunu tavırdan anlıyoruz.

S.Ç.: ‘Platonik’ diye bir hizmetimiz var. Diyelim plazada birini gördünüz ve çok hoşlandınız. Kaçıncı katta çalıştığını söylüyorsunuz ve biz sizin için araştırıyoruz. ‘Çok kolay bir hizmet’ diyebilirsiniz. Ama genelde plazada beğenilen kişi hakkında bilgi toplamak, yanına gidip sohbet etmek zordur. Biz kişi hakkında bilgi topluyoruz, evli olup olmadığını öğrendikten sonra telefon açıyor, kendimizi ve verdiğimiz hizmeti tanıtıyoruz. İsterse bizim portföyümüze katılıyor, hizmetimizi alıyor.

Parasını iade ettikleriniz oldu mu?

S.Ş.: İnanmadığımız kişileri zaten kabul etmiyoruz. Ama kişi geliyor, her şeyiyle bize uyuyor. Ancak kadın ufak yaşta birini istediğini söylüyor. Ona da mesai harcıyoruz, parasını almak istemiyoruz. Geri veriyoruz.

Hizmetlerinizin ücreti ne?

S.Ç.: Mymacchiato ilişki danışmanlığında 25-57 yaş aralığına hizmet veriyoruz. 25-32 yaş arası 2.250 TL, 33-40 yaş arası 2.950 TL, 41-57 yaş arası 3.750 TL. Yaş artıkça sevgili bulmak zorlaştığı, harcadığımız mesai de arttığı için fiyatlandırma böyle. İmaj danışmanlığı için, bir saatlik tanışma toplantısı ve görüşme 100 TL, sonrası için ihtiyaca göre şekillenen 8 haftalık bir sürecimiz var. Bu süreç çeşitlendirilebilir. 500-2.000 TL bütçe skalasıyla müşterimizde diksiyon, kişisel imaj, sosyalleşme gibi başlıklarda büyük değişiklikler yaratabiliyoruz. Bu hizmetimiz için yaş aralığı yok.

Kaç kişiyle çalışıyorsunuz?

S.Ş.: Dengeli alıyoruz. 25 ila 43 yaş arasında kişiler başvuruyor. Kadın ve erkekte 700-750 kişiyle çalışıyoruz. Sayıyı denk tutmaya çalışıyoruz. Başvuranlarda genelde 2 ay içerisinde sonucu görüyoruz.

Evlendirdikleriniz var mı?

S.Ş.: Olmaz mı? Düğünlerde şahit olmamızı istiyorlar.

Başka kimler size başvuruyor?

S.Ç.: Anneler babalar bile çocukları için başvuruyor. Onlara da eğer çocukları ikna olduysa yardımcı oluyoruz.

Ne kadar sürede evlenmeye karar veriyorlar?

S.Ç.: Sosyal statü yükseldikçe evlenme süresi uzuyor. En az bir buçuk yıl flört etmek istiyorlar.

Bu işi nereye taşıyacaksınız?

S.Ş.: Yakında televizyon programı yapacağız. Yaptığımız işin sosyal boyutundan daha geniş kitlelerin yararlanabilmesi için yaptığımız işi bir program formatı olarak çektik.

(01.04.2012 tarihli Pazar Postası'ndan alınmıştır.)